Az FBI a Wikipediát szorongatja

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 5. 11:21

A szövetségiek meglehetősen nem életszerű követeléssel léptek fel az online enciklopédiával szemben, értelmetlenül ragaszkodva a törvény betűjéhez.

Az FBI váratlanul bejelentette, hogy bepereli a Wikipediát, amennyiben nem hagynak fel a szövetségi címer használatával. Ebből úgy tűnik, mintha valamilyen sötét ügybe keveredett volna a enciklopédia, ám erről szó sincs. A Wikipedián az FBIO szócikk alatt logikus módon megtalálható a szervezet címere is, amiben, valljuk be nincsen semmi furcsa. Az FBI-nál azonban valaki nagyon ráér, és éppen abban a lépésben látja a bűnözés visszaszorításának egyik lehetséges eszközét, hogy az enciklopédiát bepereljék. Az ügy meglehetősen abszurd, mindenki tudja, hogy a címer sok ezer helyen szerepel a világhálón, köztük más online enciklopédiák oldalain is, például az Encyclopedia Britannica-nál. Jogi diploma nélkül is belátható, hogy a törvényhozó szándéka nyilvánvalóan a visszaélések megakadályozása volt, és nem az értelmetlen szigor erőltetése. Ezen a véleményen van a Wikipedia jogi képviselője, Michael Godwin is, aki kijelentette, hogy nem távolítják el a címert, sőt készek perre menni. Amennyiben a hatóság nem áll el kínosan szőrszálhasogató és értelmetlen kívánságától, a bíróság előtt is készek megvédeni igazukat. A szabad internet felett őrködő Electronic Frontier Foundation (EFF) véleménye szerint a Wikipedia jogosan jeleníti meg oldalán a címert, és ők is felhívják a figyelmet arra, hogy „ most őszintén, az FBI-nak jobb dolga is kellene, hogy legyen”.

 

Kulcsszavak: FBI jog Wikipedia

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilabb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli internet a vasúti kocsikban

Folyamatos az eddiginél egyszerűbben használható, és lényegesen gyorsabb internetet biztosító új eszközök üzembe állítása a vonatokon. Várhatóan a jövő év elejétől sokkal könnyebben lesz elérhető a világháló a vasúti járatokon.

2020. szeptember 13. 14:27

Egy évig havidíjmentes szolgáltatásokkal támogatja a Telekom a nonprofit szervezeteket

A Magyar Telekom megújította és ismét elérhetővé tette a nonprofit szervezetek számára kínált ajánlatát, mellyel a nonprofit szektor digitalizációját kívánja támogatni. A Magenta1 Business/Nonprofit ajánlatra pályázni szükséges, melyre a szervezetek 2020. szeptember 25-ig küldhetik el jelentkezéseiket.

2020. szeptember 9. 15:02

Az UNICEF és az Ericsson közösen méri fel az iskolák internet-hozzáférését világszerte

Az Ericsson és az UNICEF egy globális partnerségi program keretében 2023-ig 35 országban méri fel az iskolai internet-hozzáférés helyzetét. Az iskolák és a környező közösségek internet-ellátottságának feltérképezése az első és egyik legfontosabb lépés afelé, hogy minden gyermek számára biztosítható legyen a digitális tanulás lehetősége.

2020. augusztus 31. 17:27

Korlátlan mobilnettel kezdhetik az új tanévet a Telekom Magenta1 ügyfelei

Indul az oktatás, a Magyar Telekom pedig ismét minden eshetőségre segít felkészülni a családoknak: Magenta1 előfizetőknek egy hétig korlátlan mobilnettel segít beindítani a tanévet.

2020. augusztus 31. 10:53

Induljon korlátlanul a tanév!

Korlátok nélkül kezdődhet az iskola a Telekommal. A szupergyors nettől a kedvezményes készülék-ajánlatokon át a tanszerekig vagy a könyvekig a Telekomnak mindenki számára van ajánlata: a családoknak, a kisdiákoknak és az egyetemistáknak is. A következő hetekben különféle igényekre reagáló ajánlatokkal jelentkezik a vállalat, hogy valóban korlátlanul induljon a tanév! 

2020. augusztus 13. 19:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás