Professzionális Canon videókamerák: XF100 és XF105

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 1. 10:04

10x-es zoomátfogással MXF formátumban két darab CompactFlash kártyára rögzíthetünk a mindössze 1 Kg-ot nyomó eszközökkel.

Az XF105, és az XF100 a legkisebb modellek, melyek tartalmazzák a televízióadás közvetítésére alkalmas MPEG-2 Full HD felvételeket rögzítő kodekcsomagot (50 Mbps, 4:2:2). Mindkét modell rendelkezik az XF300 sorozat funkcióival, így kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a kompaktabb kivitelt igénylő felhasználók számára is.


Felépítés


A két kamera súlya mindössze 1 kg, így ergonomikus kialakításuknak köszönhetően a hosszan tartó forgatás során is kényelmesen használhatók. A két modell kialakítását az XF videokamerák bevált formatervezési elvei inspirálták: könnyen használható, egyéni igényekre szabható kezelőfelület, és a fogantyúba épített kiváló LCD és XLR bemeneti csatlakozók. Az XF105 a HD-SDI kimenetnek, az osztott időkódolási kimenetnek/bementnek valamint a Genlock bemenetnek köszönhetően kiváló integrációt kínál a stúdiómunkák, és a többkamerás felvételek készítése során. A felvételkészítés könnyen figyelemmel kísérhető a videokamerák oldalán található nagyméretű LCD képernyőnek köszönhetően: a 8,8 cm (3,5”) méretű 920k pont felbontású képernyő tiszta képet jelenít meg. A joystick vezérlővel kiválasztható menüelemek segítségével, a beépített hullámforma képernyővel, és a kép szélének fókuszállításával a felvétel pontosan beállítható. Ugyancsak megtalálható egy 0,61 cm méretű, 260k képpontos, 100 százalékos lefedettséget biztosító elektronikus kereső is.


Broadcast codec, kompatibilis munkafolyamat


A korábbi sorozathoz hasonlóan az új modellek is rögzítenek MPEG-2 Full HD felvételt az iparági szabványként működő, nyílt forráskódú MXF (Material eXchange Format) formátumban Compact Flash (CF) memóriakártyára, 50 Mbps átviteli sebességgel és gazdag, 4:2:2 színminta-vétellel, magas szintű színinformációkat rögzítve az utómunkálatokhoz. A gyors és erőteljes CF kártyák praktikusak, költséghatékonyak, és a gyakran használt szalagos adathordozókhoz képest széles körben elérhetők a professzionális videofelvételek készítéséhez. Mindkét modellben megtalálható a memóriaváltásos rögzítés és az új, két célhelyre történő rögzítési funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ugyanazt a felvételt egyazon időben két különböző CF kártyára rögzítsék. Felvételkészítés közben a használaton kívüli kártya kicserélhető, illetve inicializálható. A Canon MPEG-2 MXF videofájlok teljes mértékben kompatibilisek az Adobe, az Apple, az Avid és a Grass Valley által kiadott legtöbb szerkesztő, és feldolgozó szoftvercsomaggal. A csomag részét képezik a Canon XF segédeszköz, és a beépülő modulok az Apple Final Cut Pro, és az Avid Media Composer alkalmazásokhoz.


Minőség


Mindkét modell tartalmaz egy új, sokoldalú 10-szeres zoomot, 30,4 mm-es nagy-látószögű Canon HD videó-objektívet és f/1,8 értékű gyors rekeszértéket. Egy nyolclemezes fém diafragma közel körkörös „bokeh” hatást is lehetővé tesz, amellyel a felhasználók sokkal szebb háttérelmosódást hozhatnak létre. Eközben a megnövelt számú, mozdítható lencsetag-csoportok segítik a színhibák csökkentését, valamint az objektívek mérete is további rugalmasságot eredményez. A háromszintű digitális telekonverter funkció ugyancsak használható az objektívek gyújtótávolságának 1,5-szeres, 3-szoros, illetve 6-szoros növelésére, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igény szerint közelebb kerüljenek az eseményekhez. Az új videokamerák a Canon fejlett, az XF videokamerákra adaptált optikai képstabilizátor (OIS) rendszerét alkalmazzák, három különböző – normál, dinamikus és erőteljes – módot kínálva a stabilizálásra. Az új 1/3 típusú, 2,07 megapixeles Canon CMOS-érzékelővel 1920x1080 Full HD videók is rögzíthetők. Az XF300 sorozatban alkalmazott 3CMOS érzékelő rendszerből a sorozathoz alakított érzékelőben egy Bayer-minta szerint elrendezett színszűrő biztosítja a magas fokú érzékenységet, és a széles dinamikatartományt. A gyors információolvasó technológia minimalizálja a hagyományos CMOS érzékelővel rendelkező videokameráknál előforduló, redőnyhatásból eredő ferdülést is.


