EU: betilthatják a tagállamok az online szerencsejátékot

Milkovits Gábor, 2010. június 4. 07:20

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága (ECJ) úgy döntött, hogy a tagországok saját hatáskörükben betilthatják az internetes szerencsejátékot, mivel az ilyen határozatok nem sértik az áruk és szolgáltatások szabad mozgásáról szóló uniós törvényt.

Az egész jogi eljárás még 2008-ban indult, amikor a holland De Lotto non-profit játékszervező a brit Ladbrokes fogadóiroda betiltását kérte az országban, mivel a társaság nem rendelkezett működési engedéllyel Hollandiában. A helyi bíróság a De Lotto-nak adott igazat, mire a Ladbrokes a holland legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, amely az Európai Unió Igazságügyi Bíróságától (ECJ) kért véleményt az ügyben. Nem sokkal ezt követően a világ legnagyobb online szerencsejáték-vállalkozása, a Betfair fordult egy holland bírósághoz, miután nem kapott működési engedélyt az országban. A felkért holland bíróság szintén az ECJ-hez továbbította az ügyet.

Az ECJ azzal indokolta mostani döntését, hogy ebben az esetben a fogyasztók védelme, a csalások kiküszöbölése, a káros szerencsejáték-szenvedély elősegítésének meggátolása, valamint a közrend megóvása előbbre való az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának biztosításánál. Közleményük szerint a fentiek fényében megengedhető, hogy a tagállamok saját hatáskörben akár monopolhelyzetbe is juttassanak egyes általuk elfogadott szerencsejáték-cégeket, anélkül, hogy az ilyen engedélyeket nyíltan pályáztatnák. A határozat Magyarország szempontjából is érdekes lehet, mivel megengedi, hogy az országban kizárólagos jogosultsága legyen az ilyen tevékenységekre az állami tulajdonú, és a költségvetésnek komoly bevételeket hozó Szerencsejáték Zrt-nek.

 

Kulcsszavak: EU jog szerencsejáték

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08