Megtorpant a PC piac júliusban

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 11. 10:10

A JP Morgan elemzése szerint jelentősen visszaestek a globális PC-eladások az elmúlt hónapban, amelynek hatására a cég egyebek mellett csökkentette az Intel-re vonatkozó eladási és bevételi prognózisát.

Christopher Danely, a társaság elemzője közleményében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a számítógép-eladási mutatók „lezuhantak egy sziklaszirtről” júliusban. A szakember tajvani beszállítókra hivatkozik, akik a korábbinál jóval kevesebb megrendelést kaptak az olyan cégektől, mint az Acer, a HP vagy a Lenovo. Elsősorban a noteszgépek iránti kereslet csökkent Európában, Amerikában és Kínában, ami azért aggasztó, mert éppen ez a szegmens számít a PC-ipar húzóágazatának. A Morgan egyelőre nem állítja, hogy a megtorpanás a teljes iparágat érinti-e, mindenesetre a felső kategóriás termékek még a 2009-es válságos időszakban is viszonylag jól fogytak. Danely óvatos azzal kapcsolatban is, hogy a váratlan negatív tendencia mennyire tekinthető átmenetinek, amikor korábban folyamatos növekedést jósoltak a PC-piacon a 2010-es évre.

A visszaesés rövid távon jól jöhet a vásárlóknak, hiszen a túlkínálat nyilvánvalóan árcsökkenést eredményezhet. Maguk a gyártók egyelőre nem közöltek adatokat júliusi forgalmukkal kapcsolatban, ez a negyedév vége előtt hivatalosan nem is várható.
 

Kulcsszavak: trend PC

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészültek a 2022-es Média- és Kommunikációs torták

Az MRSZ megállapításainak összefoglalója a 2022-es média- és kommunikációs költés számokról: (1) A piac 2022-ben sem lélegezhetett fel, hiszen az orosz-ukrán háború következtében kialakult komplex válság a kommunikációs iparágat sem kímélte. 

2023. március 20. 20:07

Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.

2023. március 20. 18:46

GLAMI: a 12-26 éves korosztály diktál az online divatkereskedelemben

A GLAMI divatkereső európai webáruházak között készített felmérése szerint annak ellenére, hogy a 12-26 éves korosztály vált a divat világát leginkább meghatározó korcsoporttá, a vállalkozások csak 20%-a igazítja választékát a legfiatalabb generáció ízlésvilágához. Ugyanakkor azok a webáruházak válhatnak sikeressé, akik a rendelkezésükre álló technológiák segítségével képesek néhány másodperc alatt felkelteni, majd fenntartani a fogyasztók figyelmét.

2023. március 20. 15:38

2023-as energiagazdálkodási trendek az építőipari szektorban

Energiagazdálkodási szempontból számos nehézséget hozott a 2022-es év, és egyes problémákkal továbbra is szembe kell néznie a piacnak. De melyek lehetnek a legoptimálisabb megoldások, és milyen nemzetközi piaci trendek határozzák meg idén a témában a kereskedelmi, ipari és lakóépületek ágazatát? Az Eaton globális energiagazdálkodási vállalat honi leányvállalatának szakembere legfrissebb elemzésében felvázolja a legfontosabb irányvonalakat.

2023. március 20. 14:05

A használtcikk, mint termék a világhálón is hasít

A magyarok 77%-a nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64%-uk már vett is ilyen terméket a világhálón – mutatják a Shoptet friss reprezentatív kutatásának adatai, amelyet a március 18-ai Újrahasznosítási Világnap alkalmából készített. A ruhák és a számítástechnikai eszközök a legkelendőbbek ebben a kategóriában, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában. Csehországban az e-kereskedelem egyik leggyorsabban növekvő és legnagyobb forgalmat bonyolító szektora a használtcikk piac, Magyarországon is jól járhat az a vállalkozó, aki használt termékeivel az online tér felé nyit.

2023. március 20. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20