Több európai ország is vizsgálja a Google adatgyűjtési gyakorlatát

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 20. 18:06

Németországban személyiségi jogok megsértése gyanújával ügyészségi vizsgálat indult a Google ellen a nem titkosított vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózatokon folyó lakossági aktivitás egyes mozzanatainak regisztrálása miatt.

Wilhelm Moellers hamburgi ügyész a DAPD hírügynökséggel közölte, hogy hivatala egy kereset alapján vizsgálatot indított meg nem nevezett Google alkalmazottak ellen egy múlt pénteki esettel kapcsolatban.

 "A nem titkosított Wi-Fi hálózatok egyes adatainak regisztrálására a Street View szolgáltatás adatgyűjtésével párhuzamosan került sor" - mondta az ügyész. "Először is azt kell tisztáznunk, hogy szándékos cselekedetről van-e szó."

 A Google az elmúlt héten pénteken kiadott bocsánatkérő közleményében elismerte a személyiségi jogok megsértését, mondván, Street Wiew térképszolgáltatása funkcióinak bővítése keretében az elmúlt négy év folyamán nem szándékosan rögzítette magánszemélyek internetes aktivitásának egyes mozzanatait.

 Az amerikai internetes konszern számos hatóság kereszttüzébe került az elmúlt időkben Európában, ahol szigorúbb törvények szabályozzák magánszemélyek személyes adatainak beleegyezésük nélküli nyilvánosságra hozatalát és használatát.

A brit Information Commissioner's Office csatlakozott Németország Google-hez intézett felhívásához a gyűjtott adatok megsemmisítésére.

 A spanyol Agencia Espańola de Protección de Datos AEPD (Agencia Espańola de Protección de Datos ) adatvédelmi hivatal is vizsgálatot indított a Google ellen annak megállapítására, hogy történt-e adatvédelmi jogsértés a Wi-Fi hálózatok adatainak és a hálózaton folyó egyes tevékenységek rögzítése során.

 Az olasz adatvédelmi hivatal is bejelentette, hogy megvizsgálja a Google adatgyűjtésének jogszerűségét. A hatóság a vizsgálat kezdeti fázisában tájékoztatást kér a Google-től az adatgyűjtés időtartamáról és a gyűjtött adatok felhasználási területéről, valamint arról, hogy kerültek-e adatok harmadik személy birtokába.

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59