Súlyos pénzbüntetés vár Európában a flashmemória árkartell tagjaira

Milkovits Gábor, 2010. május 18. 10:35

A New York Times értesülése szerint az Európai Bizottság összesen 370 millió euró pénzbírságot tervez kiszabni kilenc olyan elektronikai cégre, akik az EB szerint összejátszva, mesterségesen magasan tartották a flashmemória termékek árát.

A neves amerikai lap úgy tudja, hogy a kartellvádak érintik a Samsung-ot, a Hynix-et, a Toshiba-t és rajtuk kívül még 6 másik vállalatot is. Az ármanipulációban állítólag részt vett a Micron is, ők azonban azért mentesülnek a büntetés alól, mert bizonyítékokkal szolgáltak az EB számára a szándékos és szervezett versenyellenes tevékenységről. Az újság hírforrása szerint a többiek büntetése is fejenként 10 százalékkal csökkenhet beismerő vallomás esetén.

Ha a hír igaz, az komoly befolyással lehet a teljes technológiai iparágra nézve. Hasonló vádakat már Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is felhoztak a szóban forgó társaságok ellen, azonban bizonyítékok hiányában később ejtették őket. Ha azonban a Micron tényleg feltár ilyeneket és esetleg a többiek is beismerik az illegális gyakorlatot, az azzal járhat, hogy felgyorsul a flash termékek árának csökkenése, ami mindenképpen pozitív hír a készülékgyártók számára. Másfelől a precedens miatt kártérítést is követelhetnek majd a memória-gyártóktól azok a vevőik, akik eddig a mesterségesen drágított flash-memóriát vásárolták, ez pedig aligha fog tetszeni a már amúgy is megbüntetett cégeknek.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évértékelő: Már komolyan veszik a vállalatok a digitalizációt

2019. év markáns változásokat hozott az üzleti élet digitalizációjában. Az omnichannel módszertanon működő digitális platformok alkalmazása jelentősen átalakította a tartalomstratégiát a pénzügyi szolgáltatói, az egészségügyi, a kormányzati, az elektronikus kereskedelmi, illetve a telekommunikációs szektorban. Az év második felében pedig már a gyártási szektor is felfigyelt a digitális platformok nyújtotta előnyökre. A számítási felhő és a Software as a Service (Saas) kombinációja még sok kérdést felvet ugyan, de egyre népszerűbb megoldásnak tűnik a hibrid vállalati környezet kialakítása. 2020-ban mindezek a trendek erősödnek tovább és egészülnek ki a B2B szegmens újabb elvárásaival, foglalja össze Balogh Zsolt, a nyílt forráskódú, digitális élményplatform-keretrendszert fejlesztő Liferay Hungary ügyvezetője.

2019. december 12. 11:35

Különleges fejlesztéssel hódíthatnak az MI-megoldások

Új szintre emeli a nagy mennyiségű adat feldolgozását, a mesterségesintelligencia-alkalmazások és a gépi tanulás használatát a Schneider Electric és partnerei által bejelentett fejlesztés. Az első, kereskedelmi forgalomban is elérhető, integrált, folyadékhűtéses szerverszekrény azon túl, hogy támogatja a nagy számításigényű feladatok elvégzését, hatékony energiafelhasználást is biztosít.

2019. december 12. 09:08

A legveszélyesebb szokások az utakon

A magyar autósok 67%-a szerint idegesítő, ha valaki használja a mobilját vezetés közben. – derül ki Európa egyik vezető gumi- es autószerviz hálózatának, a KwikFit internetes felméréséből. A közlekedésbiztonsági kérdőívet több mint 1000 jogosítvánnyal rendelkező autóvezető töltötte ki minden korosztályból.

2019. december 11. 17:16

Hogyan lehet legjobban megtéríteni az automatizációs befektetésünket?

A robotikával kapcsolatos összköltség mértéke folyamatos csökkenésben van. A McKinsey szerint az átlagos ár, amit egy robotért kell kifizetni, az elmúlt 30 év alatt minimum a felére esett, és az elkövetkező években még ennél is nagyobb csökkenésre lehet számítani*.

2019. december 11. 15:40

Google BERT: Magyarországon is fut a valaha volt egyik legjelentősebb algoritmus-módosítás

Danny Sullivan Twitteren jelentette be, hogy az angol után 70 másik nyelven köztük magyar nyelven is fut már a BERT algoritmus. És hogy mi az a BERT algoritmus? A Google hivatalos közleménye szerint: ” talán a legnagyobb lépés a keresés történetében“.

2019. december 11. 11:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás