A Google leállította a Wave fejlesztését

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 6. 10:12

Az eredetileg az e-mail, sőt talán a chat leváltására is hivatott megoldás halálát az érdektelenség okozta.

Alig egy éve mutatták be hangzatos ígéretektől kísérve a Google Wave-et. A rendszer lényege gyakorlatilag egy valós idejű e-mail, chat és fájlmegosztó öszvér rendszer volt, melytől mindezen alkalmazások leváltását várták. A bombasztikus bejelentés árnyékában azonban sokan szkeptikusak voltak, köztük Sergey Brint cégalapító is. Felmerül a kérdés, hogy mi okozhatta ezt a látványos sikertelenséget? A válasz valószínűleg inkább pszichológiai, mint műszaki jellegű. A Wave egy technokrata megközelítéssel létrehozott, papíron igen mutatós ötlet, mely azonban figyelmen kívül hagyja az igazi felhasználói igényeket. Ezek az igények pedig negatív előjelűek is lehetnek, tehát amikor valaki örül annak, ha a rendszer nem képes valamire. Jó példa erre egy eredetileg kísérleti jelleggel, nulla elvárással és néhány évre bevezetett rendszer a mobilok világából: az SMS. A technikailag már megszületésekor kőkorszaki SMS hihetetlenül népszerű lett, de még ennél is jobban meglepte a fejlesztőket, hogy ma is az. Az MMS, vagy a videotelefonálás piaci bevezetésekor szinte biztosra vették gyors eltűnését, ám makacsul tartja magát, mert minden platformon működik, és éppen az a lényege, hogy kínos információkat is gyorsa, tömören lehet vele közölni, vagy éppen nem kell aggódnunk reggel frizuránk miatt, amikor elküldjük. Ez „a több kevesebb” szemlélet lehetett a Wave veszte is, melynek fejlesztését leállítják, és bár a most létező szolgáltatás néhány évig még elérhető lesz, gyakorlatilag lassú elsorvadás  lesz a sorsa.

 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Már itthon is előrendelhető az LG okosmonitorja

Munkára és szórakozásra is kiválóan alkalmas okosmonitort dob piacra az LG Magyarországon. A 32SQ780S modell ideális választás lehet mindazoknak, akik többfunkciós eszközt keresnek. A kijelző kényelmesen beállítható az asztalon, rendkívül jó kontrasztarányt kínál és számos okosfunkcióval bír, így a munkavégzés és tanulás mellett ideális filmnézésre vagy akár játékra is.

2023. június 9. 15:22

Új switchekkel pörög fel a megfigyelési piac

A biztonsági kamera technológiák fejlődését követően a PoE switchek is fontos szerepet játszanak a megfigyelő rendszerek telepítésében. A switch kialakítás területén piacvezető Zyxel kifejezetten erre az igényre válaszolva alkotta meg a GS1350 PoW switch sorozatát. A portok változatos számának és a magas teljesítmény tartaléknak köszönhetően eszközeikkel akár úgy is könnyedén működtethetők a biztonsági kamera hálózatok, hogy egyszerre minden port csatlakoztatva van.

2023. június 8. 18:55

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39