HD videó a Canon új csúcskompaktjában

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 14. 17:55

Az új PowerShot G12 esetében a Canon tervezői megtartották az előd modellekre jellemző klasszikus kezelési és vezérlési sémát, miközben a olyan új szolgáltatások kerültek a gépbe, mint például a Canon HS rendszer, a 720p HD videofelvételek, vagy a hibrid képstabilizátor.

A HS rendszer: képminőség, rossz fényviszonyok mellett is

A PowerShot G12 nagyérzékenységű 10,0 megapixeles CCD érzékelőből és a DIGIC 4 processzor kombinációjából álló Canon HS rendszert tartalmaz, amely még rossz fényviszonyok esetén is jó képminőséget biztosít. A kibővített ISO tartománynak köszönhetően a felhasználók a sötétebb beállításokról is vaku és állvány nélkül készíthetnek felvételeket, és csupán a rendelkezésre álló fénnyel megfelelően exponált képeket tudnak rögzíteni. Ha elkerülhetetlen vaku használata, a magasabb ISO érzékenység lehetővé teszi a vaku hatótávolságának megnövelését, és a téma hatékonyabb megvilágítását. Magasabb ISO érzékenység használatával a felhasználók nagyobb zársebességeket alkalmazhatnak, így könnyebben, elmosódás nélkül örökíthetnek meg mozgó tárgyakat.

A pontosabb beállítás érdekében az ISO érzékenység 1/3 fokozatonként külön ISO tárcsával állítható. Az új szolgáltatás lehetővé teszi az automatikus beállítást, így a felhasználók előre rögzíthetik, valamint előre megadhatják, hogy a fényképezőgép mi alapján válassza ki a felvételkészítéskor használni kívánt maximális ISO érzékenységet. A sötétebb helyzetekben használható Kevés fény móddal az ISO érték akár 12800 érzékenységig növelhető, így a felhasználók az ISO és a fehéregyensúly megfelelő kombinációjának kiválasztásával pontosan megörökíthetik a homályos környezet hangulatát. A fényképészek a gyorsan mozgó témákat, akár 4,2 kép/másodperc sebességgel is rögzíthetnek.

 Canon objektív Hybrid IS technológiával

A PowerShot G12 nagy-látószögű objektíve 5x optikai zoom-ot biztosít, a Canon optikai képstabilizátora (IS) ellensúlyozza a fényképezőgép elmozdulását, ezáltal csökkenti a kép életlenségét. Sötétebb környezetben is lehetővé teszi a felvételt, valamint a körülbelül 4 értékkel hosszabb zársebesség használatát, mint ami egyébként szükséges lenne egy éles kép készítéséhez. A Canon Hybrid IS technológia a makró felvételek készítése esetén tovább növeli az optikai képstabilizátor hatékonyságát, így a felhasználók a fényképezőgéppel akár 1 cm-ről is készíthetnek felvételeket. Ilyen közelről már a legkisebb bemozdulás is negatív hatással lehet a képminőségre, amely állvány használata nélkül megnehezíti éles képek készítését. A Hybrid IS rendszer viszont a nagyítás növelése esetén is kiküszöböli azokat a véletlenszerű oldalirányú mozgásokat és elforgatásokat, amelyek ronthatják a kép minőségét.

Rugalmas fényképezés

A fényképezőgép 7,0 cm (2,8”) képátlójú, nagyfelbontású, kihajtható PureColor II VA LCD kijelzője lehetővé teszi a rugalmas fényképezést és lejátszást. Az elforgatható kijelzővel a felhasználók számos szögből – például a talajhoz közel vagy fejmagasság felett is – könnyedén készíthetnek kiváló felvételeket a kiválasztott témáról. A fényképezőgép a fényképész látásához igazítható, állítható dioptriájú optikai keresővel is rendelkezik, így könnyedén kiválaszthatók a különböző felvételi stílusok. A lejátszási módban elérhető új RGB hisztogrammal a felhasználók a felvétel elkészítése után azonnal, részletesen ellenőrizhetik a képek expozícióját.

Teljes körű irányítás

A PowerShot G12 nem csupán egy teljesen manuális, és számos félautomata üzemmóddal rendelkezik, hanem egy új elülső tárcsával is, amellyel fényképezés közben is gyorsan és kényelmesen adhatók meg a beállítások. A felhasználók az elülső tárcsát vagy a többfunkciós tárcsát is kiválaszthatják a fényképezőgép funkcióinak vezérlésére, de akár egyszerre mindkettőt is használhatják. A fényképezőgép például úgy is használható, hogy az elülső tárcsa AV módban a blendét állítja be, a többfunkciós tárcsa pedig a fehéregyensúlyt vagy a felvétel oldalarányát. A felhasználók továbbá a tárcsákat beállíthatják akár úgy is, hogy csak az elülső tárcsa aktív, a többfunkcióst pedig letiltják annak érdekében, hogy véletlenül se tudják módosítani a beállításokat. A haladó amatőrök és a profik RAW formátumban is készíthetnek képeket, a készülékhez tartozó Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel pedig a rögzítésük után is szerkeszthetik azokat. Mivel a PowerShot G12 ugyanazt az utólagos szerkesztési környezetet használja, mint az EOS rendszer, problémamentesen illeszkedik a fényképészek már kialakított munkafolyamataiba.

