Másolt programokkal árultak PC-ket egri és gyöngyösi szaküzletek

MTI Sajtóadatbank, 2010. augusztus 5. 08:36

Több mint 30 millió forint értékben foglaltak le másolt számítógépes programokat és navigációs rendszereket egri és gyöngyösi számítástechnikai üzletekből a pénzügyőrök - tájékoztatott a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense.

Varga Zoltán közölte: az egyébként legálisan működő szakboltokban az eladásra kínált és javításra beszállított asztali és hordozható számítógépekre nem eredeti, hanem másolt programokat telepítettek fel, ezzel programonként 30 és 400 ezer forint közötti összeget próbáltak megspórolni.

 Mint elmondta, az egri vámhivatal munkatársai a számítástechnikai programok és navigációs rendszerek gyártásával foglalkozó cégek képviselőivel közösen ellenőrizték július végén az egri és a gyöngyösi számítástechnikai üzleteket. Hét szakboltot ellenőriztek és valamennyiben találtak szabálytalanságokat a vámosok. A szakértők elsődleges megállapításai szerint az eladásra kínált hordozható és asztali számítógépekre másolt programokat telepített fel valaki, s ugyanezt tették a lefoglalt navigációs rendszerekkel is.

 A vám- és pénzügyőrség szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, "egyelőre ugyanis nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az üzletben dolgozók közük kik és milyen mértékben követték el a bűncselekményt" - tette hozzá a sajtóreferens.

 Varga Zoltán beszámolt arról, hogy a hét, legálisan működő szaküzletből összesen több mint 30 millió forint értékben foglaltak le a pénzügyőrök merevlemezeket és szoftvereket. Szintén szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indítottak eljárást a vámosok egy bogácsi és egy kiskörei szórakozóhely tulajdonosa ellen, mivel ezeken a helyeken másolt CD-ről szolgáltatták a zenét. A két helyszínen a pénzügyőrök összesen 780 lemezt foglaltak le, ezek értéke az elsődlegesen adatok szerint mintegy 780 ezer forintra tehető.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG bemutatja legújabb, továbbfejlesztett Ultra szériás monitorait

Az LG Electronics (LG) tovább erősíti pozícióját a prémium monitorok piacán új, a 2021-es CES kiállításon debütáló Ultra monitoraival. A gamerek, digitális művészek és professzionális felhasználók igényeit szem előtt tartva a legújabb UltraGear, UltraWide és UltraFine szériás kijelzők magas szintű hatékonyságot és szórakozási élményt kínálnak, így otthoni és irodai használatra is tökéletesek.

2021. január 16. 18:15

Terjeszkedik az LG a globális e-sport-piacon

Az LG Electronics (LG) megerősíti jelenlétét a gyorsan növekvő globális e-sport-piacon, mégpedig a világ egyik legnagyobb e-sport-szervezetével, a Gen.G Esportsszal (Gen.G) kialakított partnerségi együttműködés révén. A két vállalat együtt dolgozik majd azon, hogy az LG kategóriavezető UltraGear gaming monitorainak segítségével fejlődhessen tovább a nemzetközi e-sport-színtér.

2021. január 16. 14:58

Az Oracle bejelentette új adatbázis-verzióját, az Oracle Database 21c-t

Az Oracle bejelentette, hogy elérhetővé vált az Oracle Cloud-ban az Oracle Database 21c, a világelső konvergens adatbázis legújabb verziója.

2021. január 15. 15:03

Elindította Magyarország első, élő 5G-s ipari felhasználását a Huawei

A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának (ESC) pátyi üzemében elindult Magyarország első, valós környezetben működő ipari felhasználású 5G magánhálózata. A több ütemben megvalósuló, Ipar 4.0 alkalmazásokat támogató megoldással a létesítményben hatékonyabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lesznek a termelési, raktározási és anyagmozgatási folyamatok. 

2021. január 14. 18:00

A világ legrosszabb jelszavai, melyeket soha nem szabad használni

Az utóbbi öt évben a világ legnépszerűbb jelszavai az „123456” és a „password” (jelszó). A kiberbiztonsági és a digitális adatvédelmi szakértők folyamatos emlékeztetése ellenére a legtöbb ember továbbra is gyenge és könnyen feltörhető jelszavakat hoz létre.

2021. január 14. 09:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05

Egy Waldorf-iskola nyerte a VISZ digitalizációs pályázatát

2020. december 11. 16:40
online sportfogadás