Biblia a biztonsághoz

Vértes János Andor, 2010. szeptember 14. 09:05

Az Amerikában élő Szőr Péter alapműnek tekinthető terjedelmes könyvét, „A vírusvédelem művészeté”-t szeptember 13-án mutatták be a sajtó képviselőinek a Károly körúti Alexandra Könyvesházban. A könyvbemutatón az ESET szoftverház vírusvédelmi termékeit Magyarországon képviselő Sicontact ügyvezetője, Csiszér Béla, beszélgetett a szerzővel a könyv születéséről és a számítógépeket (illetve használóikat) fenyegető veszélyekről.

A címnek (amely angol eredetiben is a művészetre utal: The Art of Computer Virus Research and Defense) nem akármilyen előzménye van: Donald Knuth fantasztikus könyvsorozata a számítógépes programozás alapjairól 1968-ban (és az azt követő években) ezt a címet viselte: The Art of Computer Programming. (A hétkötetes műnek csak negyedszázaddal később jelent meg magyarul néhány kötete, a teljes sorozatra még mindig várni kell.) Knuth feladta a leckét mindenkinek, aki hasonló címet választ, hisz stílusát, vagy azt az érzékletességet, ami minden műalkotás (művészet) verbális prezentációjához kell, nem könnyű utánozni. A példaadó Knuth humorérzékét jól érzékelteti, hogy minden sajtóhibáért, amit az olvasó könyvében felfedez, egy „hexadecimális dollárt” ajánlott fel… Ha Szőr Péter rokongondolkodása erre is kiterjedne, máris jelentkezhetnék a 2 dollár 56 centes csekkért, mivel abban a fejezetben, ahol a szerző felsorolja, hogy ki mindenkinek hálás a könyv megírásáért, megjelentetéséért illetve magyar kiadásáért, épp a beszélgetőpartnerének, Csiszér Bélának a nevét szedték el...

De Szőr Péter nem a szarkasztikus humora miatt nyúlt vissza a Knuth-féle címadáshoz, hanem azért, mert Knuthtal együtt úgy gondolja, hogy - és itt idézzük őt magát az első fejezetből - „bármi, ami egy számítógépnek megtanítható, az tudomány, és minden, ami a gép számára megtaníthatatlan dolog, művészet”. Vagyis ahogy a programozáshoz, úgy a kódvisszafejtéshez, felismeréshez, hatástalanításhoz sem elég egy gép automatizmusa, olyan intuíciók, elemzőtechnikák is kellenek, amelyek művészi szintre emelik a víruskutatást és a vírusok elleni védekezést.

Szőr Péter Balatonfüreden született, majd a Veszprémi Egyetemen vált informatikussá. Az1990-es évek elején még az OTP is az ő, Pasteur névre keresztelt vírusirtóját használta, de a szakember nemzetközi szinten szeretett volna a vírusirtással foglalkozni. 1996-ban Finnországba, a mai F-Secure elődjéhez került, ahol a kártevők megismerésén és szoftverfejlesztésen dolgozott. Emellett a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezetben olyan szakemberekkel működött együtt, mint John McAfee, Mikko Hypponen vagy Eugene Kaspersky. 1999-ben átment a Symantechez, ahol egészen a közelmúltig vezető mérnökként dolgozott - az antivírus szoftverek területén 38 szabadalom fűződik a nevéhez. Jelenleg – ahogy ezt a hétfői beszélgetésen elmondta – saját vállalkozásban egy olyan menedzsment szoftveren, amely felgyorsítja az alapszoftverek működését. Eszerint  kicsit eltávolodott a vírusvédelemtől, de szakítani azért nem tudott vele, hisz ha valahol, a biztonság ezen a területen is kulcskérdés.
A most kiadásra került könyv eredetileg az Addison Wesley kiadónál jelent meg 2005-ben, Szőr Péter munka mellett 100 nap alatt hétvégeken írta, és folyamatosan ügyelnie kellett kiadójának azon elvárására, hogy vírusvédelemmel foglalkozó munkáltatójának még véletlenül se csapjon reklámot. A ma már a szakterület bibliájának számító mű valóban objektíven, vírusvédelmi szoftvergyártóktól teljesen függetlenül fejti ki a támadók és a védekezők lehetséges stratégiáit, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a magyar kiadás érdekében éppen egy konkurens szoftvergyártó magyarországi képviselője vetette latba minden befolyását a könyvet végül megjelentető SZAK Kiadónál, és a szeptember 13-i a magyarországi könyvbemutatón éppen ő mutathatta be Szőr Pétert a meglehetősen népes hallgatóságnak.

A közel hétszáz oldalas könyv nem könnyű olvasmány, megkockáztatom, hogy még annyira se, mint mondjuk Knuth hét kötetetes„művészetábrázolása”.  Azonban, aki vállalja a szellemi kihívást, és hajlandó gondolkodásban is a szerző útitársává szegődni, azt bevezeti „az élet játékaiba”, annak megmutatja a rosszindulatú programok elemzésének módszereit. Részletesen elemzi a fertőzési és az önvédelmi stratégiákat, megismertet a kódevolúciós eljárásokkal és a vírusgenerálás eszközeivel. Természetesen az ellenoldal nem kisebb, hanem legalább ugyanekkora teret kap: megtanulhatjuk a védekezési módszereket, áttekinthetjük a férgek blokkolásának eszközeit, a hálózati szintű védekezés módjait, végül a rosszindulatú programok elemzésének lehetőségeit.
 

Kulcsszavak: könyv vírus Eset security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50