Praktikus ez+az hálózatokhoz

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 11. 11:05

Léteznek kiegészítők, amelyek azok számára, akik nem jártasak a számítógép-hálózatok világában - például a hobbi-számítógéphasználók - nem is ismertek. Pedig számos olyan megoldás hozható létre a segítségükkel, amelyekkel az életünk válik egyszerűbbé.

Már otthon is probléma, ha csak egy nyomtató van a lakásban, de több számítógép vagy laptop. Egy weboldal, dokumentum vagy fotó kinyomtatása rémálommá válik, ha át kell másolni valahogyan arra a gépre, amelyre a nyomtató kapcsolódik. Ráadásul, ha be sincs kapcsolva. Egy kisebb irodában pedig a költségek csökkentése miatt érdemes megosztani a nyomtatót, de ekkor a kolléga, - akinek a gépére van kötve -, meg fog őrülni a sok mászkálástól. Mi lehet a megoldás?

Veszünk sok nyomtatót, persze ez pazarlás. Vagy veszünk olyat, amelynek van vezetékes vagy WiFi hálózati kártyája. Vagy, ha nem akarunk nyomtatót venni, mert már van elég, akkor veszünk egy Print Servert. A TP-LINK TL-PS110U az USB csatlakozós nyomtatókhoz, a TP-LINK TL-PS110P pedig a régebbi párhuzamos csatlakozójú printerekhez való. A Print Server lehetővé teszi, hogy a nyomtatót rákapcsoljuk, a számítógépünk helyett, közvetlenül a LAN hálózatra. Ebben a pillanatban bárki elérheti, aki a hálózatunkat használja anélkül, hogy a PC-nk be lenne kapcsolva. Nagy előny, hogy így a nyomtatót már nem is kell a gépünk mellé tenni, egy központi, mások által is könnyen elérhető helyre kerülhet. Csak a LAN elérhetőséget kell biztosítani számára. A sikertelen nyomtatásokról akár e-mailt is küldhetünk magunknak.

A PC alapból nem képes a WiFi-re. De nem az egyetlen lehetőség az, hogy szétfurkálva a lakást, LAN kábellel csatlakozzunk egy hálózathoz vagy a routerhez. A TP-LINK TL-WN851N egy nagy sávszélességű és gyors PCI hálózati kártya. A PC szabad PCI csatlakozójába csúsztatva már WiFi képes is a gépünk, és már internetezhetünk is egy routerrel vagy akár a szerencsések a egy HotSpot-on. A TL-WN851N ismeri a 802.11 g/b/n szabványokat, ha a routerünk is támogatja az N szabványt, akkor a vezeték nélküli kapcsolatunk akár a 300Mbps-t is elérheti, ráadásul a stabilabb adatátvitel révén akár 2-3-szor messzebbről is tudunk kommunikálni az elosztóval. A stabil és gyors kapcsolathoz két különálló antennát csatlakoztathatunk a kártyánkhoz és meglátjuk, hogy akár a vezetékes hálózatnál is jobb lesz az adatátvitelünk, még filmet is tudunk nézni rajta. A kártya valamennyi szükséges protokollt ismeri, ami egy vezeték nélküli kapcsolat felépítéséhez szükséges lehet számunkra. Ennyi pénzből pedig még a kábelépítés sem biztos, hogy kijön.

A meglévő WLAN eszközök feljavítására való TL-ANT2408CL antenna a beépített, fix antenna meghosszabbítására alkalmas, nyeresége 8 dBi a 2,4-2,5 GHz tartományban. Ha az antenna máshol lenne jobb helyen, mint ahol a WLAN eszköz van, akkor a TL-ANT2408C-t érdemes megfontolni. A mágnes talpas antenna 1 m-es kábelével megkereshetjük a legideálisabb vételi helyet jobbra-balra, fenn vagy lenn.

Kulcsszavak: Wi-Fi WLAN hálózat

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Ötéves digitális átalakítási program elindításáról állapodott meg a Diageo az SAP-val és az IBM-mel

Informatikai környezetének teljes korszerűsítésére indított programot a világhírű italmárkák gyártásáról és forgalmazásáról ismert Diageo. A többek közt a Guinness, a Smirnoff és a Johnnie Walker márkákat birtokló Diageo a folyamatainak újratervezését és fejlesztését célozza meg, mind a 180 országra kiterjedően, ahol a vállalat működik. A vállalat eddigi legnagyobb és legátfogóbb stratégiai projektjének kivitelezésére az SAP és az IBM fogtak össze.

2023. május 27. 13:21

Megoldás a nagyméretű, elosztott hálózatokat üzemeltető cégek számára

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta új XGS2220 Layer 3 Access Switch sorozatát, amely segít a kis- és középvállalkozásoknak lépést tartani a hálózatukkal szemben támasztott növekvő igényekkel és elvárásokkal.

2023. május 25. 20:35

A Genesis tarolt a lengyel IT Hardware magazin által rendezett népszerűségi versenyen

A Genesisnek nagy sikere volt a lengyel IT Hardware magazin által szervezett, és a gamerek körében is elimert közönségszavazáson. A Genesis márkát a legjobb gamer brandnek választották meg, több más jelentős elismeréssel együtt.

2023. május 25. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01