HD videó a Canon új csúcskompaktjában

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 14. 17:55

Az új PowerShot G12 esetében a Canon tervezői megtartották az előd modellekre jellemző klasszikus kezelési és vezérlési sémát, miközben a olyan új szolgáltatások kerültek a gépbe, mint például a Canon HS rendszer, a 720p HD videofelvételek, vagy a hibrid képstabilizátor.

A HS rendszer: képminőség, rossz fényviszonyok mellett is

A PowerShot G12 nagyérzékenységű 10,0 megapixeles CCD érzékelőből és a DIGIC 4 processzor kombinációjából álló Canon HS rendszert tartalmaz, amely még rossz fényviszonyok esetén is jó képminőséget biztosít. A kibővített ISO tartománynak köszönhetően a felhasználók a sötétebb beállításokról is vaku és állvány nélkül készíthetnek felvételeket, és csupán a rendelkezésre álló fénnyel megfelelően exponált képeket tudnak rögzíteni. Ha elkerülhetetlen vaku használata, a magasabb ISO érzékenység lehetővé teszi a vaku hatótávolságának megnövelését, és a téma hatékonyabb megvilágítását. Magasabb ISO érzékenység használatával a felhasználók nagyobb zársebességeket alkalmazhatnak, így könnyebben, elmosódás nélkül örökíthetnek meg mozgó tárgyakat.

A pontosabb beállítás érdekében az ISO érzékenység 1/3 fokozatonként külön ISO tárcsával állítható. Az új szolgáltatás lehetővé teszi az automatikus beállítást, így a felhasználók előre rögzíthetik, valamint előre megadhatják, hogy a fényképezőgép mi alapján válassza ki a felvételkészítéskor használni kívánt maximális ISO érzékenységet. A sötétebb helyzetekben használható Kevés fény móddal az ISO érték akár 12800 érzékenységig növelhető, így a felhasználók az ISO és a fehéregyensúly megfelelő kombinációjának kiválasztásával pontosan megörökíthetik a homályos környezet hangulatát. A fényképészek a gyorsan mozgó témákat, akár 4,2 kép/másodperc sebességgel is rögzíthetnek.

 Canon objektív Hybrid IS technológiával

A PowerShot G12 nagy-látószögű objektíve 5x optikai zoom-ot biztosít, a Canon optikai képstabilizátora (IS) ellensúlyozza a fényképezőgép elmozdulását, ezáltal csökkenti a kép életlenségét. Sötétebb környezetben is lehetővé teszi a felvételt, valamint a körülbelül 4 értékkel hosszabb zársebesség használatát, mint ami egyébként szükséges lenne egy éles kép készítéséhez. A Canon Hybrid IS technológia a makró felvételek készítése esetén tovább növeli az optikai képstabilizátor hatékonyságát, így a felhasználók a fényképezőgéppel akár 1 cm-ről is készíthetnek felvételeket. Ilyen közelről már a legkisebb bemozdulás is negatív hatással lehet a képminőségre, amely állvány használata nélkül megnehezíti éles képek készítését. A Hybrid IS rendszer viszont a nagyítás növelése esetén is kiküszöböli azokat a véletlenszerű oldalirányú mozgásokat és elforgatásokat, amelyek ronthatják a kép minőségét.

Rugalmas fényképezés

A fényképezőgép 7,0 cm (2,8”) képátlójú, nagyfelbontású, kihajtható PureColor II VA LCD kijelzője lehetővé teszi a rugalmas fényképezést és lejátszást. Az elforgatható kijelzővel a felhasználók számos szögből – például a talajhoz közel vagy fejmagasság felett is – könnyedén készíthetnek kiváló felvételeket a kiválasztott témáról. A fényképezőgép a fényképész látásához igazítható, állítható dioptriájú optikai keresővel is rendelkezik, így könnyedén kiválaszthatók a különböző felvételi stílusok. A lejátszási módban elérhető új RGB hisztogrammal a felhasználók a felvétel elkészítése után azonnal, részletesen ellenőrizhetik a képek expozícióját.

Teljes körű irányítás

A PowerShot G12 nem csupán egy teljesen manuális, és számos félautomata üzemmóddal rendelkezik, hanem egy új elülső tárcsával is, amellyel fényképezés közben is gyorsan és kényelmesen adhatók meg a beállítások. A felhasználók az elülső tárcsát vagy a többfunkciós tárcsát is kiválaszthatják a fényképezőgép funkcióinak vezérlésére, de akár egyszerre mindkettőt is használhatják. A fényképezőgép például úgy is használható, hogy az elülső tárcsa AV módban a blendét állítja be, a többfunkciós tárcsa pedig a fehéregyensúlyt vagy a felvétel oldalarányát. A felhasználók továbbá a tárcsákat beállíthatják akár úgy is, hogy csak az elülső tárcsa aktív, a többfunkcióst pedig letiltják annak érdekében, hogy véletlenül se tudják módosítani a beállításokat. A haladó amatőrök és a profik RAW formátumban is készíthetnek képeket, a készülékhez tartozó Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel pedig a rögzítésük után is szerkeszthetik azokat. Mivel a PowerShot G12 ugyanazt az utólagos szerkesztési környezetet használja, mint az EOS rendszer, problémamentesen illeszkedik a fényképészek már kialakított munkafolyamataiba.

