Megnyitották az Európai Igazságügyi Portált

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 19. 09:33

Ünnepélyesen megnyitották az Európai Igazságügyi Portált, amely uniós szintű internetes felületen tartalmazza a tagállamok jogszabályait, igazságügyi hatóságait és nyilvántartásait.

Az EU-országok igazságügyi minisztereinek brüsszeli informális találkozójához kapcsolódó eseményen Viviane Reding igazságügyi EU-biztos jelenlétében indították útjára az új internetes szolgáltatást, amelynek felületét a tagállamok folyamatosan fejlesztik, töltik fel anyagokkal, frissítik.

 Az angolul "European e-Justice" nevű portál jelenleg 12 ezer oldal tartalmat tesz hozzáférhetővé az unió 22 hivatalos nyelvén. Könnyen kezelhető, hasznos tájékozódási forrás mindazoknak a polgároknak és gyakorló jogászoknak, akik az unión belüli, de "országhatárokon átnyúló" jogi kérdések iránt érdeklődnek. Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 9 millió európai polgár érintett ilyen jellegű jogi eljárásokban. A portálon nem csupán a jogszabályok tartalma, illetve a jogi ügyekhez kapcsolódó hivatalok, hatóságok lelhetők fel, hanem ügyvédek elérhetőségét is meg lehet találni.

 Az igazságügyi miniszterek brüsszeli kötetlen találkozóján - amelyen a magyar delegációt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vezette - elsősorban azt tekintették át, hogy a 2002-ben alapított Eurojust - az az uniós szerv, amely koordinálja a tagállamok határon átnyúló szervezett bűnözés elleni erőfeszítéseit - milyen szerepet tud betölteni az európai szintű nyomozási, illetve vádeljárási együttműködésben.
 

Kulcsszavak: jog onlineszolg

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental hatékony hajtószíjakkal látja el a Goldwind szélturbinákat

A Continental technológiai vállalat látja el hajtószíjakkal a kínai Xinjiang Goldwind Science and Technology gyártóvállalat által előállított szélturbinákat. Az egyedülálló és szabadalmaztatott konstrukcióban a németországi Dannenbergben gyártott szíjak lehetővé teszik, hogy a rotorlapátokon fogaskerekek vagy hidraulika nélkül lehessen állítani. A Continental tervezői két, már kipróbált és bevált fogasszíj-technológia optimális kombinációjának segítségével fejlesztették ki a szíjakat. 2018-ban a Continental közel két millió eurót fektetett be alsó-szászországi helyszínén, hogy meg tudjon felelni a kínai vállalat évi több mint 100 kilométernyi hajtószíjat kitevő szükségletének.

2020. június 6. 16:27

Licencszerződést kötött az LG és a Miele

Hosszú távú, a robotporszívó-technológiákra vonatkozó szabadalmi licencszerződést kötött az LG Electronics (LG) és a Miele & Cie. KG (Miele). A megállapodás szerint az LG saját fejlesztésű, szabadalmazott robotporszívó-technológiáit a Miele is felhasználhatja kereskedelmi forgalmazásra szánt robotporszívóiban.

2020. június 6. 14:55

2020 végéig újabb testkamerák érkeznek a MÁV-START-hoz

A MÁV-START az országszerte dolgozó kollégák tapasztalatai alapján, idén év végéig várhatóan – a meglévő rendszerrel kompatibilis – közel hetven új testkamera beszerzését tervezi. A kiírt pályázatra 2020. június 19-ig várja a vasúttársaság az ajánlatokat; eredményes eljárás esetén, az eszközök beszerzéséről szóló szerződés megkötése tervezetten július közepén történhet meg.

2020. június 6. 12:44

Microsoft Civil Tech Hub: segítség a digitalizációs szintlépésben

A civileké volt a pálya: húsz társadalmi szervezet munkatársai ismerkedhettek meg az irodai munka hatékonyságát megtöbbszöröző Office 365 mesterfogásaival a Microsoft Civil Tech Hub ingyenes képzéssorozatán. A résztvevők a várakozásaikat is felülmúló, eredményes és hangulatos tudásátadásról számoltak be.

2020. június 6. 10:51

A járvány miatt lehet magasabb a villanyszámla

Bár szerencsére egyre inkább visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, sokan – biztonsági okokból – valószínűleg a következő hónapokban is több időt töltenek majd otthon, mint a korábbi években ilyenkor. A több otthon töltött idő magasabb otthoni energiafogyasztást és így magasabb rezsiszámlát jelent, így most még inkább érdemes foglalkozni azzal, hogyan takarékoskodhatunk az energiával. Megfelelő háztartási eszközökkel és azok tudatos használatával évente több tízezer forinttal faragható le a rezsi.

2020. június 5. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás