Az FBI a Wikipediát szorongatja

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 5. 11:21

A szövetségiek meglehetősen nem életszerű követeléssel léptek fel az online enciklopédiával szemben, értelmetlenül ragaszkodva a törvény betűjéhez.

Az FBI váratlanul bejelentette, hogy bepereli a Wikipediát, amennyiben nem hagynak fel a szövetségi címer használatával. Ebből úgy tűnik, mintha valamilyen sötét ügybe keveredett volna a enciklopédia, ám erről szó sincs. A Wikipedián az FBIO szócikk alatt logikus módon megtalálható a szervezet címere is, amiben, valljuk be nincsen semmi furcsa. Az FBI-nál azonban valaki nagyon ráér, és éppen abban a lépésben látja a bűnözés visszaszorításának egyik lehetséges eszközét, hogy az enciklopédiát bepereljék. Az ügy meglehetősen abszurd, mindenki tudja, hogy a címer sok ezer helyen szerepel a világhálón, köztük más online enciklopédiák oldalain is, például az Encyclopedia Britannica-nál. Jogi diploma nélkül is belátható, hogy a törvényhozó szándéka nyilvánvalóan a visszaélések megakadályozása volt, és nem az értelmetlen szigor erőltetése. Ezen a véleményen van a Wikipedia jogi képviselője, Michael Godwin is, aki kijelentette, hogy nem távolítják el a címert, sőt készek perre menni. Amennyiben a hatóság nem áll el kínosan szőrszálhasogató és értelmetlen kívánságától, a bíróság előtt is készek megvédeni igazukat. A szabad internet felett őrködő Electronic Frontier Foundation (EFF) véleménye szerint a Wikipedia jogosan jeleníti meg oldalán a címert, és ők is felhívják a figyelmet arra, hogy „ most őszintén, az FBI-nak jobb dolga is kellene, hogy legyen”.

 

Kulcsszavak: FBI jog Wikipedia

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

A Magyar Telekom az egész országban gigabites hálózati képességet biztosítana

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,5 millió olyan vezetékes elérést biztosít a Telekom hálózata, ahol legalább 30 Mbps sebességgel internetezhetnek az ügyfelek. Ebből egymillió elérés esetén már gigabites sebességet biztosító optikai hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére, akik itt akár a - lakossági piacon ma elérhető legnagyobb - 2 Gbps sebességű*  otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik.

2019. április 9. 14:11

Telekom Wifi Extra: az intelligens wifi rendszer

Extragyors és megbízható net az otthon minden pontján – ezt ígéri a Telekom azoknak, akik a magyar piacon egyedülálló, korszerű otthoni hálózatmenedzselő rendszert, a Telekom WiFi Extrát választják otthoni internetszolgáltatásuk mellé. A vadonatúj megoldás újabb lépés a vezetéknélküli otthon felé, hiszen nem csak a wifi-lefedettséget terjeszti ki a lakáson belül, hanem segítségével az IPTV vevőegységet is fúrás és kábelezés nélkül lehet elhelyezni az otthonokban. Ráadásul a Telekom által kínált konstrukció minimálisra csökkenti a vásárlók kockázatát.

2019. március 11. 18:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás