Nyolcmagos ARM mobilprocesszor

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 12. 17:01

A brit ARM csiptervező cég egy olyan mobilkészülékekbe való processzort fejlesztett ki Cortex A15 néven, amely akár 2,5 GHz-es órajelre is képes és 8 magot is tartalmazhat.

A magok mindegyike külön-külön saját lebegőpont egységet és L1 gyorsítótárat is tartalmaz. Az „Eagle” kódnévre hallgató lapkából 1, 2, 4 és nyolcmagos verziókat is tervezett a cég. A processzort nemcsak mobiltelefonokba, hanem netbook-okba és tablet PC-kbe is szánják és legalább két előnyük van az Intel Atom lapkákkal szemben: egyrészt a maximális 2,5 GHz-es órajel az Atom 2,13 GHz-ével szemben, illetve az, hogy kettő helyett három utasítást is tudnak egyszerre kezelni. Kérdés viszont, hogy támogatják-e a DDR3 memóriát, amit az Atom igen. A Cortex A15 további pozitívuma az, hogy igen hatékonyan képes kikapcsolni az éppen nem aktív processzormagokat és más komponenseket, ami az energiatakarékosság szempontjából igen hasznos.

A hírforrások szerint az első Cortex A15-alapú CPU-kat még az idén elkezdi gyártani a Texas Instruments és a Samsung, a CPU-t használó készülékek pedig valamikor jövőre kerülhetnek forgalomba. A korábbi, kétmagos ARM Cortex A9 csipeket tartalmazó okostelefonok és tablet-ek megjelenése 2011 elejére várható.

Kulcsszavak: mobiltelefon processzor ARM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi vár a mobiltelefon kiegészítők piacára idén?

Optimista elemzők 10, pesszimistábbak akár 20-30 százalékos forgalom-visszaesést is jósolnak a koronavírus járvány miatt a globális mobilpiacon. Együttmozgó iparágként logikusan a mobiltelefon kiegészítők piacára is hasonló csökkenés vár, ám az átalakuló munkavégzés és a vásárlói attitűdben végbemenő változások miatt egyes termékkategóriák akár pozitív előjellel is kijöhetnek a helyzetből. 

2020. június 4. 10:52

Online is igényelhetők a Telenor új kedvezményei

Mobilnetezés szempontjából a nyár hagyományosan intenzívebb időszak, és ugyan az idei biztosan nem lesz szokványos a koronavírus miatt, abban azonban nincs változás, hogy a Telenor most is extra adatkerettel járul hozzá ügyfelei gondtalan időtöltéséhez. A meglévő számlás és kártyás előfizetők duplázott adatkeretet, az újonnan érkező számlások pedig 100 GB extra Hipernetet érvényesíthetnek.

2020. június 3. 16:20

Új funkciókkal és erős társadalmi üzenettel érkezik a LiveRobe 2.0

A divatfogyasztókat tudatosságra ösztönző LiveRobe béta verziójának tavalyi sikerei után most izgalmas újításokkal, új dizájnnal, valamint egyszerű fizetési móddal és személyre szabott szállítási opciókkal tér vissza az alkalmazás, ami júliusig folyamatosan egyéb újításokkal várja felhasználóit. A LiveRobe már ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre.

2020. május 29. 19:05

Kelet-Közép-Európa távközlési piacát kevésbé érintheti a válság

A koronavírus-járvány kezdete óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendszeresen készít összefoglalókat a hírközlési piac alakulásáról, amelyekhez többek között nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseit és távközlési vállalatok elemzéseit veszi alapul. A májusi összefoglalók kiemelt témái közé tartozik a távközlési cégek jövője és a mobiltelefon-értékesítés piacának jelenlegi helyzete. 

2020. május 29. 17:33

Korlátlan adatot vezet be a Vodafone a Red tarifákban

Májusban a Vodafone bevezeti új lakossági mobil portfólióját. A RED tarifacsomagokkal újabb korlátok szűnnek meg, hiszen a korlátlan beszélgetés és SMS mellé, a magyar piacon jelenleg egyedüliként, már korlátlan adat is került a csomagokba. A két új RED tarifacsomagot a felhasználói szokások változásának hatására alkotta meg a Vodafone.

2020. május 29. 09:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás