Informatikai Biztonság Napja 2010: gazdagodó tematika, illusztris vendégek két napon át

forrás Prim Online, 2010. szeptember 11. 15:05

Szeptember 28-29-én hatodszorra jelentkezik a kétnaposra bővült „Informatikai Biztonság Napja” (ITBN. A szervezők közel 1200 IT szakember érkezését várják. Az eseményen a világ vezető biztonságtechnikai szakemberei és cégei mellett vendégek lesznek olyan neves személyek, mint Rubik Ernő vagy Craig Balding, a Cloud Security Alliance alapítója, továbbá az ITBN vendége lesz a magyar és az európai adatvédelmi biztos, Jóri András, Peter Hustinx is. Az ITBN továbbra is ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

A gazdasági és a személyes adatok fenyegetettsége vezette arra az érintett szereplőket és a szervezőket, hogy az idei ITBN (a nemzetközi és hazai biztonsági gyártói trendnek megfelelően) az adat- és információvédelem informatikai eszközeire, lehetőségeire fókuszáljon.

Az idén debütáló hacking szekcióban a hallgatóság megismerheti a biztonság “sötét” oldalát, találkozhat azokkal a veszélyekkel, technológiai megoldásokkal, amelyek az értékes cégvagyont vagy személyes adatokat fenyegetik. Itt szó lesz a mostanság divatos közösségi oldalak biztonságáról a szolgáltatói és az üzemeltetői szemszögből is, hogy mit érnek a behatolás tesztek, hogy milyen esetekben nyomoznak a szakértők az informatikai bűnözők után.

Az ITBN többi szekciója tematikus összeállításban két napon keresztül párban párhuzamosan zajlik majd ahol a védekezés valós lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a zömében közép- és nagyvállalati körből érkezett szakemberek. Szó lesz a hálózatok, elsősorban a drót nélküli hálózatok védelméről, valamint a virtuális környezetek és a felhőrendszerek biztonságáról, és téma lesz vállalati rendszerek biztonságos távoli elérése is.

A biztonsági szabványok és előírások hazai terjedése sok kihívást jelent a szervezetek munkatársainak. Ezért részükre egy megfelelőséggel és compliance-szel foglalkozó szekciót is terveztek a szervezők, ahol a kártyaadatokat kezelő szervezetekre vonatkozó PCI-ról is esik szó, a naplóadatok elemzése és egy másik érdekes téma: a mérhető, valós idejű, szoftverrel támogatott minőségbiztosítás mellett.

Az adatszivárgások megakadályozásával foglalkozó szekciókban felmerülnek a vállalati körökben is egyre divatosabb okostelefonok és más hordozható adattárolók valódi védelmének lehetséges megoldásai, valamint a biztonságos adattárolás kérdései. Külön szekció szól majd az azonosítás, titkosítás témájáról, ahol egyedülálló magyar fejlesztések, tanácsadók is bemutatkoznak, és a vállalatok munkatársainak informatikai jogosultságait kezelő újdonságok is terítékre kerülnek az online banki biztonság mellett. Szintén foglalkozik az ITBN a web 2 új biztonsági kihívásaival és az azokra adott válaszokkal, valamint az adatbázisok és az egyedi alkalmazások védelmével. Egy teljes külön szekcióban pedig csak az adatvédelmi, adatszivárgási kérdésekre adott különböző gyártói válaszokat lehet majd meghallgatni első kézből a nemzetközi gyártóktól. Minden szekciót egy interaktív, a szállítókat és megrendelőket megszólaltató kerekasztal beszélgetés is követ, ahol lehetőség nyílik az konkrét kérdések, problémák tisztázására is.

Idén az ITBN szervezői szakmai zsűrit kértek fel érdekes tartalmú, független előadás pályázatok elbírálására. A nyertes előadásokból négyet hallgathat meg a közönség olyan válogatott, izgalmas témákban, mint hogy hogyan őrizhetjük meg valódi anonimitásunkat a neten, milyen belső visszaélések elleni megoldásokat alkalmaz egy hazai bank, hogy a kéretlen levelek napi sokmilliós tömegével miképpen szállhatnak szembe a matematikai algoritmusok, vagy hogy az elterjedt webes támadásokat a szervezetek milyen erre a problémára kihegyezett tűzfalak segítségével akadályozhatják meg.

