Mérsékelte az IT-szektorra vonatkozó pozitív előrejelzését a Gartner

Milkovits Gábor, 2010. július 3. 08:55

A Gartner piackutató szerint az európai állami adósságválság miatt idén a vártál alacsonyabb mértékben, csupán 3,9 százalékkal fog növekedni az informatikai szektor forgalma.

A társaság korábban 5,3 százalékos gyarapodást jósolt az ágazatnak 2010-re, a görög pénzügyi válság és annak egész Európát érintő következményei azonban most arra késztették a céget, hogy lefelé módosítsa prognózisát. A deficit ellen küzdő európai államok nyilvánvalóan igyekeznek majd visszafogni informatikai beruházásaikat, ez pedig a magánszektorra is kihat. Másrészt az euróval szembeni erős dollár szintén nem tesz jót a piaci keresletnek, hiszen így drágulnak a termékek az öreg kontinensen. Az egyetlen szegmens, amely ezt nem fogja megsínyleni, az a hardverpiac, itt ugyanis a Gartner szerint 9,1 százalékos növekedés várható 2010-ben. Ami egyébként elvárható is, hiszen tavaly meg ez a terület esett vissza a leglátványosabban, 12,9 százalékkal. A részágazat motorja egyrészt a noteszgépek és netbook-ok iránti folyamatosan bővülő kereslet, másrészt pedig az új Windows 7 operációs rendszer. A szoftverekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban viszont már visszafogottabban, 3 százalék körül fog nőni a kereslet az idén, azaz a közületek, cégek és persze a magánszemélyek itt igyekeznek inkább visszafogni költekezéseiket.

A Gartner kutatói úgy látják, hogy az állami takarékosság időszaka még vagy öt évig eltarthat Európában. A kutatók véleménye szerint az Uniónak és a tagállamoknak hatékony ösztönző politikát kell folytatniuk az informatikai beruházások terén, hogy ez idő alatt ne taszítsák stagnálásba, netán válságba az ágazatot, akár helyi szinten, akár nemzetközileg.
 

Kulcsszavak: Gartner Group IT trend

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38