Elektronikus szintbeállítás és többféle oldalarányú felvétel

A pontosan vízszintes felvételek készítésének érdekében a PowerShot G12 egy új, elektronikus szintbeállítási funkcióval is rendelkezik. A kijelzőn fényképezéskor megjelenik a fényképezőgép gyorsulásérzékelőjétől érkező adatok alapján létrehozott „vízmérték”. Így a felhasználók ellenőrizhetik, hogy vízszintesen áll-e a készülék, és pontosan vízszintes vagy függőleges portrékat, tájképeket készíthetnek. A 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 és 4:5 oldalarányú képek rögzítését biztosító funkció lehetővé teszi, hogy a fényképész a kompozícióhoz legjobban illő oldalarány kiválasztásával, a témának megfelelő felvételeket készítsen.

HD videók sztereó hanggal

A készülék a G sorozat első modellje, amellyel 720p HD 24 kép/másodperc sebességgel, sztereó hanggal ellátott videó is rögzíthető. A Videó módban elérhető miniatűr effektussal a felhasználók alacsonyabb képkocka/másodperc beállítású videót is rögzíthetnek, így drámai, különleges, hosszú időközű felvételek is készíthetők. Az integrált, CEC-kompatibilis HDMI csatlakozónak köszönhetően a videók és állóképek megtekintése egyszerű, és egy kompatibilis HDTV és egy távirányító használatával közvetlenül beállítható.


Canon PowerShot G12 legfontosabb jellemzői:

·    HS rendszer
·    Nagyérzékenységű 10 megapixeles CCD érzékelő
·    28 mm nagy-látószögű, 5x zoom objektív, Hybrid IS
·    7,0 cm (2,8”) képátlójú, kihajtható LCD-kijelző, elektronikus szintbeállítás, optikai kereső
·    Elülső tárcsa, teljesen manuális üzemmód és RAW formátum
·    HD videók, HDMI
·    Magas dinamika tartomány üzemmód
·    Integrált Smart Auto technológia
·    Többféle oldalarányú felvétel
·    Kiegészítők széles választéka

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Firmware-frissítést adott ki a Panasonic a LUMIX S1H fényképezőgéphez

Továbbfejlesztett funkciókat és még jobb használatot biztosító firmware-frissítést adott ki a Panasonic a tükör nélküli, digitális LUMIX S1H fényképezőgéphez. A frissítés letölthető a LUMIX Global Customer Support oldalról: https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/.

2019. december 10. 15:16

Karácsonyi ajándékötletek a család minden tagjának a Sonytól

A karácsony közeledtével gyakran nehézségekbe ütközünk, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékokat, ezért a Sony összegyűjtötte azokat a termékeit, melyekkel bárki garantáltan lenyűgözheti barátait, családtagjait. Legyen szó a zene, a film vagy a fotózás szerelmeseiről, a Sony újdonságai között mindenki megtalálhatja álmai ajándékát.

2019. december 2. 11:33

Lélegzetelállító nyertes fotók a Red Bull Illume 2019 versenyéről

Lenyűgöző helyszínen hirdették ki a Red Bull Illume 2019 díjazottjait. A világ legnagyobb akció- és kalandfotó pályázatának győzteseit az olasz Alpokban lévő Plan de Corones (Kronplatz) egyik hegyi állomásán található LUMEN Fotómúzeumban díjazták, ahonnan a fődíjat a francia fotós Ben Thouard vitte el. 

2019. november 24. 12:22

A Nikon nagykövete az Amasonas területéről tudósít

A híres fotós és Nikon nagykövet, Sebastián Liste lenyűgöző, új fotósorozatot adott ki, amely a kolonizációnak és az erdőirtásnak a helyi foglalkoztatásra, a kereskedelemre, a közösségek áttelepítésére és a környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja az Amazonas területén. 

2019. november 15. 10:20

Két új LUMIX S PRO objektív a Panasonictól

A Panasonic bemutatta két új, L-bajonettes, objektívjét, amelyeket a LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. A kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat célja, hogy kimagasló minőségű fényképezőgépeivel és objektívjeivel kompromisszumok nélküli fotós kifejezési lehetőségeket nyújtson. 

2019. november 9. 12:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás