Kifejlesztették a digitális adatok "radírját"

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 19. 10:45

Ami egyszer fent van az interneten, már nem törölhető - figyelmeztetnek újra meg újra a személyi tanácsadók, tanárok és adatvédők. A jövőben azonban lejárati idővel láthatják el fényképeiket és kommentjeiket a felhasználók egy német informatikusok által kifejlesztett digitális radír segítségével.

Ezzel akár laikusok is kivonhatnák a forgalomból adataikat egy előre megadott idő elteltével. A hálón közzétett adatok teljes ellenőrzése azonban továbbra sem lehetséges.

 A Saarlandi Egyetemen kifejlesztett rendszer jelszóval látja el az adatokat, mielőtt a felhasználók felraknák az internetre. Ha valaki meg akarná tekinteni azokat, előbb kérnie kell a jelszót, amelyet megbízható szervereken helyeznek el. Mihelyst pedig lejár a határidő, a jelszót és az információkat kivonják a forgalomból - írja a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása (www.nzz.ch).

 A rendszer felhasználóbarát, csupán egy kis programot kell hozzáadni a böngészőhöz. A szoftver első prototípusa még júliusban várható, első körben a Firefox-felhasználók számára.

 A jelszóval zárolt adatok gond nélkül integrálhatók honlapokba és közösségi hálózatokba. A felhasználók továbbra is rendben feltöltik az adatokat, például képeket, csak azok a jelszó nélkül felismerhetetlenek, éppúgy, mint a szöveg.

 A keresőprogramok rálátását kikerülendő a kutatók akadályt
építettek be: az adatok lekérésénél a felhasználóknak egy úgynevezett CAPTCHA-t, egy torzított betűkből és számokból álló sorozatot kell begépelniük, amelyet a számítógépek nem ismernek fel. (A CAPTCHA a számítástechnikában használatos olyan automatikus teszt, amely képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől.)

 A rendszer mindazonáltal nem jelent száz százalékos biztonságot, hiszen ha valaki az adatokat a határidő előtt lemásolja, és felrakja a világhálóra, a jelszavas védelem már mit sem ér. A procedúra azonban jelentős fáradsággal jár, amely remélhetőleg elég visszatartó erőnek bizonyul majd.
 

Kulcsszavak: adatvédelem security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ne csak a FaceApp miatt aggódjunk!

Számtalan cikk jelent meg a napokban arról, hogy a FaceApp-al vigyázni kell; ugyanis a felhasználói szerződés értelmében az applikáció teljeskörű kontrollt szerezhet a készüléken lévő fotóink felett (Sophos kommentár).

2019. július 23. 09:02

NMHH: indul az eljárás – augusztus 8-án lehet jelentkezni az 5G-s frekvenciákért

A piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) július 18-án véglegesítette és közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt.

2019. július 19. 12:50

Magyarország mobilhálózata a világ legjobbjai között

Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag. Ezzel Magyarország a világon a 11., Európában a 6. leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak. 

2019. július 19. 11:00

Veszélyben az USA-ba történő adattovábbítások érvényessége?

Az Európai Bíróság akár visszaható hatállyal semmisítheti meg az SCC-k, illetve az EU-USA Adatvédelmi Pajzs intézményét. Ha ez megtörténik, akkor sok vállalkozás számíthat bírságokra vagy szankciókra.

2019. július 19. 09:21

Nyaralás alatt se fizess az adataiddal!

Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés alatt is szükségünk van információkra: mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás – ezekre a kérdésekre az interneten találjuk meg legkönnyebben a választ. De vajon biztonságban vannak-e az adataink egy hotel vagy étterem WiFi hálózatán? Sajnos nem. Itt jönnek képbe a virtuális magánhálózatok, ám ezek sem veszélytelenek: sokszor akár a kínai állam kezébe is kerülhetnek személyes információink. A QUADRON szakértőjének tanácsai most abban segítenek, hogy a nyaralás költségei mellett ne kelljen még az adatainkkal is fizetnünk. 

2019. július 18. 15:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás