Tudatosan hibás PC-ket forgalmazott a Dell

Milkovits Gábor, 2010. június 30. 16:35

Most nyilvánosságra került bírósági ügyiratok szerint a Dell 2003 és 2005 között több mint 10 millió olyan számítógépet hozott forgalomba, amelyekben a cég tudtával meghibásodásra hajlamos kondenzátorok voltak.

A japán Nichicon és néhány más cég által gyártott kondenzátorokból annak idején jutott a HP és az Apple gépeibe is, azonban messze a Dell volt a leginkább érintett. A most napvilágot látott dokumentumok szerint a céget viszonylag korán figyelmeztették arra, hogy a szóban forgó alkatrészekkel szerelt masinák mintegy tízszer hajlamosabbak a meghibásodásra a Dell által becsültnél. A társaság ezután egy saját vizsgálatot is elvégzett, amely arra az eredményre jutott, hogy a kondenzátorok 97 százalékos valószínűséggel meghibásodnak. A gyártó ennek ellenére 2003 májusa és 2005 júliusa között mintegy 11,8 millió olyan OptiPlex számítógépet hozott forgalomba, amelyekbe a hibás kondenzátorokat szerelték be. Ráadásul nemhogy nem merült föl a visszahívás lehetősége, de kifejezetten arra utasították az alkalmazottakat, hogy a problémát ne hozzák a vásárlók tudomására.

A fenti tények egy olyan nyomozás során derültek ki, amit az Advanced Internet Technologies internet-szolgáltató polgári bírósági keresete kapcsán folytattak a Dell-el szemben. A Dell 2005-ben 300 millió dollár kártérítést fizetett az alpereseknek, részben éppen a hibás kondenzátorok okozta károk miatt, a kapcsolódó iratok azonban csak most kerültek nyilvánosságra. Könnyen előfordulhat, hogy a tények ismeretében mások is beperelik a céget, és így újabb pénzbüntetéseknek nézhet majd elébe.
 

Kulcsszavak: Dell PC bug

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38