A290 és A390: két új belépőszintű Sony Alpha DSLR

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 10. 18:13

A Sony új gépeinél elsősorban az ergonómia került a középpontba, ám meglepő módon nem képesek videofelvételre.

A Sony az Alpha sorozat debütálása óta igen lendületesen fejleszti tovább, illetve cseréli le modelljeit. Az egyik sűrűn változó szegmens az alsó kategória, melyben most két új gép jelent meg a kínálatban. A számozás is egyértelművé teszi, hogy az A290-es a kistestvér ebben a párban, ám az A390-es is ugyanazt a 14 megapixeles szenzort kapta meg.

Az ergonómia javítása az egész gépre jellemző, leginkább a korábban csak jelképes kitüremkedés valódi markolattá alakításában érhető tetten. Ezen felül szinte teljes egészében visszaköszön az A230 és az A370-es elődmodellek világa.

Az A290-es esetében kézzelfogható változás a szenzor 14 megapixelesre cserélése, az A390-nél ez megegyezik a korábbi A380-as hasonló jellemzőjével. A nagyobb testvér esetében kihajtható LCD sem képes azonban feledtetni azt a tényt, hogy egyik modell sem képes videofelvételre. Erre természetesen lehet azt mondani, hogy belépőszintű készülékekről van szó, ám a rivális tükörreflexes gyártók esetében éppen az ilyen gépeknél mutatkoztak be az elsők között a HD, 720 HD képességek. Vélhetően a 14 megapixeles CCD érzékelő tehet minderről, mely bár megbízható egység, már korántsem a csúcstechnikát képviseli, ám ha így érvelünk, akkor a gépek várható 600 és 800 eurós ára tűnik kissé magasnak.

Egy szó mint száz, hiába az A390-es Quick LiveView üzemmódja, ez az ár nehezen megmagyarázható, és bár nem videózásra vesszük alapvetően a tükörreflexes gépeket, bosszantó, ha a mára közhellyé vált tulajdonság nem található meg DSLR-ünkben, így a valóban szebb HD televíziós képnézegetést lehetővé tevő HDMI kimenet is csak felet ér. A két gép 18-55 mm-es objektívvel egy szettben jelenik meg várhatóan már június végén.

Kulcsszavak: kamera Sony

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négymillió kép elemzése alapján készített átfogó tanulmányt a Huawei

A mobilfotózás trendjeit vizsgáló tanulmányt mutatott be a Huawei a barcelonai Mobil Világkongresszuson. A mintegy 4 millió* okostelefonnal készített fotó, illetve videó szoftveres és szakértői elemzése alapján összeállított „HUAWEI XMAGE Trend Report 2023”** a modern képalkotás sajátosságait igyekszik feltárni. 

2023. március 5. 15:13

Rekorddöntést örökített meg a HONOR Magic5 Pro

A HONOR az MWC 2023-on jelentette be, hogy a Guinness Rekordok Könyvét jegyző Guinness World Records-cal együttműködve örökített meg egy világrekord-kísérletet. A HONOR Magic5 széria megjelenése alkalmából a két cég együtt kereste fel Piotr Grabowski lengyel kosárlabdázót, aki kétszeres FIBA 3x3-as világbajnok és profi zsákoló. A kihívás: rekordot dönteni a világ legmagasabb, ugrás közbeni, lábak között kivitelezett kosárlabdazsákolásának kategóriájában.

2023. március 3. 19:37

A Varázslatos Magyarország átadja 2022-es természetfotó pályázatának nagydíját

Nívós helyszínen kerül átadásra a Varázslatos Magyarország által és az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított díj: A magyar természetfotó nagydíját április 4-én adják át a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Múzeum dísztermében megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadó egyben kiállításmegnyitó is lesz, a Múzeumban elsőként mutatják be idén a VM 2022-es pályázati évadának legszebb képeiből összeállított tárlatot.

2023. március 2. 21:16

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

Ezek a 2022-es év legjobb Huawei mobilos képei

Kihirdették a Huawei nemzetközi mobilfotós pályázata, a HUAWEI NEXT IMAGE Awards 2022 győzteseit. A beérkezett alkotásokat neves fotósokból, művészekből és további szakemberekből álló zsűri bírálta el; összesen 54 pályaművet díjaztak. Varázslatos tűzijáték, természetesen bájos portréfotó és ősi erőt sugárzó ménes nyerte el a verseny három fődíját, és az azzal járó egyenként 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalmat.

2023. január 17. 16:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48