Küszöbön a Motorola feldarabolása, a Nokia Siemens érdeklődik

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 15. 10:05

Küszöbön áll a Motorola mobilgyártó vállalat feldarabolása, a cég távközlési hálózati eszközöket gyártó üzletága iránt a Nokia Siemens Networks (NSN) konszern érdeklődik szerdai lapértesülés szerint.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a tranzakció értéke 1,1-1,3 milliárd dollár körül lehet, a megegyezés pedig akár heteken belül megszülethet.

A Motorola külön akarja választani a veszteséges mobilkészülék-gyártást a távközlési hálózati eszközöket gyártó üzletágtól, a feldarabolást követően két különálló vállalat jönne
létre.

A tervek szerint elsőként SpinCo néven válna ki a mobilkészülékeket és a kábeltelevíziós adás fogására alkalmas eszközöket gyártó ágazat.

A fennmaradó, nyereséges részlegek Motorola Solutions néven működnének tovább, és folytatná a vonalkód leolvasók, címkeolvasók, rádiós technikák, biztonsági rendszerek és távközlési hálózati eszközök gyártását.

A 2011 első negyedére tervezett feldarabolás után az eddigi elképzelések szerint a Motorola mindkét vállalatban megőrizte volna részesedését, az NSN érdeklődése azonban átírhatja a forgatókönyvet.

A Motorola hosszú ideje fontolgatja a vállalat felosztását, a pénzügyi-gazdasági válság miatt azonban egy időre félre kellett tennie az erről szóló terveket.

A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a finn Nokia, valamint a német elektronikai konszern, a Siemens közös vállalata már egy ideje erősíteni szeretné észak-amerikai jelenlétét, mert az európai piacon többek közt az Ericson és az Alcatel-Lucent szorongatja, Kínában pedig a Huawei, valamint a ZTE fenyegeti pozícióit.

Tavaly azonban az NSN üres kézzel távozott a kanadai Nortel feldarabolása után. A Motorola egy részének megvásárolásával ugyanakkor fontos amerikai ügyfeleket kaparintana meg az európai konszern.

Kulcsszavak: Nokia Motorola +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend piac új belépője

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden. A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

2023. február 2. 18:33

Novák Péter érkezett a Httpool by Aleph magyarországi csapatának élére

Megerősíti magyarországi csapatát a Httpool by Aleph: Novák Péter country managerként veszi át a hazai leányvállalat vezetését. A média, a digitális marketing, valamint az üzletfejlesztés területén 25 éves iparági tapasztalattal rendelkező szakember a dentsu Hungary vezérigazgatói pozíciójából érkezett. 

2023. február 2. 15:24

A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

Környezetvédelmi szervezetek, kutatóintézetek és a Siemens közösen dolgoznak azon, hogy a Föld legnagyobb és mindennapos veszélyben lévő korallzátonyairól digitális másolat készülhessen. Ennek több előnye is van: a virtuális ikerpár adatbankként, szimulációs térként és valós idejű információszolgáltatóként is funkcionálhat.

2023. február 2. 13:55

A Bridgestone EMIA a világ legzöldebb vállalatai között

A Bridgestone EMIA már második egymást követő évben nyerte el a platina fokozatot az EcoVadis éves fenntarthatósági értékelésében. Az Európát, a Közel-Keletet, Afrikát és Indiát magába foglaló Bridgestone EMIA fenntarthatósági eredményeinek elismeréseként érdemelte ki a díjat, amellyel a vállalat megerősítette helyét a világ több mint 200 iparágának, közel 100 000 vállalata között a legjobb 1%-ban.

2023. február 2. 12:38

Az IT-szektor helyzete az álláshirdetéseken keresztül

Oroszország ukrajnai inváziója, a fenyegető gazdasági válság, a nyugati munkaerő-felvétel befagyasztása és a folyamatos jogszabályi változások sok terhet róttak az elmúlt évben arra az iparágra, amely eddig ellenálló volt a válságokkal szemben.

2023. február 2. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46