Pénteken startol az IBM új szupercsipje

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 7. 09:33

Az IBM szeptember 10-én forgalomba hozza a világ leggyorsabbjaként beharangozott számítógépes processzorát, az 5,2 GHz-es z196-ot, illetve az erre épülő mainframe szervereket.

A 45 nanométeres technológiával gyártott, négymagos z196 1,4 milliárd tranzisztort tartalmaz egyetlen 512 négyzetmilliméteres lapkán. A CPU egyik komoly újítása az úgynevezett beágyazott eDRAM gyorsítótár, amely a fő processzormagokkal egy lapkán kapott helyet. A számítási teljesítmény terén akadnak persze a z196-nál gyorsabb csipek is a piacon; amiben a lapka valóban az első, az az órajel. Legalábbis ha azt nézzük, hogy az 5,2 GHz-et gyárilag, stabilan, speciális hűtés nélkül tudja biztosítani.

A cég szóvivője szerint az új processzorra épülő zEnterprise System szerverek a Kék Óriás eddigi legnagyobb teljesítményű kereskedelmi forgalomba szánt számítógépei lesznek. A zEnterprise 196 névre hallgató fő modell 96 darab 5,2 GHz-es z196 CPU-t tartalmaz, és másodpercenként 50 milliárd utasítást tud végrehajtani. Ez nagyjából 17 ezerszer több, mint amit a cég 1970-es System/360 családjának csúcsmodellje tudott.
 

Kulcsszavak: szerver processzor IBM

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okosautós infotainment-rendszert mutatott be az LG

Az LG az idei Frankfurti Autószalonon (IAA) mutatja be a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform, MCVP) integráló, járművekbe szánt új LG webOS infotainment-rendszert (Auto In-Vehicle Infotainment, IVI). A webOS Auto és az MCVP kombinált erősségeinek kihasználásával az IVI sokféle információt gyűjt és továbbít többek között a vezető állapotáról, az ajtó helyzetéről vagy akár az alkalmazáshasználatról.

2019. szeptember 16. 08:18

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

A PSD2 feltételeinek is megfelel a Trident HSM védelmi megoldása

Az i4p HSM modulja egyedüli hazai fejlesztésű termékként kínál olyan szintű adatvédelmet, amely megfelel az eIDAS és a hamarosan Magyarországon is alkalmazandó PSD2 feltételeinek.

2019. szeptember 13. 08:28

Félünk elmenteni kártyaadatainkat

Rendszeresen vásárolunk az interneten, de nem egyszerűsítjük vele kellőképpen az életünket – derült ki az OTP Mobil megbízásából készült legfrissebb kutatásból. A 18-55 éves megkérdezettek közel kétharmada havonta többször is fizet online bankkártyával, ugyanakkor kártyaadataik elmentését csak annyian választanák, mint ahányan ódzkodnak tőle. Utóbbiak leginkább az adatmentés biztonságosságában kételkednek, de más okok is meghúzódnak a háttérben.

2019. szeptember 12. 11:37

Húsz éves a WiFi - jön a WiFi 6

20 éve indult világhódító útjára a Wi-Fi, amit joggal nevezhetünk az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb technológiájának. Éppúgy az életünk része lett, mint a mobiltelefónia és a mobil internet. Az IoT térnyerésével és az 5G bevezetésével párhuzamosan elérkezett a Wi-Fi 6 ideje is. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig jelentősen javult, ami lehetővé teszi a közel valós idejű használatot.

2019. szeptember 11. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás