100-szor gyorsabb internet egy új találmánnyal

Milkovits Gábor, 2010. július 1. 10:12

A bostoni MIT kutatói egy olyan újfajta megoldást kísérleteztek ki, amelynek révén mintegy százszor gyorsabb adatátvitel képzelhető el száloptikás kábeleken keresztül.

A találmány leírva rém egyszerűnek tűnik: jelenleg a különféle irányokból érkező jeleket feldolgozó routerek kénytelenek az optikai jelek egy részét elektromos jelekké alakítani ahhoz, hogy memóriájukban elraktározzák, és később továbbítsák őket. Erre azért van szükség, mert egy router egyszerre mindig csak egy adatcsomaggal tud foglalkozni, míg a többit kénytelen felfüggeszteni és később továbbítani. Ez viszont nyilvánvalóan jelentős mértékben lassítja az adattovábbítást a világhálón. Az MIT kutató-mérnökei viszont egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a jelentős kétirányú adatforgalmat bonyolító helyek, például egy-egy nagyváros között fenntartható a folyamatos optikai jeltovábbítás. A „flow switching” (kb. „adatfolyam-kapcsolás”) nevet kapott megoldással bizonyos hullámhosszú jeleket a routerek csak mindig egy bizonyos irányból kapnak, illetve egy bizonyos irányba küldenek, azaz nincs szükség konvertálásra, illetve az információ tárolására sem.

Az új találmány alkalmazásának egyelőre inkább anyagi, semmint műszaki akadályai vannak, hiszen ehhez le kell cserélni a meglévő internet-routereket. Ilyen mértékű beruházást egyelőre nyilvánvalóan csak nagyvállalatok és mondjuk legfelső állami szervek engedhetnek meg maguknak, a fejlesztők szerint azonban a közeljövőben a szélessávú internet iránti növekvő igények mindenképpen átfogó modernizációs lépésekre fogják kényszeríteni az internet-szolgáltatókat is.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59