India is lezárhatja a Blackberry üzenő szolgáltatást, a RIM már engedett Szaúd-Arábiának

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 12. 09:52

Szaúd-Arábia után India is azt fontolgatja, hogy ideiglenesen lezárja a Blackberry okostelefonos üzenetküldő szolgáltatást az országban, főleg, miután Szaúd-Arábiának sikerült ezáltal kicsikarnia a RIM-től a szükséges kódok átadását.

A szaúdiak egy hete tiltották le a Blackberry Mesenger-t, biztonsági megfontolásokra hivatkozva. Az egész probléma abból ered, hogy a Blackberry üzenő szolgáltatása a versenytársakétól eltérő, egyedi módon nem csupán a helyi szolgáltató hálózatán bonyolódik, hanem Research In Motion saját, biztonságos kanadai, brit és egyéb hálózatain. Ily módon a kódolt üzenetekhez a helyi szolgáltatók és hatóságok nem férhetnek hozzá, ami különböző okok miatt zavarja az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Kuvait és India kormányzatát. Az Emirátusokban még tavaly október elején zárták le a Blackberry üzenetküldő, e-mail és böngésző szolgáltatásait, a szaúdiak pedig a múlt hét elején szánták el magukat a lépésre. A RIM tegnap, engedve a nyomásnak, bejelentette, hogy átadja az ottani Blackberry Messenger titkosított üzenetek dekódolásához szükséges PIN kódokat a szaúd-arábiai távközlési hatóságnak. Az országban összesen közel 700 ezren használják a Blackberry Messenger-t

Az öböl menti arab országok ugyan a biztonságra hivatkoznak, és valóban ez is szempont lehet a feszült politikai helyzetben lévő térségben, azonban a lépéseknek más mozgatórugói is vannak. A nyugati országokkal ellentétben ugyanis, ahol főként üzletemberek használják a RIM szolgáltatását, a szigorú iszlám törvények által irányított államokban a vonzerőt éppen a titkosság jelenti. Az ellenkező neműek közötti nem-hivatalos kommunikáció ugyanis tilos, így a titkosított üzenetküldő ideális megoldás lehet a társkeresésre. Indiát leginkább az motiválhatja, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országban és a szomszédos Pakisztánban tevékenykedő iszlámista terroristák kommunikációját.

 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a lombhullató szezon fotózásához és videózásához

Vége a nyaralásnak, hűl az idő, és fokozatosan veszi fel a természet is őszi színeit. Az új évszak remek lehetőségeket biztosít arra, hogy kiránduljunk vagy utazzunk, ott pedig egyedi felvételeket készíthessünk. Akár bakancsot húzunk, akár autóba ülünk, akár csak az otthon melegéből szemlélünk, okostelefonunkkal príma fotókat és videókat alkothatunk.

2022. szeptember 30. 18:47

Vadonatúj kameratechnológiával jön a Mate 50 Pro

Bemutatta Magyarországon új zászlóshajó okostelefonját a Huawei. A HUAWEI Mate 50 Pro-t vadonatúj kameratechnológiával szerelték fel, amely a világon elsőként tíz fokozatú, változtatható rekeszértékű kamerával rendelkezik

2022. szeptember 30. 13:59

A Telekom bemutatja saját márkás okostelefonjait

A Google-lal közösen fejlesztett készülékek nem csak nagy felbontású kamerájukkal, premium dizájnjukkal, vagy hosszú üzemidejükkel hódíthatják meg a mobilpiacot, hanem az árukkal is. A T Phone 5G-vel és a T Phone Pro 5G-vel már sokkal több mindenki számára válhat kézzelfoghatóvá és elérhetővé az 5G-s felhasználói élmény*.

2022. szeptember 30. 12:40

Magyarországra is megérkezett a HUAWEI nova 10 okostelefon

Új készülékkel bővült a HUAWEI nova sorozat: a nova 10 okostelefon úttörő, 60 MP felbontású előlapi kamerával, valamint fotós- és videós funkciók széles választékával új szintre emeli a szelfizést és a vlogolást. A készülék a 66W-os HUAWEI SuperCharge gyorstöltéssel akár már 35 perc alatt teljesen feltölthető.

2022. szeptember 30. 11:21

Redmi A1: az eddigi legmegfizethetőbb Redmi

A Xiaomi bejelentette, hogy megkezdi a Redmi A1 sorozat értékesítését. Az új, belépő szintű Redmi termékcsaládot elegáns design és sokrétű funkcionalitás jellemzi, kiváló felhasználói élményt biztosítva már a 50.000 forint alatti árkategóriában is. 

2022. szeptember 28. 20:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38