Ígéretes hazai fejlesztésű forgalomfigyelő okostelefonokra

Kovács Attila, 2010. május 11. 18:06

2010. május 11-én Jitti néven új interaktív, okostelefonos, színes ábrákkal teli forgalomfigyelő rendszert jelentetett meg a Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. Az élő bemutatóval is tarkított sajtótájékoztatón kiderült, a Jitti használatával eldönthetjük, egy adott városban melyik útvonalat válasszuk (vagy kerüljük el). A Magyarországot lefedő, pillanatnyi sebességtérképet közvetítő rendszer működése elsősorban – a hazánkban százezres nagyságrendben ilyen telefonnal rendelkezők – interneten szerveződő közösségére, a Jitti Klub tagjaira épül, akik az adatcsere révén útforgalmi információkkal segítik egymást.

Az élő bemutatóval is tarkított sajtótájékoztatón kiderült, a Jitti használatával eldönthetjük, egy adott városban melyik útvonalat válasszuk (vagy kerüljük el). A Magyarországot lefedő, pillanatnyi sebességtérképet közvetítő rendszer működése elsősorban – a hazánkban százezres nagyságrendben ilyen telefonnal rendelkezők – interneten szerveződő közösségére, a Jitti Klub tagjaira épül, akik az adatcsere révén útforgalmi információkkal segítik egymást.

A magyar fejlesztőkből álló csapat eddig iPhone-ra és Windows Mobile-ra készítette el az ingyenes alapprogramot, és terveik szerint hamarosan (három-három hónapos fejlesztésekkel) Android, Symbian és Blackberry rendszerű készülékekre is lesz a mobilra épülő rendszer.

Jitti a közösség kezében meglévő eszközökkel (GPS vevővel rendelkező okostelefonokkal), 2-3 percen belüli, azaz szinte azonnali forgalmi információkat biztosít, és könnyen áttekinthetően megmutatja a forgalom sebességét, így segíti a dugók elkerülését.

A forgalmi információ a gyorsan gyarapodó (az elmúlt 1 hét alatt 100-ról 1000-nél is többre nővő) „jittiző” felhasználói közösségnek és a Jitti Klub tagjainak. A fejlesztők korábbi számításai szerint nagyjából napi ötszáz aktív használóra van szükség ahhoz, hogy például Budapest teljes forgalmi térképét meg lehessen rajzolni. A programot úgy alakították ki, hogy a felhasználók teljes anonimitást élvezzenek: nem rögzítik az indulás és érkezés helyét sem, és regisztráláskor is csupán egy e-mail címet kell megadni. A Jitti alapszolgáltatás (ami a forgalmi információ gyűjtését és megtekintését tartalmazza) a közösséghez csatlakozók számára ingyenes. Ezek a közeljövőben várhatóan kiegészülnek más, részben fizetős szolgáltatásokkal is. A felhasználó az egyszerű és átlátható, jelenleg 2x4 kilométert (a közeljövőben pedig 5x10 kilométert) átfogó térképen látja a legfrissebb közlekedési állapotot, ahol különféle színek jelölik a torlódásokat vagy a „szabad” utakat.

A Jitti információi szerint Magyarországon jelenleg nagyjából 100 000 darab iPhone és hozzávetőleg ugyanennyi Windows Mobile (HTC, Samsung, Asus és más gyártók GPS képes eszköze) van használatban, ezért ezek klienseit fejlesztette, de rövid távú terveik között szerepel az Androidra, a Nokia és az Ericsson készülékeken futó Symbianra, valamint a Blackberry telefonokra történő fejlesztés is.

„Kevés az igazán érdekes és újszerű magyar fejlesztésű szoftver a platformunkon, de emellett a Jitti felhasználói szemmel is jól átgondolt termék. Használata teljesen automatikus, az adattovábbításhoz és megjelenítéshez az alkalmazás elindításán kívül semmi egyebet nem kell tenni, nem kell vezetés közben telefonon forgalmi központot hívogatni, vagy gombokat nyomogatni. Már most elkezdtük előkészíteni a kollégákkal a Jitti Windows Phone 7-re történő mihamarabbi kifejlesztését” – mondta a tájékoztatón Győrffy Péter, a Microsoft Windows Mobile termékmenedzsere.

