GearRaid merevlemezköteg nagyobb mennyiségű adat biztonságos mentéséhez

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 5. 15:06

Hasznos megoldás az évek során összegyűlt, egyre nagyobb felbontású digitális képek és a HD képes digitális kamerákból származó házimozik, a céges munkáink, a weboldalunk és a hozzá tartozó SQL adatbázis mentése, valamint sok-sok fontos adat mentésére.

Az adatmentés problémája egyidős a számítógéppel. Az elmúlt évtizedek alatt sem sikerült azonban elfogadtatni a felhasználókkal, hogy az adataik nincsenek biztonságban a laptop merevlemezén vagy egy pendrive-on (kinek is fér rá az élete egy pendrive-ra?). A merevlemez pedig ugyan garanciális, de az adatok visszaállítása már nem. A legfőbb érv, hogy egy biztonságosnak mondható, legolcsóbb eljárás (például egy RAID-ben muzsikáló két winchester a PC-ben) is drága. Mindenkinek fel kell azonban mérnie, mi kerül kevesebbe, az adatok végleges elvesztése, vagy a megfelelő hardver beszerzése. Vannak azonban olcsó megoldások is, mint például a webes adattárolás (SkyDrive, Flickr, stb.), azonban aki paranoiás, annak nem elfogadható ez sem.
 
A Raidsonic megoldása egy átlag felhasználó szemében nem olcsó, viszont megfelelő biztonságot nyújt akkor, ha nagyon sok adatot szeretnénk biztonságban tudni. A GearRaid 5630-4S-WBS2-es külső RAID tároló egészen 6TB-ig képes adatot megőrizni a belé épített 4 db 3,5 colos, max. 2 TB-os SATA merevlemezeken. A lemezek RAID 5 típusú kötetekbe szervezhetőek, akár menet közben is cserélhetőek. A lemezek állapotáról (meghibásodás, túlmelegedés) hibaüzenetet kapunk, reméljük nem sűrűn. A lemezek kellemes közérzetét egy db 8 cm-es ventilátor tartja fenn. A RAID külső tárolót többféle, összesen három fajta kapcsolaton keresztül tudjuk elérni. Az alap az USB 2.0, amely ilyen nagy adatmennyiséghez kevésnek bizonyulhat. Kiváltására a Firewire 800 és az eSATA konnektor nyújt alternatívákat. Ha az egyik merevlemez megadja magát, a rendszer akkor is működő képes marad és tovább folytatja az adatok fogadását és letárolását. Egyszóval egy ilyen megoldás az egyszerveres kisebb irodákba és "nagyobb igényű" otthonokba mindenképpen ajánlott.


 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

A Dell Technologies és a VMware korszakalkotó megoldásokat vezet be

A Dell Technologies a VMware-rel közösen kifejlesztett új megoldásokat mutatott be, amelyek nagyobb fokú automatizálást és hatékonyságot biztosítanak a többfelhős és edge stratégiákat alkalmazó cégeknek. 

2022. október 2. 10:05

Kiberbűnözési toplista és útmutató rosszindulatú hackerek ellen

Az elmúlt napok hacker támadásai is bizonyították, hogy a kiberbűnözők a számítógépet fegyverként használják, amivel komoly károkat képesek okozni. A kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó, iparágvezető BlueVoyant szerint az internetes bűnözés öt legelterjedtebb típusa 2022-ben az adathalászat, a weboldal-hamisítás, a zsarolóvírusos támadás, a rosszindulatú szoftverek bevetése és az IoT hacking, vagyis a dolgok internetének feltörése. A vállalat nevében Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója ad tanácsokat a hatékony védekezéshez.

2022. október 1. 14:35

Az ABB új kiberbiztonsági megoldást vezetett be

Az ABB bevezette az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldását, mely úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze. Azzal, hogy a kiberbiztonsági információk hozzáférhetőbbé és könnyebben kezelhetővé válnak, a mérnökök és az operátorok gyorsabban felismerhetik és orvosolhatják a problémákat, csökkentve ezzel a különböző kockázatoknak való kitettséget.

2022. szeptember 28. 13:58

Elméletben már zöldek vagyunk, a gyakorlatban viszont van hova fejlődni

Miközben „gondolati szinten” nagyon erős Magyarországon a környezettudatosság, a tettek szintjén már jóval árnyaltabb a kép – derül ki az Epson hazai internetezők körében végzett reprezentatív felméréséből. Ez a kettősség a veszélyes hulladékok kezelésében is megmutatkozik: bár a többség tisztában van vele, hova kell gyűjteni például a használt nyomtatópatronokat, csak minden ötödik megkérdezett használ háztartási vagy szelektív hulladéknak dedikált szemetest is erre a célra.

2022. szeptember 27. 21:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38