EU-elnökség - a magyar elnökség a belga honlapot veszi át

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 7. 08:23

A soros magyar EU-elnökség a mostani belga elnökség honlapját veszi át és fejleszti tovább, részben azért, mert az előző kormány elkésett az előkészítéssel - mondta Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályának vezetője.

A tagállami tapasztalatok szerint egy jó elnökségi honlap felépítéséhez 9-10 hónapra van szükség. Mivel nem történtek korábban érdemi lépések egy ütős magyar honlap kifejlesztésére – magyar fejlesztők bevonására már nem volt mód -, az idő rövidsége miatt a belga honlap átvételéről született megállapodás - közölte, hozzátéve: Belgium felajánlotta, hogy ingyen Magyarország rendelkezésére bocsátja saját EU-elnökségi honlapját, amelyet Budapest saját igényei szerint átalakít, illetve továbbfejleszt.

 A belgák - akik az elnökségi trió együttműködése keretében adják át a nyílt forráskódú szoftvert - az elnökségi tapasztalatok széles körű, gördülékeny továbbadására törekednek politikai és technikai értelemben egyaránt. Véget akarnak vetni annak a gyakorlatnak, hogy a félévente váltakozó soros elnökséget betöltő ország szinte mindent nulláról kezd - mutatott rá Urkuti György. Kifejtette: a magyar EU-elnökség honlapja három nyelvű lesz; magyarul, angolul és franciául lehet majd olvasni rajta a soros elnökséggel kapcsolatos híreket és háttéranyagokat.

 Urkuti György elmondta, hogy a magyar honlap fejlesztése, a tartalom tervezése elkezdődött. A tervek szerint már a héten munkához lát a honlapfejlesztő csapat. "Jelentősen át fogjuk alakítani, lesznek benne olyan elemek, amelyekről fel lehet ismerni, hogy ez a belga honlap volt, de sok új elemet is behozunk" - mondta.

 A honlap a kommunikáció központi felülete lesz - hangsúlyozta az EU-elnökségi kommunikációs főosztály vezetője; a felületet az általa vezetett csapat fogja gondozni. A hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül a weboldalon az elnökségi mindennapok is megjelennek majd, országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményen vesznek részt a magyar EU-elnökség vendégei.

 A főosztályvezető elmondta, hogy nincs sok idő, az EU-elnökségi honlapot novemberben már tesztelni fogják. A felület decembertől pedig már élesben fog működni, a delegációk, újságírók akkreditációja a kialakult EU-gyakorlatnak megfelelően az internetes felületen keresztül fog történni.

Kulcsszavak: e-government website EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09