A Jittihez GPRS, EDGE, 3G vagy HSDPA adatkapcsolat, beépített, vagy kapcsolt GPS, 10 MB szabad RAM,200 MB szabad területtel rendelkező memóriakártya, min. Windows 5.0 (illetve iPhone estén OS3.0), min. 320x240 képpont felbontású érintőképernyő szükséges.

A sajtótájékoztatón fontosabb elhangzott további információk:
1. a rendszer használata -- jelentkezést követően – ingyenes;
2. színekkel ábrázolják,milyen forgalmas egy út, útrészlet;
3. PC-s alkalmazás még nincs, az első várhatóan az iPad lesz;
4. elvileg 200 ezer okos mobileszközre lenne ma telepíthető a Jitti;
5. a taxisokat nem akarják a fejlesztők a rendszer használatából kizárni, együttműködést terveznek velük;
6. internet nélküli használat is lehetséges, de a színekhez nem jutna hozzá az ilyen alkalmazó;
7. az alkalmazás használata adatkapcsolatot igényel;
8. a fejlesztők keresik az együttműködés lehetőségét a GPS-forgalmazókkal és a közeljövőtől a hazai mobilszolgáltatókkal; ugyanakkor a Jitti nem akar beszállni a GPS-világba;
9. bevételt a Jitti Kft. az információgyűjtő közösségektől és új fizetős megoldásoktól (pl. emeltdíjas szolgáltatások, események bejelentése, traffipax-bejelentés stb.) vár.

További információ: www.jitti.hu és/vagy www.facebook.com/JittiKlub

Kulcsszavak: autotech okostelefon GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Budaörsön mutatja be új okosóráját a Huawei

Magyarországon is bemutatkozik a Huawei legújabb, a divatot a csúcstechnológiával ötvöző okosórája. A HUAWEI WATCH GT 4 termékbemutatója október 7-én, 10 órától lesz a budaörsi MediaMarkt áruházban. Az esemény látogatói kipróbálhatják és meg is vásárolhatják az okosórát, amelyhez kedvezmények kapcsolódnak. A Huawei emellett október 2-22. között Freebuds SE 2 fülhallgatót is ajándékoz a MediaMarkt üzleteiben és webáruházában történő WATCH GT 4-vásárlásokhoz.

2023. október 3. 14:27

Még nagyobb szabadságot biztosít a Sencor új robotporszívója

Új szintre emeli a robotporszívók által nyújtott kényelmet a Sencor újdonsága. Kétség nem fér hozzá, hogy bár ezek a készülékek teljesen autonóm módon képesek gondoskodni a porszívózásról, a tartályuk kiürítésére eddig nem voltak képesek. Mindez teljesen megváltoztathatja a robotporszívókról alkotott elképzeléseinket. 

2023. október 2. 19:55

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

A Continental gumiabroncsa nyerte el a Swiss Automotive Show 2023-as innovációs díját

A Continental eddigi legfenntarthatóbb gyártású gumiabroncsa, az UltraContact NXT nyerte meg a „Fenntartható fejlődés/környezetvédelem” kategóriát a hatodik Swiss Automotive Show-n. 

2023. szeptember 29. 09:54

A BenQ új gamer projektorai példátlan részletgazdagságot nyújtanak a játékosoknak

A BenQ, a világ vezető DLP 4K projektormárkája, és a digitális életmód eszközök innovátora két vadonatúj 4K HDR okosprojektort hozott a piacra Európában az AAA konzolos játékokhoz, amelyeket arra optimalizáltak, hogy a játékosok példátlan szintű in-game audiovizuális részletekben merülhessenek el otthonuk bármely helyiségében.

2023. szeptember 28. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38