Adatroaming korlátozás - korlátokkal

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 27. 09:47

A Európai Parlament évről-évre újabb határozatot fogad el a mobilszolgáltatók kordában tartására, de az adatroaming fogyasztói árak továbbra is nagyon magasak - közölte a SciamuS Kft., Magyarország vezető telekommunikációs tanácsadója szerdán az MTI-vel.

A közleményben a SciamuS Kft. üdvözli az Európai Parlament rendeletét, amelyben 2010. március 1-től arra kötelezi a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy tájékoztassák ügyfeleiket a forgalom állásáról, illetve az ügyfél által meghatározott maximum összeg felett az adatroaming szolgáltatást letiltsák. Ezzel elkerülhető, hogy egy külföldi tartózkodás több százezer forintos
számlát eredményezzen.

A közlemény idézi Bedő Eriket, a SciamuS tanácsadóját, aki felhívja a figyelmet arra, hogy az új előírás csak az Európai Unió országaira vonatkozik, a Vodafone viszont biztosítja ezt a szolgáltatást országtól függetlenül. A T-Mobile és a Pannon (Telenor) azonban e tekintetben ragaszkodik a törvényi minimumhoz és az unió határain kívül továbbra is követhetetlen forgalomtól és elszálló adatroaming díjaktól lehet tartani - figyelmeztet a tanácsadó.

A magyarok által kedvelt nyári célpontok közül Horvátországra, Törökországra nem vonatkozik az uniós szabályozás, ahogy Norvégiára, Svájcra, Ukrajnára, Szerbiára, Albániára, Oroszországra, Bosznia-Hercegovinára sem - teszi hozzá Bedő Erik.

A SciamuS hiányolja mindhárom mobilszolgáltató részéről a rendelettel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást, és fontosnak tartja, hogy ügyfelein felül minden adatforgalmat bonyolító magánember és vállalkozás értesüljön a már hónapok óta érvényben lévő szabályozásról, s javasolja, hogy egy korrekt limitfigyelési és tájékoztatási rendszert vezessenek be a szolgáltatók.

Bedő Erik szerint a szabályozással kapcsolatban alapvető problémát jelentenek továbbra is az indokolatlanul magas árak. "Nyilván nagyon fontos, hogy a költségek kordában tarthatóak legyenek, de az EU által meghatározott havi maximum nettó 50 eurós limitet akár 20-30 másodperc alatt is el lehet érni. Ez pedig meglehetősen abszurd" - véli a szakértő.

A SciamuS adatai alapján ez az 50 eurós határérték a T-Mobile esetében nagyjából 28 Mbyte, a Pannon (Telenor) esetében ez 29 Mbyte, míg a Vodafone 50 euróért csak 9 Mbyte adatforgalmat biztosít ügyfeleinek. Azaz a kisfogyasztói ár 2-7-szer drágább, mint a nagykereskedelmi.

Bedő Erik hozzátette továbbá, hogy az EU által elfogadott szabályozás, bár biztonságot jelent az ügyfeleknek, nem megfelelő. Egy vállalkozás, vállalat számára, különösen ha a munkavállalók több különböző csomaggal, jogosultsággal használhatják mobiltelefonjaikat, nagyon nehezen menedzselhető, egyáltalán nem rugalmas megoldás.

Kulcsszavak: roaming EU SciamuS

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Növekszik a használt mobilok népszerűsége, az Euronics is belép a piacra

A legújabb szériás okostelefonok helyett egyre nagyobb az érdeklődés a használt, de jó állapotban lévő, értékálló mobilok iránt. Az Euronics éppen ezért úgy döntött, belép a használt telefonok piacára: a webshopon már most megrendelhetőek a legújabb modellekhez képest kedvezőbb áron elérhető készülékek. Az első készletet a kifejezetten időtálló iPhone modellekből állította össze a cég.

2023. szeptember 20. 17:20

Díjmentes 1 GB adat és 100 lebeszélhető perc a Vodafone kínálatában

A Vodafone Magyarország célja, hogy az alapvető telekommunikáció lehetőségét minél szélesebb körben tegye elérhetővé. Ezt szolgálja, hogy augusztus elejétől a TUTI100+ feltöltőkártyás díjcsomagban a kártya aktiválását követően az előfizetők díjmentes 1 GB kiinduló adatkeretet, valamint 100 lebeszélhető percet kapnak, melyet 30 napig használhatnak fel. A díjmentes szolgáltatásoknak köszönhetően feltöltés nélkül is kapcsolatban tudnak maradni az ügyfelek. 

2023. szeptember 10. 13:40

Diákoknak és tanároknak is jó választás a Viber

Újra elkezdődött az iskola, de ahelyett, hogy visszatérnél a régi rutinodhoz – itt az ideje, hogy kialakíts egy újat, amely jobban igazodik az igényeidhez. A Viber segíthet abban, hogy rendszerezett maradj, ne felejts el semmit, ne maradj le semmiről, és közben jól érezd magad.

2023. szeptember 8. 16:17

Itt az új, stílusosan rózsaszín Nokia G42 5G

A lenyűgözően lila Nokia G42 5G sikere után a Nokia telefonokat gyártó HMD Global most bemutatja a készülék élénk pink verzióját. A világot rózsaszínre festő Barbie film nyomában érkező pink Nokia G42 5G otthon is bármikor könnyedén javítható. 

2023. szeptember 8. 11:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59