Nem szökhet az égbe a barangolásos adatátvitel számlája

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 29. 08:33

Nem kell aggódniuk július 1-jétől a fogyasztóknak, hogy számlájuk az égbe szökik, ha az Európai Unión belüli külföldi útjuk során telefonjukkal vagy számítógépükkel a mobilhálózaton keresztül interneteznek.

Az Európai Unió barangolási (roaming) szabályozásának köszönhetően az adatátviteli barangolás díjkorlátja automatikusan 50 euró lesz - áfa nélkül -, hacsak azt maga a felhasználó nem állította át ennél kisebb vagy nagyobb összegre.

 A mobilszolgáltatók kötelesek lesznek ügyfeleiknek figyelmeztetést küldeni e díjkorlát 80 százalékának elérésekor. A szolgáltató köteles lesz a mobil-internetkapcsolatot megszakítani a díjkorlát elérésekor, kivéve ha az ügyfél jelezte, hogy az adott hónapban továbbra is igénybe szeretné venni az adatátviteli barangoló szolgáltatást.

 Ezenkívül a barangolásos adatátvitel nagykereskedelmi díjának felső határa megabájtonként 1 euróról 80 centre csökken. A barangolásos hívások áfa nélküli maximális percdíja a jelenlegi 43 centről 39 centre csökken, míg a hívásfogadás percdíja áfa nélkül legfeljebb 15 centbe fog kerülni a jelenlegi 19 cent helyett. Az Európai Unión belüli külföldi híváskezdeményezés és -fogadás díja így 73 százalékkal lesz olcsóbb, mint 2005-ben, amikor az Európai Unió először tett intézkedéseket a túlzott barangolási díjak ellen.

 Az ötven eurós díjkorlátnak és a kötelező figyelmeztetésnek, illetve kapcsolat-megszakításnak nem elhanyagolható gyakorlati jelentősége van, miként az az Európai Bizottság által hétfőn kiadott tájékoztatásban olvasható. A problémát jól szemlélteti annak a német turistának az esete, akinek tavaly 46 ezer eurójába került, hogy Franciaországban barangolásos adatátvitellel letöltött egy tévéműsort. Nemrégiben hasonlóan járt egy brit diák, aki külföldi tanulmányútja során vett igénybe barangolásos adatvitelt, és ezért egy hónap után majdnem 9 ezer eurót számláztak ki neki.
 

Kulcsszavak: EU roaming UMTS

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjeső a HONOR-nak Kínában

A HONOR innovációs díjat nyert az okoseszközök kategóriájában a Kantar BrandZ China gálaeseményen.

2023. szeptember 28. 12:53

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38