Az 50 előadás mellett a nagy kiállítótérben 40 szállító mutatja be biztonsági fejlesztéseit, miközben különtermekben a két nap során folyamatosan élő, interaktív biztonsági megoldások bemutatóit tekinthetik meg az érdeklődők. A konferencián idén rekordszámú, 80 brand képviselteti magát, amely jól mutatja a biztonsági terület fejlettségét és hazai kínálatának sokszínűségét.

A második nap is kiemelt fontosságú nemzetközi kerekasztallal indul majd, mert az ITBN meghívására a konferenciára érkezik Peter Hustinx európai, valamint Jóri András magyar adatvédelmi biztos, akikkel az adatok védelmének nemzetközi és hazai gyakorlatáról, az adatvédelmi törvény és a biztonsági incidensek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos erőfeszítések jövőjéről zajlik majd beszélgetés. A kerekasztalhoz csatlakozik Craig Balding is, a Cloud Security Alliance alapítója, akitől a felhőrendszerek és az így nyújtott szolgáltatások biztonságáról és a információvédelem új útjairól kaphatunk válaszokat.

A 2010-es konferencia számos újdonsággal szolgál, közéjük tartozik az ITBN Biztonsági Díj 2010 meghirdetése. Az idei Informatikai Biztonság Napja egyik fő témája, hívószava a magyar tehetségek és innovációk felkarolása lesz, ezért az esemény egyik díszvendége és az ITBN innovációs díj átadója a világhírű magyar innovátor, Rubik Ernő lesz.

Az ITBN kiemelt támogatói közül a Juniper Networks a plenáris előadásban a "New Network" koncepciójáról tart előadást, amelynek két kulcseleme a Junos Space és a Junos Pulse.

Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője a Cisco Éves Biztonsági Jelentésére hivatkozva arra mutat rá, hogy a vállalatoknak hálózataik és létfontosságú céges információik új veszélyforrásokkal szembeni védelme érdekében változtatniuk kell biztonsági szemléletükön. Az átfogó változások, így a közösségi hálózatok növekvő népszerűsége, valamint a hálózatba kapcsolt mobil készülékek és a virtualizáció tömeges elterjedése következtében az adatbiztonság területén folyamatos átalakulás tapasztalható. A vállalati szakembereknek ennek megfelelően egyre rövidebb idő áll rendelkezésükre a hatékony biztonsági eljárások bevezetésére, amelyekkel biztosítható a cég jó hírnevének védelme és versenyelőnyének fenntartása.

A KFKI az elmúlt évek szokásaihoz híven idén is kiemelt támogatója a 2010-es ITBN konferenciának. A cég szakértőjeként Dani István (műszaki igazgató – IT biztonság) az elkövetkező évek egyik legnagyobb biztonsági kockázatait magába rejtő üzleti telefonokról beszél majd előadásában. Az olyan okostelefonok, mint a BlackBerry vagy az iPhone hamarosan megosztják vagy átveszik a vezető helyet az üzleti kommunikációra használt eszközök ranglistáján. Az előadáson megtudhatjuk, milyen veszélyeket rejt magában az okostelefonok napi szintű használata, mennyire ügyelnek a gyártók a beépített biztonsági funkciókra, hogyan növelhető a biztonság a használhatóság veszélyeztetése nélkül. A KFKI biztonsági részlegének vizsgálati és kutatási eredményeit elsőként az ITBN-en hallhatják az érdeklődők.

A konferencián a Symantec három előadással lesz jelen. Kevin Isaac, az Emerging region elnökhelyettese arról tart előadást , hogy az eszközök már egyáltalán nem fontosak az információáradat által vezérelt világban, valamint a vállalat bemutatja összetett végpontvédelmi megoldásait, mind stratégiai, gazdasági, mind technikai szemszögből is.

Az ITBN első napjának plenáris szekciójában Christian Heinrichs (Senior Manager,Technical Services, Central Europe - McAfee) a McAfee második negyedéves híreiről és pénzügyi eredményeiről számol be, illetve szóba kerül előadásában a kockázat-alapú biztonságmenedzsment is.

