Hozzáférést nyert az ARM csiptechnológiájához a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. július 26. 19:28

Az ARM egy olyan szerződést írt alá a Microsofttal, amelynek révén a szoftveróriás teljes körű architektúralicenchez jutott a processzorokat tervező cég termékeire vonatkozóan.

A megállapodás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft betekintést nyert az ARM csipek teljes körű utasításkészletébe, vagyis minden nemű műveletbe, amire a lapka képes, a memóriavezérléstől az alrendszerek működtetéséig. Ez pedig azzal a nyilvánvaló előnnyel jár, hogy a vállalat saját szoftvertermékeit úgy fejlesztheti, hogy azok optimálisan ki tudják használni az ARM architektúra lehetőségeit. Ez pedig igen fontos lehet annak fényében, hogy az okostelefonok, netbookok és mini tablet gépek túlnyomó részében ARM CPU üzemel, a Microsoft pedig most készül kiadni új, Windows Phone 7 okostelefonos operációs rendszerét.

Fontos szempont, hogy a Microsoft versenytársai a mobilszférában, így az Apple, a Google vagy a RIM, nem rendelkeznek ilyen teljes körű ARM architektúralicenccel, azaz a redmondiak, ha jól dolgoznak, előnybe kerülhetnek velük szemben. Az ARM-nak egyébként csak néhány fontosabb csipgyártóval, így a Qualcomm-mal, a Marvell-lel és az Infineon-nal van hasonló szerződése, míg a többieknek csupán az általa tervezett modellek gyártásához van engedélyük.

Kulcsszavak: ARM Microsoft

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekszik a használt mobilok népszerűsége, az Euronics is belép a piacra

A legújabb szériás okostelefonok helyett egyre nagyobb az érdeklődés a használt, de jó állapotban lévő, értékálló mobilok iránt. Az Euronics éppen ezért úgy döntött, belép a használt telefonok piacára: a webshopon már most megrendelhetőek a legújabb modellekhez képest kedvezőbb áron elérhető készülékek. Az első készletet a kifejezetten időtálló iPhone modellekből állította össze a cég.

2023. szeptember 20. 17:20

Díjmentes 1 GB adat és 100 lebeszélhető perc a Vodafone kínálatában

A Vodafone Magyarország célja, hogy az alapvető telekommunikáció lehetőségét minél szélesebb körben tegye elérhetővé. Ezt szolgálja, hogy augusztus elejétől a TUTI100+ feltöltőkártyás díjcsomagban a kártya aktiválását követően az előfizetők díjmentes 1 GB kiinduló adatkeretet, valamint 100 lebeszélhető percet kapnak, melyet 30 napig használhatnak fel. A díjmentes szolgáltatásoknak köszönhetően feltöltés nélkül is kapcsolatban tudnak maradni az ügyfelek. 

2023. szeptember 10. 13:40

Diákoknak és tanároknak is jó választás a Viber

Újra elkezdődött az iskola, de ahelyett, hogy visszatérnél a régi rutinodhoz – itt az ideje, hogy kialakíts egy újat, amely jobban igazodik az igényeidhez. A Viber segíthet abban, hogy rendszerezett maradj, ne felejts el semmit, ne maradj le semmiről, és közben jól érezd magad.

2023. szeptember 8. 16:17

Itt az új, stílusosan rózsaszín Nokia G42 5G

A lenyűgözően lila Nokia G42 5G sikere után a Nokia telefonokat gyártó HMD Global most bemutatja a készülék élénk pink verzióját. A világot rózsaszínre festő Barbie film nyomában érkező pink Nokia G42 5G otthon is bármikor könnyedén javítható. 

2023. szeptember 8. 11:35

A HONOR 36 elismerést kapott a nemzetközi médiától az IFA 2023-on

A HONOR a berlini IFA 2023-on bemutatta a legkönnyebb és legvékonyabb befelé hajlítható HONOR Magic V2 készülékét, valamint a kifelé hajlítható új koncepcióját, a HONOR V Purse-t, így kínálva korlátlan lehetőséget a stílus és önkifejezés terén. Több nemzetközi vezető médium is az IFA legjobbjaként emelte ki a két hajlítható készüléket, elismerve a HONOR hajlítható portfóliójának innovatív tervezését, figitális jellegét és fenntarthatóságát. (A „figitális” – angolul phygital – a fizikai és a digitális szavak összekapcsolódásából született. Lényege, hogy a készülék nem csak digitálisan, hanem fizikailag is hozzáad a felhasználói élményhez.)

2023. szeptember 7. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59