Súlyos pénzbüntetés vár Európában a flashmemória árkartell tagjaira

Milkovits Gábor, 2010. május 18. 10:35

A New York Times értesülése szerint az Európai Bizottság összesen 370 millió euró pénzbírságot tervez kiszabni kilenc olyan elektronikai cégre, akik az EB szerint összejátszva, mesterségesen magasan tartották a flashmemória termékek árát.

A neves amerikai lap úgy tudja, hogy a kartellvádak érintik a Samsung-ot, a Hynix-et, a Toshiba-t és rajtuk kívül még 6 másik vállalatot is. Az ármanipulációban állítólag részt vett a Micron is, ők azonban azért mentesülnek a büntetés alól, mert bizonyítékokkal szolgáltak az EB számára a szándékos és szervezett versenyellenes tevékenységről. Az újság hírforrása szerint a többiek büntetése is fejenként 10 százalékkal csökkenhet beismerő vallomás esetén.

Ha a hír igaz, az komoly befolyással lehet a teljes technológiai iparágra nézve. Hasonló vádakat már Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is felhoztak a szóban forgó társaságok ellen, azonban bizonyítékok hiányában később ejtették őket. Ha azonban a Micron tényleg feltár ilyeneket és esetleg a többiek is beismerik az illegális gyakorlatot, az azzal járhat, hogy felgyorsul a flash termékek árának csökkenése, ami mindenképpen pozitív hír a készülékgyártók számára. Másfelől a precedens miatt kártérítést is követelhetnek majd a memória-gyártóktól azok a vevőik, akik eddig a mesterségesen drágított flash-memóriát vásárolták, ez pedig aligha fog tetszeni a már amúgy is megbüntetett cégeknek.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiaügyi aggályok, amelyek kihatnak az üzleti versenyképességre, a munkaerőre és a dekarbonizációra

A felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozásokat világszerte továbbra is aggasztják az energiabiztonság és az energiaárak hatásai, amelynek számos, további környezeti, társadalmi és gazdasági következménye lehet. Az ABB Electrification Energy Insights felmérése* szerint, amelyben különböző ágazatokban működő kis- és nagyvállalatok 2300 vezetője vett részt, a válaszadók 92 százaléka úgy érzi, hogy az energiaellátás folytatódó instabilitása veszélyezteti jövedelmezőségüket és versenyképességüket. 

2023. március 20. 09:58

Siemens technológiával automatizálja abroncsgyárait a Continental

Most aláírt stratégiai megállapodásuk értelmében a Siemens preferált partnerként automatizációs és hajtástechnológiát szállít a Continental gumiabroncs gyáraiba világszerte.

2023. március 19. 15:27

A digitalizáció 7 előnye a szervezetek számára

Infláció, recesszió, válság: napjaink gazdasági problémái minden szervezet életére hatással vannak. Jelentős kihívás a szervezetek számára a költségek racionalizálása, a hatékonyabb működés, a gyorsabb és produktívabb munka. A digitalizáció mindezek megvalósításához hatékony megoldásokat biztosít – derül ki a Königsberg Consulting szakértőjének elemzéséből.

2023. március 18. 16:58

A Continental magasabb bevételre számít 2023-ban

A kihívásokkal teli makrogazdasági környezet ellenére a Continental sikeresen teljesítette céljait a 2022-es pénzügyi évben a korrigált árbevétel és eredmény tekintetében. A társaság teljesítményét nagy mértékben befolyásolták az ukrajnai háború hatásai, a koronavírus-járvány miatti kínai korlátozások, a félvezetők folyamatos hiánya és a mintegy 3,3 milliárd eurós többletköltség a nyersanyagok, a félkész termékek, az energia és a logisztika áremelkedéseiből adódóan. 

2023. március 18. 12:59

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Schneider Electric 40 millió eurós beruházása

„Magyarországnak kitüntetett szerepe van abban az üzleti stratégiában, amit a Schneider Electric megvalósít” – erről Frederic Godemel beszélt a cég új dunavecsei okosgyárának alapkőletételi ünnepségén. Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat ügyvezető alelnöke kiemelte: az okosgyár CO2 kibocsátása nulla lesz, geotermikus és napenergiát egyaránt használnak majd, az üzem energiahatékony működését pedig a Schneider Electric saját digitális felügyeleti rendszere fogja vezérelni. A vállalat egyértelmű növekedésre számít az elektromos áramon alapuló megoldásokban, a zöld energia térnyerésében, az energiahatékonysági fejlesztésekben. Az új okosgyárban gyártott berendezések is ezt a fejlődést szolgálják majd.

2023. március 18. 11:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20