Rekord mértékű 35 százalékos növekedés várható a chip-gyártásban

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 5. 10:21

A félvezetők gyártói már nem csak hogy túl vannak a válságon, de az ágazat az eddigi adatok és jóslatok szerint egyenesen rekordot jelentő 35 százalékos bővüléssel zárhatja az idei évet.

Az iSuppli adatai szerint a 2010-es évre a félvezetőgyártás bevétele nem kevesebb, mint 310 milliárd dollár lesz, ami jóval több, mint fellendülés, igazi rekord. A fogyasztók a pénzügyi nehézsége ellenére, vagy talán éppen ezért keresetük egyszerű felélése helyett a viszonylag tartósabb befektetést jelentő elektronikai cikkek vásárlása mellett döntöttek. A mobilok területén az okostelefonok generáltak forgalmat, míg a televíziózásban az LCD-HD technológia terjedése és a foci vb tette ugyanezt.

A hordozható eszközök ráadásul duplán számítanak, mert a hozzájuk való memória is félvezető, ráadásul sokan nagyobbra cserélik a gépekhez kapott gyári memóriát. Mindez meglehetősen kézzelfogható eredményeket produkált, a trendek szerint idén a DRAM chipek elképesztő 86 százalékos, míg a fényképezőgépekbe, mp3 lejátszókba szánt NAND modulok 33 százalékos növekedést mutatnak.

A 2009-es évhez viszonyítva mindez azt jelenti, hogy nem kevesebb, mint 35 százalékkal, vagyis 310 ,milliárd dollárra fut fel az éves bevétel, szinte állandóan, negyedévről negyedévre nő a forgalom. További örömhír a gyártóknak, hogy az említett technológiák térhódítása továbbra is lendületes, semmi jele a megtorpanásnak, így a jövő éviben még további piacbővülésben reménykedhetnek.


 

Kulcsszavak: trend félvezető

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38