Bárki megtudhatja, szerepel-e a szabálysértési nyilvántartásban

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 15. 08:59

Megújult a szabálysértési nyilvántartás rendszere hétfőtől, a jövőben bárki akár az interneten keresztül lekérheti a rá vonatkozó adatokat. Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke budapesti sajtótájékoztatóján mérföldkőnek mondta az európai uniós források bevonásával megvalósult fejlesztést.

Emlékeztetett arra, hogy korábban a 12 különböző hatás- és illetékességi körű szabálysértési hatóságnak külön-külön vezetett, "papíralapú" nyilvántartása volt, ez nehezítette a szabálysértők "előéletének" nyomon követését.

Az új, az adatokat összesítő elektronikus adatbázishoz a közigazgatás, a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás szervei, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal férhetnek hozzá, de lehetőség van arra is, hogy térítési díjért más szervezetek is "lekérdezhessenek" adatokat.

Példaként említette, hogy a jövőben a rendezvények, például futballmeccsek rendezői is lekérhetnek adatokat a központi rendszerből, hogy a korábban kitiltott "nemkívánatos" személyek ne juthassanak be az adott programra.

Bármely magánszemély is lekérheti a rá vonatkozó adatokat az interneten keresztül (www.nyilvantarto.hu), ez a lehetőség évente egyszer ingyenes. Az adatszolgáltatást az Ügyfélkapun keresztül teljesítik, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá mások adataihoz.

Az új rendszerben csak a 2010. január 1-jétől bevitt adatok szerepelnek, a korábbiak nyilvántartása megmarad "papíralapon".

Az új nyilvántartással ki lehet szűrni a visszaeső bűnelkövetőket, például, azokat, akik rendszeresen követnek el 20 ezer forint alatti bolti lopásokat, így adott esetben tettük már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősülhet majd. A szakemberek azt várják az új rendszertől, hogy közvetve csökkenti majd a szabálysértések számát.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elkészített informatikai projekt 1,28 milliárd forintba került.

Ignácz István kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a rendszer biztonságos, az abba felvitt adatokhoz csak a megfelelő jogosultságokkal lehet hozzáférni.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone telefonos és online ügyintézésre kéri az ügyfeleket

A Vodafone Magyarország a koronavírus miatt kialakult helyzetben igyekszik olyan szolgáltatásokat és digitális megoldásokat nyújtani, amelyek segítik a lakosságot, a vállalkozásokat és a hatóságot ebben a nehéz időszakban.

2020. március 27. 18:39

Bátrak vagy tudatlanok vagyunk az online adatbiztonság terén?

Az Európai Unión belül a magyarok nyugtalankodnak a legkevésbé az adataik biztonsága miatt, ha internetezésről van szó. Pedig van ok aggodalomra, hiszen a Micro Focus felmérése szerint az online alkalmazások 94 százaléka tartalmaz valamilyen sebezhetőséget. A vállalat szakértői szerint úgy lehetünk biztonságban a weben, ha a felhasználók körültekintően veszik igénybe a szolgáltatásokat, és egyúttal a vállalatok is nagy gondot fordítanak a sérülékenységek vizsgálatára.

2020. március 27. 17:08

A koronavírus miatt állásukat vesztett dolgozóknak segít egy új kezdeményezés

Új felületet hozott létre a Profession.hu azoknak a munkavállalóknak, akik a koronavírus miatt veszítették el az állásukat. A Mentőöv állások oldal célja, hogy a veszélyhelyzet miatt leállt szektorokból olyan irányba tereljék az értékes munkaerő túlkínálatot, ahol éppen nagy szükség van új dolgozókra. Ez a segítség minden munkakereső számára ingyenesen elérhető.

2020. március 27. 15:41

Nem vagy egyedül a karantén alatt sem, ingyenesen segítenek a szakemberek

A koronavírus által kialakult helyzetben az összefogás, egymás segítése, fizikális és mentális védelme váltak a legfőbb feladatokká. Az utóbbi kihívásra pillanatok alatt született hiánypótló megoldás. Segítő szakemberek tucatjai gyűltek össze egy online felületen, hogy ingyenesen álljanak rendelkezésére mindazoknak, akik a karantén alatt úgy érzik, szükségük van mentális, lelki támogatásra. Bárki jelentkezhet a témával, amivel foglalkozni szeretne, az időpont megjelölésével és a számára optimális kommunikációs forma megadásával, az önkéntesek pedig a lehető legrövidebb időn belül a megfelelő szakemberhez irányítják.

2020. március 27. 14:17

Arcpajzsokkal védi az egészségügyi dolgozókat a reklámügynökség

A koronavírus-járvány idején a Foto Reklámügynökség is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a frontvonalban helytálló hazai egészségügyi dolgozók a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, ezért a cég arcpajzsok gyártásába kezdett. A védőfelszerelések ára éppen annyi, amivel meg tudják tartani a munkaerőjüket, de így is jóval a nemzetközi konkurencia alatt vannak. Első körben 12 ezer arcpajzsot készítenek, de ha a kereslet megkívánja, növelni fogják a darabszámot.

2020. március 27. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás