Súlyos pénzbüntetés vár Európában a flashmemória árkartell tagjaira

Milkovits Gábor, 2010. május 18. 10:35

A New York Times értesülése szerint az Európai Bizottság összesen 370 millió euró pénzbírságot tervez kiszabni kilenc olyan elektronikai cégre, akik az EB szerint összejátszva, mesterségesen magasan tartották a flashmemória termékek árát.

A neves amerikai lap úgy tudja, hogy a kartellvádak érintik a Samsung-ot, a Hynix-et, a Toshiba-t és rajtuk kívül még 6 másik vállalatot is. Az ármanipulációban állítólag részt vett a Micron is, ők azonban azért mentesülnek a büntetés alól, mert bizonyítékokkal szolgáltak az EB számára a szándékos és szervezett versenyellenes tevékenységről. Az újság hírforrása szerint a többiek büntetése is fejenként 10 százalékkal csökkenhet beismerő vallomás esetén.

Ha a hír igaz, az komoly befolyással lehet a teljes technológiai iparágra nézve. Hasonló vádakat már Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is felhoztak a szóban forgó társaságok ellen, azonban bizonyítékok hiányában később ejtették őket. Ha azonban a Micron tényleg feltár ilyeneket és esetleg a többiek is beismerik az illegális gyakorlatot, az azzal járhat, hogy felgyorsul a flash termékek árának csökkenése, ami mindenképpen pozitív hír a készülékgyártók számára. Másfelől a precedens miatt kártérítést is követelhetnek majd a memória-gyártóktól azok a vevőik, akik eddig a mesterségesen drágított flash-memóriát vásárolták, ez pedig aligha fog tetszeni a már amúgy is megbüntetett cégeknek.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Cégépítés COVID idején: mit hoz 2022 a vállalkozások számára?

Az ünnepek közeledtével az üzleti életben is megkezdődik az évértékelés, illetve a 2022-re kitűzött célok megfogalmazása és a stratégiai tervezés. A hullámzó válsághelyzet és a folytonos bizonytalanság miatt még a legnagyobb piaci szereplők is félve tekintenek a jövőbe, miközben a kis- és középvállalkozások számára gyakran valóban a lét a tét. Költségoptimalizálás, digitális fejlesztések, stabil beszállítói- és ügyfélkör kialakítása – csak néhány feladat, amit most fontosabb megugrani, mint valaha. Melyek lesznek 2022 legégetőbb kihívásai a KKV-k számára és milyen megoldások segíthetnek sikerrel megbirkózni a nehézségekkel? A Brillit.com online üzleti platform szakértői elmondják, mit érdemes átgondolni az évvégi számvetés során.

2021. december 3. 16:22

Ismét nagyszabású beruházásba kezd a Schaeffler Szombathelyen

A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler tovább erősíti a hazai telephelyek iránti elkötelezettségét. Kevesebb mint két hónapja adták át a második üzemet, egy tisztán e-mobility gyárat Szombathelyen, máris újabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházást indít a városban a Schaeffler. 

2021. december 3. 11:11

Együttműködés a vasúti kiberbiztonság erősítése érdekében

A Siemens Mobility és a RazorSecure együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a gördülőállomány üzemeltetőket világszerte megnövelt vasúti kiberbiztonság felügyeleti megoldásokkal lássák el. A növekvő digitalizáció előnyökkel jár, de felveti a kibertámadások elleni megfelelő védelem szükségességét is. 

2021. december 3. 09:53

Szárnyal a vállalati aukciók világa, jövőre újabb robbanás jöhet

A törlesztési moratórium lejártával sok cég kényszerülhet megválni a hitelre vásárolt korszerű gépeitől, eszközeitől, amelyek így a másodpiacra kerülhetnek. A jó állapotú, használt berendezések újabb lökést adhatnak a felfutóban lévő online árveréseknek. A legnagyobb magyar vállalati aukciósház, a régióban is piacvezetőnek számító Intergavel Kft. épp most bonyolította le 1000. aukcióját, és akad szektor, ahol már több vagyontárgyat adnak el, mint mindenki más együttvéve.

2021. december 2. 15:21

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59