Kiberbűnőző-csoportot számoltak fel Oroszországban

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 1. 09:45

Magánemberek számítógépeit vírussal megfertőző, majd a helyrehozás fejében pénzt kizsaroló bűnözői csoportot leplezett le a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó belügyi igazgatóság nemrég létrehozott internetbűnözés elleni csoportja.

A módszer a következő volt: a csoport programozói vírust írtak, amely szinte teljesen megbénította a számítógépeket. A képernyőn szinte az egész felületet betöltő panel jelent meg, amelyen egy pornográf kép mellett felirat közölte, hogy a gép működőképességének helyreállításához jelszó szükséges, amelyet az érintett úgy kaphat meg, ha mobilján SMS-t küld egy emelt tarifájú négyjegyű telefonszámra, majd a kapott jelszót is el kellett küldeni.

 A felirat figyelmeztetést is tartalmazott, miszerint ha valaki más eszközzel próbál fellépni a vírus ellen, a gépéről törlődik minden adat.

 Azt nem közölték, mennyibe kerül az SMS, de az összeg 300 és 1000 rubel között volt. Oroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Fehéroroszországban és a Baltikumban több tízezer gép esett ilyen támadás áldozatául, a hackerek pedig több mint félmilliárd rubelt zsebeltek be.

 Az internetbűnözés ellen küzdő csoportnak ez volt az első nagy fogása. Tavaly tavasz óta nyomoztak az ügyben, és a napokban csaptak le: 20 helyen tartottak egyidejűleg házkutatásokat, 10 embert vettek őrizetbe: a szervezők mellett programozókat, olyanokat, akik a beérkezett összegek készpénzre váltásával foglalkoztak és másokat. Mindannyiuk ellen a büntető törvénykönyv káros számítógépes programok írására és terjesztésére vonatkozó paragrafusa alapján emelnek vádat.
 

Kulcsszavak: vírus security hacker

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alienware megacélozza gamereknek szánt gépeit

Az Alienware 2021-től együttműködik az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy még gyorsabb és nagyobb teljesítményű megoldásokat kínáljon a játékosoknak és a tervezőknek. Emellett a vállalat az év elején bemutatta legújabb játékosoknak szánt modelljeit.

2021. január 23. 10:21

Új Dell monitorok a hatékony munkakörnyezetért

Ahogy egyre több vállalat tér át a hibrid munkavégzési modellre, úgy lesznek fontosabbak az olyan technológiák, amelyek munkahelytől és munkakörtől függetlenül segítik az alkalmazottak együttműködését. A dolgozók a tartalomkészítőktől és mérnököktől kezdve az adatelemzőkig és marketingszakemberekig mindannyian azt a tökéletes munkakörnyezetet keresik, amelyben a leghatékonyabban tudnak dolgozni. A Dell a legújabb üzleti monitoraival pont ezt a célt tűzte ki: magasabb szintre emelik a munkavégzést és az alkalmazottak hatékonyságát.

2021. január 22. 13:11

Keskeny és elegáns Philips monitor

Az új 288E2UAE Philips monitor (28 hüvelyk / 71,1 cm) 4K felbontásával, 10-bites IPS paneljével, USB 3.2 SuperSpeed adatátvitelével és vékony, vonzó dizájnjával tökéletes választás azon vevők számára, akik stílusos megjelenésű és professzionális szintű teljesítményt keresnek munkához és szórakozáshoz. Igen nagy 4K felbontásának és hihetetlen 157 ppi pixelsűrűségének köszönhetően a képe extrém éles, míg az 1,07 milliárd szín, a 119% sRGB lefedettség és a 2 alatti DeltaE színhelyesség gondoskodik a képek ragyogó és természetes megjelenítéséről. 

2021. január 21. 20:17

A Dell Technologies a legújabb eszközeivel alkotja újra a munkakörnyezetet

A Dell Technologies újonnan bemutatott termékei és szoftverei átformálják a munkavégzés módjait a legjobb teljesítmény érdekében. Intelligens és kollaboratív eszközeinek új porfóliójával alakítja át a munkakörnyezetet, hogy elősegítse a rugalmas, nem helyhez kötött munkavégzést és tanulást.

2021. január 21. 16:59

7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

2021. január 21. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás