Új középkategóriás EOS: 60D

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 26. 18:45

A Canon új EOS-60D gépe a naygtestvértől örökölte 18 megapixeles, APS-C méretű CMOS szenzorát, és Digic 4 feldolgozóprocesszorát. Az EOS 50D utódjával a változtatható szögű LCD képernyő, és a javított ergonómia segítségével nem csak fotókat, de Full HD videókat rögzíthetünk.

Sebesség és felbontás

Az EOS 60D 18 megapixeles APS-C képérzékelőjén, az 1,6-szoros fókusztávolság-szorzójú objektív segítségével részletgazdag, poszter nagyságúra nagyítható felvételek készíthetők, többféle oldalaránnyal. A Canon DIGIC 4 processzora a CMOS érzékelő négy csatornájából érkező jelet gyorsan színhű képpé alakítja, és akár 5,3 teljes felbontású JPEG képet készít másodpercenként, 58 képig terjedő sorozatban.

A 100-6400 ISO érzékenységi tartomány 12800 értékre terjeszthető, melynek köszönhetően akár kevés fényben is kis zajszintű, egyenletes felvételek készíthetők. A gyors és pontos élességállítást, nagyon érzékeny középponttal, f/2,8 vagy nagyobb blende esetére a 9-pontos, kereszt típusú automatikus élességállítási (AF) rendszer biztosítja, így kihasználhatjuk a kis mélységélesség lehetőségeit. Az EOS 60D a Canon iFCL fénymérő rendszerével működik, melyet először az EOS 7D modellben alkalmaztak a 63 zónára osztott kétrétegű érzékelővel. Az élességállító rendszertől származó, az alany helyét meghatározó információt a fénymérő rendszer az expozíció mindenkori pontos meghatározására használja. A beépített Speedlite jeladó több EX vaku vezérlésére képes, így egyszerű eszközökkel, kreatív megvilágítást tesz lehetővé a felhasználók számára.

Több pozícióból fényképezhetünk

Az új, 7,7 cm (3,0”) változtatható szögű LCD monitor oldalaránya 3:2, felbontása 1,040 megapixeles, így a képek hihetetlen részletgazdagsága is tovább könnyíti a fényképezőgép használatát. A változtatható szögű LCD monitornak köszönhetően lehetetlennek tűnő szögekből is készíthetők felvételek, így nagyon egyszerű például a természetfotók, a fej felett tartott géppel készült felvételek, vagy a béka-perspektívából készült képek elkészítése. Élőkép módban a képet abban az esetben is meg lehet komponálni, amikor a kereső használatára nincs lehetőség. A monitor felületét tükröződés-gátló, vízlepergető bevonat védi, melynek köszönhetően fényes nappal, nagy szögtartományból is jól látható.

Automata funkciók

Az új Basic+ funkció segítségével a felhasználóknak nem kell aggódniuk a beállítások megváltoztatása miatt. A fotós rendelkezésére áll portré, tájkép, makró, sport, éjszakai pillanatkép és automatikus kreatív mód, valamint a világításnak, és a jelenet típusának megfelelően a jelenet hangulatát is megadhatjuk. A Basic+ alkalmazásával további effektusok – mint például a napfényes, felhős vagy naplemente –, illetve előre beállított képstílusok – köztük az élénk, lágy, meleg és egyszínű – is használhatók. A szerkesztett képet RAW és olyan JPEG fájlként is el lehet menteni, amely már kész a nyomtatásra, valamint a PC-n vagy a web-en való tárolásra. A szemcsés fekete-fehér effektus egy dokumentum, vagy riport hangulatát idézi, a lágy fókusz, portrék esetében alkalmas a bőr megjelenítésének javítására, a játékkamera és a miniatűr effektus pedig tematikus kollekció létrehozását is lehetővé teszi.

Kontrolált Full HD videó

Az állóképek készítésén túl az EOS 60D 1920x1080p HD videó rögzítésére is képes. A képfrekvencia 30, 25 és 24 kép/mp. közül választható, 720p videó készítésére pedig 60 és 50 kép/mp-cel is van lehetőség. A videokivágás mód a képfelvevő elem középső, 640x480 képpontból álló részének kivágására ad lehetőséget, mellyel hatásos – fókusztávolságban kifejezve hétszeres – nagyítás érhető el. A videó módban a teljes kézi vezérléssel a fotósok saját exponálási, és élességi beállításaikat is megvalósíthatják, miközben kihasználhatják a Canon EF objektívek kínálta hatásokat. A külső mikrofon csatlakozás, és hangszín beállítás is rendelkezésre áll HDMI csatlakozás kíséretében.