WSH Kft. harmadik alkalommal jelenik meg az ITBN rendezvényen, mint a fő támogatók egyike. Minden évben a cég megjelenésének középpontjában egy új technológia (logelemzés, adatszivárgás elleni védelem) ismertetése, népszerűsítése volt a cél. Az idei évben azonban a cég szakít a hagyományokkal és nem a legújabb technológiát, hanem egy olyan megoldást helyez a középpontba, amelyet már évek óta ismerünk, alkalmazunk, de piaci ismeretek szerint Magyarországon mostanra vált igazán aktuálissá a hálózati hozzáférés-szabályozási megoldás (NAC) kérdése. Az ITBN konferencián kiállított standon rendszermérnökök állnak folyamatosan a NAC - és logelemzés, adatszivárgás elleni védelem - iránt mélyebben érdeklődők rendelkezésére, és akár időpontot is egyeztethetnek a cég valamelyik bemutatójára.

A WSH 2010-ben hivatalos Symantec oktató központ lett. A felállított standon az oktatási üzletág képviselői felvilágosítást adnak az értelődőknek az elérhető tanfolyamokról és különböző játékokkal készülnek, melyek keretében értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a látogatók

Az ITBN 2010 konferenciára elsősorban olyan szakértők, vállalati döntéshozók és informatikai biztonsági szakemberek látogatását várják a szervezők, akik érdekeltek a gazdálkodószervezetek, intézmények biztonságának megőrzésében, és akik kíváncsiak az informatikai biztonsági piac új, innovatív szolgáltatásaira és termékeire. Az előadások látogatásával CPE (ISACA, (ISC^2 ) pontok gyűjthetők.

Részletes elektronikus programfüzet, az előadókkal és előadásaik témáival


Az esemény helyszíne: Cinema City Aréna  (Aréna Mozi, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.)

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A munkavállalók tájékozottságával csökkenthető a vállalati adatkiszivárgások száma

Az adathalászat az egyik legelterjedtebb kiberfenyegetésnek számít világszerte, mégis az adathalászok elleni védekezést nehezíti, hogy széles körű és megújuló eszköztárral – rosszindulatú szoftverek, szenzitív adatokat gyűjtő hamis weboldalak és emailek – rendelkeznek. A kiberbiztonsággal foglalkozó elemzések szerint naponta több mint 330 milliárd e-mailt küldenek és fogadnak a felhasználók, melyből 3,4 milliárd adathalász e-mail.

2022. május 19. 13:59

A szakértő szerint nem érdemes az olcsóbb árkategóriájú laptopokat választani

A műszaki cikkek az elmúlt két évben hónapról hónapra érezhetően drágultak, ráadásul a termékekhez való hozzájutást a továbbra is fennálló chiphiány is megnehezíti. A szakértő szerint mégsem érdemes az olcsóbb laptopok mellett letenni a voksunkat, mert hosszú távon sok kellemetlenséget okozhatnak. Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív igazgatója arra is rámutatott, hogy még közel sem tetőztek az árak, még évekig drágulásra és készlethiányra lehet számítani.

2022. május 18. 18:31

Az AOC piacra dobja vadonatúj játékmonitorát

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető, gaming monitorokat* – és IT-tartozékokat forgalmazó márkája – bejelenti a 68,58 cm-es (27 hüvelykes) AGON PRO AG274QZM rendkívül gyors, QHD felbontással és lélegzetelállító MiniLED IPS-panellel rendelkező 240 Hz-es gaming monitort. 576 dimming zónával rendelkező MiniLED háttérvilágításának köszönhetően az AG274QZM gyönyörűen passzol az IPS panel által biztosított markáns és színhű látványhoz. 

2022. május 17. 17:00

Az új Dell tárolók az automatizálás, a biztonság és a többfelhős rugalmasság új szintjét teremtik meg

A Dell Technologies a teljes tárolási portfólióhoz továbbfejlesztett szoftvereket kínál, amelyek növelik az automatizációt, javítják a kibertámadásokkal szembeni ellenállóságot és támogatják a publikus felhőszolgáltatásokat.

2022. május 16. 20:49

Újabb megoldás segíti az áramhálózat digitalizációját

Az energiaellátás fenntartható átalakítását segítő moduláris szoftvercsomag legújabb verziójával jelentkezett a Siemens. Az egymással integrált elemekből felépülő, ugyanakkor nyílt, más rendszerekkel is együttműködő grid (áramhálózat) szoftver segítségével a villamosenergia-piac szereplői agilis módon válaszolhatnak a mostani és a jövőbeni kihívásokra.

2022. május 16. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24