GPU-gyorsítás a Chrome-ban is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 31. 16:35

A Google Chrome fejlesztők számára kiadott előzetesében már ki is próbálható a rivális következő generációs böngészőkben is bevezetésre váró újítás, mely gépünk grafikus magjának teljesítményét is felhasználja a gördülékenyebb megjelenítés érdekében.

A Chrome külön szálként futtatja a grafikus magra alapozott megjelenítést, amely az ANGLE (Almost Native Graphics Layer Engine) segítségével OpenGL vagy Direct3D funkciókat vesz igénybe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a GPU egyre több feladatot vesz át, és minőségi, gyors hardveres gyorsítást érhetünk el, de egyéb, tartalomszerkesztő funkciókat is rábízhatunk videokártyánkra. Nem újdonság ez, giszen a grafikus magok mára sok gépben összetettebbek, nagyobb teljesítményűek és több processzort tartalmaznak, mint a gép központi magja, így logikus lépés ennek a böngészés közben többnyire kihasználatlanul heverő erőtartaléknak a kihasználása. Nem véletlen, hogy az összes nagy rivális is hasonló funkcióra készül böngészőiben, a Firefox 4 és Internet Explorer 9 is fontos újításként kezeli majd ezt a területet. Felmerül a kérdés, hogy hova ez a nagy rohanás hirtelen, hiszen eddig is működtek a jellemzően minden gépen elfutó böngészőprogramok? A cégek szeme előtt már a jövő lebeg, illetve annak újításai, leginkább talán a gyakorlatban most szabványosuló HTML5. Ez a szabvány lehetővé teszi eddig külön kezelt funkciók, mint a videolejátszás, animációk megjelenítését csak a böngésző motorjára hagyatkozva. Ez egységes, könnyen programozható weboldalakat vetít előre, melyek még látványosabbak lehetnek, ráadásul Flash telepítése nélkül. Mindez azonban azt jelenti, hogy a böngésző „éhesebb” lesz, hiszen az általa átvállalt funkciók energiaigénye is nála csapódik le. A Chrome 7-ben a hardveres grafikus gyorsítás már ki is próbálható, igaz, még nem nyilvános, csak a fejlesztők számára kiadott előzetesben.
 

Kulcsszavak: böngésző Chrome Google

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Ötéves digitális átalakítási program elindításáról állapodott meg a Diageo az SAP-val és az IBM-mel

Informatikai környezetének teljes korszerűsítésére indított programot a világhírű italmárkák gyártásáról és forgalmazásáról ismert Diageo. A többek közt a Guinness, a Smirnoff és a Johnnie Walker márkákat birtokló Diageo a folyamatainak újratervezését és fejlesztését célozza meg, mind a 180 országra kiterjedően, ahol a vállalat működik. A vállalat eddigi legnagyobb és legátfogóbb stratégiai projektjének kivitelezésére az SAP és az IBM fogtak össze.

2023. május 27. 13:21

Megoldás a nagyméretű, elosztott hálózatokat üzemeltető cégek számára

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta új XGS2220 Layer 3 Access Switch sorozatát, amely segít a kis- és középvállalkozásoknak lépést tartani a hálózatukkal szemben támasztott növekvő igényekkel és elvárásokkal.

2023. május 25. 20:35

A Genesis tarolt a lengyel IT Hardware magazin által rendezett népszerűségi versenyen

A Genesisnek nagy sikere volt a lengyel IT Hardware magazin által szervezett, és a gamerek körében is elimert közönségszavazáson. A Genesis márkát a legjobb gamer brandnek választották meg, több más jelentős elismeréssel együtt.

2023. május 25. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01