Elektronikus szintbeállítás és többféle oldalarányú felvétel

A pontosan vízszintes felvételek készítésének érdekében a PowerShot G12 egy új, elektronikus szintbeállítási funkcióval is rendelkezik. A kijelzőn fényképezéskor megjelenik a fényképezőgép gyorsulásérzékelőjétől érkező adatok alapján létrehozott „vízmérték”. Így a felhasználók ellenőrizhetik, hogy vízszintesen áll-e a készülék, és pontosan vízszintes vagy függőleges portrékat, tájképeket készíthetnek. A 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 és 4:5 oldalarányú képek rögzítését biztosító funkció lehetővé teszi, hogy a fényképész a kompozícióhoz legjobban illő oldalarány kiválasztásával, a témának megfelelő felvételeket készítsen.

HD videók sztereó hanggal

A készülék a G sorozat első modellje, amellyel 720p HD 24 kép/másodperc sebességgel, sztereó hanggal ellátott videó is rögzíthető. A Videó módban elérhető miniatűr effektussal a felhasználók alacsonyabb képkocka/másodperc beállítású videót is rögzíthetnek, így drámai, különleges, hosszú időközű felvételek is készíthetők. Az integrált, CEC-kompatibilis HDMI csatlakozónak köszönhetően a videók és állóképek megtekintése egyszerű, és egy kompatibilis HDTV és egy távirányító használatával közvetlenül beállítható.


Canon PowerShot G12 legfontosabb jellemzői:

·    HS rendszer
·    Nagyérzékenységű 10 megapixeles CCD érzékelő
·    28 mm nagy-látószögű, 5x zoom objektív, Hybrid IS
·    7,0 cm (2,8”) képátlójú, kihajtható LCD-kijelző, elektronikus szintbeállítás, optikai kereső
·    Elülső tárcsa, teljesen manuális üzemmód és RAW formátum
·    HD videók, HDMI
·    Magas dinamika tartomány üzemmód
·    Integrált Smart Auto technológia
·    Többféle oldalarányú felvétel
·    Kiegészítők széles választéka

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a tökéletes elmosódást nyújtó objektív

A Nikon új magaslatokba emeli az S sorozat optikai kiválóságát a NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena objektívvel. Legyen szó állóképekről vagy videókról, e prémium, teljes képes objektív elhozza a tökéletességre emelt elmosódást. A képzőművészeti fotózástól kezdve a portrékon, a divaton, a természeten át az egyéb témákig még a legigényesebb fotósok is lenyűgöző mélységű és művészi képeket alkothatnak. 

2023. szeptember 28. 09:57

"Story in Sight": inspiráció és tudás a fotográfián keresztüli önkifejezésre

A Xiaomi a nagy elismertségnek örvendő Leica Akademie Instructor szakmai közösséggel és a híres fotóriporterrel, Giuseppe Nucci-val együttműködésben indította el "Story in Sight" elnevezésű projektjét. A kezdeményezés keretében a fényképészet iránt érdeklődő egyetemisták vehetnék részt szakmai workshopokon, amelyeken a vizuális történetmesélés módszereibe avatják be őket.

2023. szeptember 26. 11:21

Új tükör nélküli fényképezőgép a Nikontól

A Nikon ma bejelentette a legújabb teljes képkockás, FX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét, amelyben az örökség ihlette kialakítás fejlett technológiával és a kimagasló teljesítménnyel találkozik. Ez a Z f. Az ikonikus FM2 által inspirált fényképezőgép ugyanolyan jól néz ki, mint amilyen jó érzés kézben tartani. 

2023. szeptember 20. 21:07

Megérkezett a Panasonic új fényképezőgépe

A Panasonic büszkén mutatja be a LUMIX G9II digitális tükör nélküli fényképezőgépet, amely új képérzékelővel és PDAF (Phase Detection Auto-Focus) technológiával rendelkezik. A LUMIX G9II az első olyan fényképezőgép a mikró négyharmados LUMIX G sorozatban, amely PDAF technológiát vonultat fel.  

2023. szeptember 18. 16:43

Két új Alpha 7C kamerát dob piacra a Sony

A Sony bejelenti az α7C szériájának két új, kompakt, full-frame, cserélhető objektíves kameráját, az Alpha 7C II és Alpha 7C R modelleket.

2023. augusztus 30. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38