Az FBI a Wikipediát szorongatja

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 5. 11:21

A szövetségiek meglehetősen nem életszerű követeléssel léptek fel az online enciklopédiával szemben, értelmetlenül ragaszkodva a törvény betűjéhez.

Az FBI váratlanul bejelentette, hogy bepereli a Wikipediát, amennyiben nem hagynak fel a szövetségi címer használatával. Ebből úgy tűnik, mintha valamilyen sötét ügybe keveredett volna a enciklopédia, ám erről szó sincs. A Wikipedián az FBIO szócikk alatt logikus módon megtalálható a szervezet címere is, amiben, valljuk be nincsen semmi furcsa. Az FBI-nál azonban valaki nagyon ráér, és éppen abban a lépésben látja a bűnözés visszaszorításának egyik lehetséges eszközét, hogy az enciklopédiát bepereljék. Az ügy meglehetősen abszurd, mindenki tudja, hogy a címer sok ezer helyen szerepel a világhálón, köztük más online enciklopédiák oldalain is, például az Encyclopedia Britannica-nál. Jogi diploma nélkül is belátható, hogy a törvényhozó szándéka nyilvánvalóan a visszaélések megakadályozása volt, és nem az értelmetlen szigor erőltetése. Ezen a véleményen van a Wikipedia jogi képviselője, Michael Godwin is, aki kijelentette, hogy nem távolítják el a címert, sőt készek perre menni. Amennyiben a hatóság nem áll el kínosan szőrszálhasogató és értelmetlen kívánságától, a bíróság előtt is készek megvédeni igazukat. A szabad internet felett őrködő Electronic Frontier Foundation (EFF) véleménye szerint a Wikipedia jogosan jeleníti meg oldalán a címert, és ők is felhívják a figyelmet arra, hogy „ most őszintén, az FBI-nak jobb dolga is kellene, hogy legyen”.

 

Kulcsszavak: FBI jog Wikipedia

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Az új Internet Pro díjcsomagban a vezetékes internet mobilinternettel egészül ki

A Vodafone frissen bevezetett Internet Pro csomagjával az alap vezetékes internetszolgáltatás mellé egy kiegészítő mobiladatot tartalmazó SIM kártyát és opcionálisan Wi-Fi hotspot eszközt is vásárolhatnak az előfizetők. A korlátlan mobil adatot az ügyfelek havonta egyszer tetszőleges időpontban aktiválhatják 72 órára a My Vodafone applikáción keresztül, így, ha esetleg valami megzavarja a vezetékes szolgáltatást, az internetelérés így akkor is folyamatos marad, ha például az utcában zajló építkezés, csatornázás, áramszünet vagy a rossz időjárás miatt elmegy az otthoni internet.

2022. május 5. 12:43

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

2022. május 3. 19:55

A Huawei a föld alá is elvitte az 5G-t az iparágak digitális igényei miatt

A Huawei több mint tízszeresére növelné a jelenlegi sávszélességet a hálózatok evolúciójának következő állomását jelentő 5.5G technológiával, ami másodpercenként 10 gigabit sebességű, bárhol elérhető hálózati kapcsolatot tesz majd lehetővé – mondta a vállalat elnöke a 19. Huawei Global Analyst Summit csúcstalálkozón. 

2022. április 29. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46