Amerikában a kiberkalózok a közösségi oldalakon támadnak

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 12. 11:16

Amerikában a kiberkalózok leginkább a közösségi oldalakon támadnak, az utóbbi két évben 4,5 milliárd dollár kárt okoztak magánszemélyeknek az internetes bűnözők - írta a Consumer Reports fogyasztói magazin.

Ma már az internetező amerikaiak kétharmada tagja valamelyik közösségi portálnak, például a Facebooknak vagy a MySpace-nek. Ez az arány az utóbbi egy évben csaknem megkétszereződött.

Sok millió felhasználó azonban nem ügyel a biztonságra, és kényes, személyes adatok közlésével veszélynek teszi ki saját magát és családját - derült ki a magazin felméréséből, amelyet kétezer háztartásban végeztek.

A Consumer Reports adatai szerint az utóbbi egy évben a közösségi oldalakat használók 9 százalékát érte támadás, gépeiket vírusok fertőzték meg, ellopták személyes adataikat vagy zaklatták őket.

A közösségi oldalakra látogatók jelentős hányada ugyanakkor nincs tisztában a kockázatokkal, 40 százalékuk például félelem nélkül megadja teljes születési időpontját. A családosok 26 százaléka helyez fel fotókat gyerekeiről, közölve nevüket, megkönnyítve a ragadozók dolgát.

Az ismert számítógépes fenyegetések, köztük a kém- és adathalászprogramok továbbra is magas arányban vannak jelen az összes internetező körében, a vírusfertőzések száma tavaly jelentős mértékben nőtt.

Nicole Ozer, az ACLU jogvédő szervezet észak-kaliforniai szakértője szerint a közösségi portálok bővítik a bűnözők online működési terepét, "még csak az elején vagyunk mindannak, ami ennyi információ közlésével jár".

A legnagyobb szolgáltató, a 400 milliós aktív tagságú Facebook oldalán bármely bűnöző rákereshet bizonyos személyes adatokra, ha azokat a felhasználók nem védik le. Charles Pavelites, a Szövetségi Nyomozó Irodával, az FBI-jal együttműködő ICCC internetes biztonsági
panaszközpont szakértője azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy a virtuális világban ugyanolyan óvatossággal járjanak el személyes adataik közlésénél, mint a nem számítógépes valóságban.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a trendek alakítják át a munka világát 2022-ben

Jelentős átalakulás indult el a munkavégzés terén az elmúlt években, ami idén tovább erősödik, alapvetően befolyásolva a vállalatok működését. Mivel a munkavégzés már nem helyhez kötött, a rendszereknek és a biztonsági megoldásoknak alkalmazkodniuk kell ehhez. A kibertámadók többek között éppen ezt a biztonsági rést használják ki, így egyre nő a fenyegetések száma, miközben egyre kevesebb az IT-szakember. A Micro Focus szakértői szerint a megoldást az automatizálás és az intelligens megoldások jelentik, amelyek idén már kötelező elemek lesznek a cégek életében.

2022. január 28. 12:40

A digitalizáció segítségével válnak akadálymentessé az írott szövegek

Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program. A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja.  Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként. A szoftver az INFOALAP weboldaláról ingyenesen tölthető le. 

2022. január 27. 16:37

A Check Point Software 2022-es biztonsági jelentése

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta 2022-es biztonsági jelentését, mely bemutatja az általuk 2021 során tapasztalt legfontosabb támadási vektorokat és technikákat, kezdve az év eleji SolarWinds támadással, mely a kifinomultság és terjedés egy egészen új szintjét jelentette, egészen a decemberi Apache Log4j sérülékenységet kihasználó támadásokig

2022. január 27. 13:40

2021. december legveszélyesebb kártékony programjai

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta legújabb, 2021 decemberére vonatkozó Global Threat Index elemzését. A hónap során az Apache Log4j sérülékenység végigsöpört az Interneten, miközben a kutatók jelentése alapján a Trickbot továbbra is a leggyakrabban előforduló kártékony program, annak ellenére, hogy némiképp csökkent a jelenléte 4%-ra (a novemberi 5%-hoz képest). A közelmúltban újra felbukkant Emotet mindeközben gyorsan a második helyre ugrott a novemberi hetedikről. A CPR jelentés arról is beszámol, hogy továbbra is az oktatás/kutatás a támadásoknak leginkább kitett terület.

2022. január 25. 15:32

Egyensúly a kényelem és a csatlakoztathatóság között

Az ideális monitornak bármilyen irodában robusztusságot, kényelmet és komfortot kell nyújtania a felhasználónak. A mindennapi munka nehézségeihez tervezett Philips monitors 243S1 minden tulajdonsággal rendelkezik, ötvözi a kényelmes felhasználói élményt, a jó képminőséget, a teljesítményt és a tartósságot.

2022. január 24. 20:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58