Kreatív lehetőségek a 3D felvételek támogatásával


Rendelkezésre állnak az 1080/50i, 1080/25p, 720/50p és 720/25p beállítások, valamint különböző rögzítési adatátviteli sebességek érhetők el a már meglévő munkafolyamatok kiegészítésére is. Lehetőség nyílik gyors és lassú mozgás, időközi felvétel (hosszú időközű videó), és filmkockafelvétel (szaggatott animációhoz) készítésére, valamint 3 másodperces előzetes – más néven gyorsítótárba történő – rögzítésre egyaránt. Az infravörös (IR) felvételkészítési beállítás a videokamera elején, az objektív alatt található kapcsolóval aktiválható. A beépített IR lámpával, illetve a zöld és fehér fénnyel adottak a felvételkészítési lehetőségek, így az új modellek segítségével hiteles és drámai éjszakai felvételek rögzíthetőek, például az élővilág filmezéséhez vagy dokumentumfilmek készítéséhez. Ezekben a modellekben két új 3D felvételkészítési támogatási funkció is rendelkezésre áll. Az OIS tengelyeltolás az eltolható képstabilizátor rendszert alkalmazza, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a két összekapcsolt videokamera megfelelő összehangolását a térhatású 3D videó rögzítésekor.


Nagymértékben testre szabható


Sok, nagyméretű videokamerához hasonlóan az új modelleket is közvetítésre tervezték, ezért páratlan sokoldalúságot és rugalmasságot nyújtva széles körűen testre szabhatók. A felhasználók több mint 90 egyéni beállítást, valamint képpel kapcsolatos változatokat hozhatnak létre. Egyéni kép funkció: többek között hat előre beállított gamma görbe kiválasztása. A felhasználók a 34 egyéni funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 10 testre szabható gombhoz, amellyel a személyes felvételkészítési preferenciáik, illetve stílusbeli szempontjaik szerint optimalizálhatják a videokamera használatát. A kamerákban CINE.V, és CINE.F gammabeállításokkal a három, előre megadott gamma beállítás mellett legfeljebb 9, „egyéni igényekre szabott kép” tárolható. A kedvenc beállítások elmenthetők, és SDHC kártyával átvihetők egyik videokameráról a másikra. Ez különösen hasznos a különböző videokamerák használatakor a kreatív stílus megőrzéséhez, valamint olyan munkacsoportok számára is, akik a többkamerás felvételkészítéskor is biztosítani kívánják az egységes beállítást.


Fejlett hang


A kamera magas színvonalú képanyagát professzionális minőségű hangfelvétel egészíti ki. A képtől független hangfelvétel is rögzíthető: a két XLR bemenethez külső mikrofonokat csatlakoztatnak, és közben a készülék elején található beépített mikrofon felveszi a sztereó hangot. Mindkét modell képes professzionális célokra, illetve közvetítésre alkalmas hangminőséget eredményező 48 kHz-es, 16 bites lineáris PCM hang rögzítésére.
 

Kulcsszavak: kamkorder Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Firmware-frissítést adott ki a Panasonic a LUMIX S1H fényképezőgéphez

Továbbfejlesztett funkciókat és még jobb használatot biztosító firmware-frissítést adott ki a Panasonic a tükör nélküli, digitális LUMIX S1H fényképezőgéphez. A frissítés letölthető a LUMIX Global Customer Support oldalról: https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/.

2019. december 10. 15:16

Karácsonyi ajándékötletek a család minden tagjának a Sonytól

A karácsony közeledtével gyakran nehézségekbe ütközünk, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékokat, ezért a Sony összegyűjtötte azokat a termékeit, melyekkel bárki garantáltan lenyűgözheti barátait, családtagjait. Legyen szó a zene, a film vagy a fotózás szerelmeseiről, a Sony újdonságai között mindenki megtalálhatja álmai ajándékát.

2019. december 2. 11:33

Lélegzetelállító nyertes fotók a Red Bull Illume 2019 versenyéről

Lenyűgöző helyszínen hirdették ki a Red Bull Illume 2019 díjazottjait. A világ legnagyobb akció- és kalandfotó pályázatának győzteseit az olasz Alpokban lévő Plan de Corones (Kronplatz) egyik hegyi állomásán található LUMEN Fotómúzeumban díjazták, ahonnan a fődíjat a francia fotós Ben Thouard vitte el. 

2019. november 24. 12:22

A Nikon nagykövete az Amasonas területéről tudósít

A híres fotós és Nikon nagykövet, Sebastián Liste lenyűgöző, új fotósorozatot adott ki, amely a kolonizációnak és az erdőirtásnak a helyi foglalkoztatásra, a kereskedelemre, a közösségek áttelepítésére és a környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja az Amazonas területén. 

2019. november 15. 10:20

Két új LUMIX S PRO objektív a Panasonictól

A Panasonic bemutatta két új, L-bajonettes, objektívjét, amelyeket a LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. A kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat célja, hogy kimagasló minőségű fényképezőgépeivel és objektívjeivel kompromisszumok nélküli fotós kifejezési lehetőségeket nyújtson. 

2019. november 9. 12:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás