Napi kétmilliárd videó-letöltés az ötéves YouTube-on

Milkovits Gábor, 2010. május 18. 08:44

Nem sokkal ötödik születésnapja után a YouTube internetes videomegosztó oldal napi forgalma átlépte a 2 milliárd megtekintést. Ez közel kétszerese a három legnagyobb amerikai televízióhálózat főműsoridőbeli nézettségének.

A Google bejelentette, hogy naponta több mint kétmilliárd videót néznek meg világszerte a cég tulajdonába tartozó YouTube videómegosztó portálon. A fenti mennyiség persze a megtekintésekre értendő, azaz természetesen tartalmazza ugyanannak a videónak többszöri letöltését is, ám így is lenyűgöző adat, hogy ez a szám közel a duplája annak, ahányan a három legnagyobb amerikai országos tv-csatorna valamelyikét nézik egy nap. Chad Hurley társalapító a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy ez az eredmény mindenképpen mérföldkőnek tekinthető a szolgáltatás történetében, amelyet 2006 végén 1,65 milliárd dollárért vásárolt meg a Google. A portál végre kezdi behozni a ráfordított összegeket, tavaly például megháromszorozódtak az oldalról származó reklámbevételek. Ebben fontos szerepe volt annak, hogy a Google szigorúan kigyomlálja az oldalról az illegális tartalmakat, így elkezdett nőni a reklámozókat vonzó tartalomszolgáltatók bizalma is a YouTube iránt. Hurley szerint ugyanakkor a szolgáltatás még mindig csak gyerekcipőben jár ahhoz képest, amilyen lehetőségek rejlenek benne a jövőre nézve. Kiemelte, hogy a felhasználók még mindig csupán napi átlag 15 percet néznek videókat az oldalon, miközben órákat töltenek el a tévé előtt ülve.

A világ legnépszerűbb videomegosztó oldala április 23-án ünnepelte ötéves születésnapját, mert a néhány hónappal korábban bejegyzett portálra ekkor került fel az első videó. A 19 másodperces felvételen Jawed Karim, a YouTube társalapítója a San Diego-i állatkertben mond magvas dolgokat a mögötte látható elefántról, illetve az elefántokról általában (http://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw).

Kulcsszavak: YouTube videó média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Johannesnek nincs több kérdése

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

2019. december 16. 20:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás