Tudatosan hibás PC-ket forgalmazott a Dell

Milkovits Gábor, 2010. június 30. 16:35

Most nyilvánosságra került bírósági ügyiratok szerint a Dell 2003 és 2005 között több mint 10 millió olyan számítógépet hozott forgalomba, amelyekben a cég tudtával meghibásodásra hajlamos kondenzátorok voltak.

A japán Nichicon és néhány más cég által gyártott kondenzátorokból annak idején jutott a HP és az Apple gépeibe is, azonban messze a Dell volt a leginkább érintett. A most napvilágot látott dokumentumok szerint a céget viszonylag korán figyelmeztették arra, hogy a szóban forgó alkatrészekkel szerelt masinák mintegy tízszer hajlamosabbak a meghibásodásra a Dell által becsültnél. A társaság ezután egy saját vizsgálatot is elvégzett, amely arra az eredményre jutott, hogy a kondenzátorok 97 százalékos valószínűséggel meghibásodnak. A gyártó ennek ellenére 2003 májusa és 2005 júliusa között mintegy 11,8 millió olyan OptiPlex számítógépet hozott forgalomba, amelyekbe a hibás kondenzátorokat szerelték be. Ráadásul nemhogy nem merült föl a visszahívás lehetősége, de kifejezetten arra utasították az alkalmazottakat, hogy a problémát ne hozzák a vásárlók tudomására.

A fenti tények egy olyan nyomozás során derültek ki, amit az Advanced Internet Technologies internet-szolgáltató polgári bírósági keresete kapcsán folytattak a Dell-el szemben. A Dell 2005-ben 300 millió dollár kártérítést fizetett az alpereseknek, részben éppen a hibás kondenzátorok okozta károk miatt, a kapcsolódó iratok azonban csak most kerültek nyilvánosságra. Könnyen előfordulhat, hogy a tények ismeretében mások is beperelik a céget, és így újabb pénzbüntetéseknek nézhet majd elébe.
 

Kulcsszavak: Dell PC bug

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Többmilliárdos beruházást hajt végre, erősíti jelenlétét a Schneider Electric Zalaegerszegen

Összesen több mint 5 milliárd forintnyi beruházási program tervezése zajlik a Schneider Electric zalaegerszegi MG Zala üzemében. Az elképzelések eredményeként jelentős mértékben bővülhet az idén 30. születésnapját ünneplő gyár termelési kapacitása, illetve még inkább fenntartható és energiahatékony lehet a működése. 

2023. május 28. 10:14

2022-ben is az Euronics lett a legnagyobb 100%-ban magyar tulajdonú online kereskedő

Közzétette a Magyarországon működő legnagyobb forgalmú online kereskedők friss ranglistáját a GKID. 2022-ben már másodszor készült külön rangsor a 100%-ban magyar hátterű cégekről, ahol az Euronics ismét kiérdemelte az első helyet. Az összesített listán a vállalat megőrizte hetedik helyét, 2023-ban pedig további növekedésre számít online értékesítési csatornáján.

2023. május 27. 16:33

Az IFUA Horváth Zöld Kerék díj idei nyertesei

Az idén a Grundfos és az MBH Bank nyerte el az IFUA Horváth Zöld Kerék díjat. A Grundfos „Átfogó ESG-alapú irányítási rendszerfejlesztés” kategóriában, az MBH Bank pedig „ESG-szempontok beépítése a termékfejlesztésbe” kategóriában bizonyult a legjobbnak a pályázók közül.

2023. május 27. 15:05

Konferencia a gépi tanulásról, a mesterséges intelligenciáról és a mély tanulásról

2023. június 2. és 4. között Prágában, az O2 Universumban rendezik meg Európa legnagyobb gépi tanulásról, mesterséges intelligenciáról és mélytanulásról szóló konferenciáját. A Machine Learning Praque társszervezője a Kiwi.com, vezető utazási technológiai vállalat. Az eseményen olyan nagyvállalatok szakértői lesznek előadók, mint az Amazon, az Emplify, a Google, a Microsoft és a Workday.

2023. május 27. 10:19

Véleménykutatás készült az elektronikus fizetési és digitalizációs trendek témájában

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal az elektronikus fizetési és digitalizációs trendek kapcsán végezte el a felmérését.

2023. május 26. 20:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01