Kifejlesztették a digitális adatok "radírját"

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 19. 10:45

Ami egyszer fent van az interneten, már nem törölhető - figyelmeztetnek újra meg újra a személyi tanácsadók, tanárok és adatvédők. A jövőben azonban lejárati idővel láthatják el fényképeiket és kommentjeiket a felhasználók egy német informatikusok által kifejlesztett digitális radír segítségével.

Ezzel akár laikusok is kivonhatnák a forgalomból adataikat egy előre megadott idő elteltével. A hálón közzétett adatok teljes ellenőrzése azonban továbbra sem lehetséges.

 A Saarlandi Egyetemen kifejlesztett rendszer jelszóval látja el az adatokat, mielőtt a felhasználók felraknák az internetre. Ha valaki meg akarná tekinteni azokat, előbb kérnie kell a jelszót, amelyet megbízható szervereken helyeznek el. Mihelyst pedig lejár a határidő, a jelszót és az információkat kivonják a forgalomból - írja a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása (www.nzz.ch).

 A rendszer felhasználóbarát, csupán egy kis programot kell hozzáadni a böngészőhöz. A szoftver első prototípusa még júliusban várható, első körben a Firefox-felhasználók számára.

 A jelszóval zárolt adatok gond nélkül integrálhatók honlapokba és közösségi hálózatokba. A felhasználók továbbra is rendben feltöltik az adatokat, például képeket, csak azok a jelszó nélkül felismerhetetlenek, éppúgy, mint a szöveg.

 A keresőprogramok rálátását kikerülendő a kutatók akadályt
építettek be: az adatok lekérésénél a felhasználóknak egy úgynevezett CAPTCHA-t, egy torzított betűkből és számokból álló sorozatot kell begépelniük, amelyet a számítógépek nem ismernek fel. (A CAPTCHA a számítástechnikában használatos olyan automatikus teszt, amely képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől.)

 A rendszer mindazonáltal nem jelent száz százalékos biztonságot, hiszen ha valaki az adatokat a határidő előtt lemásolja, és felrakja a világhálóra, a jelszavas védelem már mit sem ér. A procedúra azonban jelentős fáradsággal jár, amely remélhetőleg elég visszatartó erőnek bizonyul majd.
 

Kulcsszavak: adatvédelem security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elmúlt évben jelentősen elszaporodtak a crypto-bányász programok

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kiadta 2019-es biztonsági jelenségét, mely ismerteti a cyber-bűnözést segítő eszközök és szolgáltatások demokratizálódási folyamatát, melynek során – az egyre növekvő „malware-mint-szolgáltatás” jelenség részeként – a legmagasabb szintű támadási módszerek is elérhetővé váltak bárki számára, aki hajlandó értük fizetni.

2019. február 18. 19:17

Megérkezett a Samsung Galaxy Tab S5e

Az új Galaxy Tab S5e okosfunkciók egész sorát hozza el egy minden eddiginél könnyebb és vékonyabb vázban. A tablet 10,5 colos kijelzője és kiemelkedő akkumulátorkapacitása gondoskodik arról, hogy a legtöbbet hozzuk ki a szórakozásra szánt percekből és kompromisszumok nélkül, folyamatos hálózati kapcsolat mellett élvezzük kiemelkedő minőségben a tartalmakat.

2019. február 15. 15:49

Magyar startuppal forradalmasítja logisztikai folyamatait az IKEA

Az Aeriu magyar startuppal közösen újítja meg leltározási folyamatait az IKEA. A dróntechnológiának és a mesterséges intelligenciával rendelkező szoftvernek köszönhetően a termékek összeírása és áttekintése fenntarthatóbb, biztonságosabb, gyorsabb és pontosabb, a vásárlók valós időben kapnak információt azok elérhetőségéről. Az utóbbi egy évben a soroksári IKEA áruházban tesztelték a felhő alapú adatkezelési és tárolási megoldást. Ha a fejlesztések sikerrel zárulnak, további áruházakban is alkalmazhatják a technológiát.

2019. február 14. 10:38

Mi a közös a klímaváltozásban és az adatbiztonságban?

Ha nem lépünk időben, az komoly hatással lehet környezetünkre, a kormányzatokra és a vállalatokra. Ez igaz úgy a klímaváltozásra, mint az adatbiztonságra, mivel mindkét területen nap mint nap egyre égetőbb problémák merülnek fel. A Micro Focus szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezeteknek ideje felülvizsgálniuk és modernizálniuk az információvédelmi rendszereiket, mielőtt súlyos katasztrófák történnek.

2019. február 13. 08:58

A Samsung új szilárdtest-meghajtója a nagy sávszélességű alkalmazásokat is hatékonyan kezeli

A Samsung bővíti NVMe SSD kínálatát, az új 970 EVO Plus széria kiemelkedő teljesítményt és akár két terabájtos kapacitást kínál. Az új szilárdtest-meghajtók a gamerek és a professzionális felhasználók számára egyaránt jelentenek mérföldkövet, segítségükkel az intenzív adatfeldolgozást igénylő műveletek is könnyedén elvégezhetők.

2019. február 12. 18:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com