Felépítés

Az EOS 60D váza új gombokkal, az ergonómiai szempontok figyelembe vételével készült. Az új elrendezés segítségével a fotósok gyorsan, és kényelmesen változtathatják a beállításokat. A gyakran használt kezelőszervek közel vannak egymáshoz, míg a gyors vezérlőtárcsát, a többfunkciós vezérlőt és a SET gombot a többcélú vezérlőtárcsában egyesítették. Így a felhasználók hüvelykujjuk segítségével könnyen és gyorsan megváltoztathatják a beállításokat, és kezelhetik a menüt. A mód tárcsa lezáró gombjával megakadályozható a beállítások véletlen megváltoztatása fényképezés közben.
A gyorsvezérlő gomb segítségével a fotós egy pillanat alatt elérheti a legáltalánosabb felvételi beállításokat, és lejátszási vezérlőket, valamint néhány gomb funkciója szintén testre szabható. Tájkép készítésekor a vízszintes beállítását a keresőben, vagy az élőképes kijelzőn megjelenített elektronikus horizont segíti, melynek köszönhetően elkerülhetők az utómunka során szükséges javítások. Az EOS 60D lehetővé teszi a 2 TB kapacitású SDXC kártyák használatát, így még a teljes felbontású RAW és HD videó rögzítése esetén sincs szükség a kártyák cseréjére. A nagyobb képtárak kezelését a fényképezőgép ötszintű értékelési rendszere segíti, mellyel egyszerűen megtalálhatók, és megjeleníthetők a felvételek. A szerkesztő és kezelő szoftverekkel, valamint a Canon DPP szoftverrel a címkék a PC-re átmásolás után is megjeleníthetők.

Megosztás

Az EOS 60D alkalmas a tartalmak vezeték nélküli továbbítására az Eye-Fi connected funkciókkal2. Az akkumulátor kímélése érdekében a menüben kikapcsolható a WiFi.

Az EOS 60D legfontosabb tulajdonságai:

 • 18 MP APS-C CMOS érzékelő
 • Fejlett kreatív funkciók: Basic+
 • 7,7 cm-es (3,0”) 3:2 oldalarányú változtatható szögű LCD
 • Full HD videó, kézi vezérléssel
 • DIGIC 4 processzor
 • ISO 100-6400, H:12800
 • 5,3 kép/mp-es felvétel 58 JPEG-ig
 • 9-pontos kereszt típusú AF rendszer
 • iFCL fénymérési rendszer 63 zónás kétrétegű szenzor
 • Beépített Speedlite jeladó
 • RAW feldolgozás a fényképezőgépen belül

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Karácsonyi ajándékötletek a család minden tagjának a Sonytól

A karácsony közeledtével gyakran nehézségekbe ütközünk, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékokat, ezért a Sony összegyűjtötte azokat a termékeit, melyekkel bárki garantáltan lenyűgözheti barátait, családtagjait. Legyen szó a zene, a film vagy a fotózás szerelmeseiről, a Sony újdonságai között mindenki megtalálhatja álmai ajándékát.

2019. december 2. 11:33

Lélegzetelállító nyertes fotók a Red Bull Illume 2019 versenyéről

Lenyűgöző helyszínen hirdették ki a Red Bull Illume 2019 díjazottjait. A világ legnagyobb akció- és kalandfotó pályázatának győzteseit az olasz Alpokban lévő Plan de Corones (Kronplatz) egyik hegyi állomásán található LUMEN Fotómúzeumban díjazták, ahonnan a fődíjat a francia fotós Ben Thouard vitte el. 

2019. november 24. 12:22

A Nikon nagykövete az Amasonas területéről tudósít

A híres fotós és Nikon nagykövet, Sebastián Liste lenyűgöző, új fotósorozatot adott ki, amely a kolonizációnak és az erdőirtásnak a helyi foglalkoztatásra, a kereskedelemre, a közösségek áttelepítésére és a környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja az Amazonas területén. 

2019. november 15. 10:20

Két új LUMIX S PRO objektív a Panasonictól

A Panasonic bemutatta két új, L-bajonettes, objektívjét, amelyeket a LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. A kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat célja, hogy kimagasló minőségű fényképezőgépeivel és objektívjeivel kompromisszumok nélküli fotós kifejezési lehetőségeket nyújtson. 

2019. november 9. 12:38

Két új termékéről is lerántja a leplet a Nikon

A Nikon ma bemutatja a Nikon Z 50-et, a Z sorozat első DX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét és az első két NIKKOR Z DX-zoomobjektívet, a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR és a NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objektívet. A remek képminőségnek köszönhetően a vadonatúj Nikon Z 50 tökéletesen éles fényképeket és 4K-s videókat készít, amelyek részletgazdagok, ragyogó színűek, és amelyeknek valódi mélységük van. A Z 50 fényképezőgépet az új NIKKOR Z DX-objektívekkel kombinálva az új DX tükör nélküli rendszer lenyűgöző képeket készít a nagy látószögtől a telefotóig minden beállítás mellett.

2019. október 10. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás