Konkrét gyanú a Deutsche Telekom elnöke ellen

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 16. 08:10

A Deutsche Telekom AG nyolc vezető tisztségviselője, köztük jelenlegi elnöke ellen folyik nyomozás a balkáni leányvállalatoknál történt vesztegetés gyanúja alapján - írták szerdán német újságok a cég bejelentésére hivatkozva.

A német ügyészséget az amerikai hatóságok jogsegély-kérelme késztette lépésre az ügyben. Mivel a Deutsche Telekom részvényei a New York-i tőzsdén is forognak, az ottani felügyeletnek (SEC) szemet szúrt a német konszern magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom 2005. évi üzleti jelentésében fölmerült hiányosság. Egy könyvvizsgáló cég több millió eurós tanácsadói kifizetésekre bukkant a jelentésben, amelyekkel szemben nem állt ellenszolgáltatás.

 Jól értesült körök szerint a SEC akkor felajánlotta, hogy pénzbírság ellenében leállítja a vizsgálatot, a DT azonban nem volt hajlandó fizetni. Ezt követően fordultak az amerikaiak jogsegélyért a bonni ügyészséghez.

 Egy belső vizsgálat összesen 24 millió euró kifizetésére derített fényt mintegy 20 különböző cég részére. A DT konszern leányvállalata által felkért ügyvédi iroda, a White & Case kimutatása szerint a pénzek azt a célt szolgálták, hogy engedményeket csikarjanak ki a macedón kormánytól.

 René Obermann DT-elnöknek, aki öt évvel ezelőtt a konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegét irányította, azt vetik a szemére, hogy alkut kötött a macedón telefontársaság (Makedonski Telekom, MakTel) elnökével. Ennek értelmében a német üzletember azzal a feltétellel hagyta jóvá osztalék fizetését a MakTelnél, ha elmarad a macedón távközlési piac tervezett megnyitása a vetélytársak előtt.

 Mind a Deutsche Telekom, mind Obermann visszautasítja a fenti állításokat. A konszernfőnök kedden az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában leszögezte: a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni.

 A Magyar Telekomnál a már évek óta folyó vizsgálatról az MTI-vel szeptember elején közölték, nincs új fejlemény, a vállalat erről már mindent közölt a jelentéseiben és közleményeiben.

 A Magyar Telekom 2005. évi pénzügyi jelentésének auditálása során a PricewaterhouseCoopers két olyan szerződést talált, amelyek természete és üzleti célja nem volt egyértelmű. A következő év februárjában a társaság audit bizottsága megbízta az amerikai White&Case jogi irodát, vizsgálja meg, hogy a társaság a szerződések alapján végrehajtott-e olyan kifizetéseket, amelyek jogszabályba, vagy a cég belső szabályozásaiba ütköznek.

 Az iroda szerint okkal feltételezhető négy, 2005-ben kötött tanácsadói szerződés esetében, hogy azokat nem megfelelő céllal kötötték. Megállapították továbbá, hogy 2006-ban bizonyos munkavállalók a vizsgálat számára releváns bizonyítékokat semmisítettek meg. Ezen kívül a White&Case talált több olyan szerződést is a macedón leányvállalatnál, amelyek további vizsgálatot tettek szükségessé.

 Az azóta befejeződött vizsgálat kiderítette, hogy szándékos szabálytalanságok történtek. Ugyanakkor a montenegrói szerződésekkel kapcsolatban elégtelenek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a négy tanácsadói szerződés alapján történt hozzávetőlegesen 7 millió euró kiadás törvényes üzleti célokat szolgált" és meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy ezen kiadások törvénytelen célokkal kapcsolatosan történtek."

 A jelentés kimondja azt is, hogy nem tárt fel macedón kormányzati tisztviselők, vagy politikai pártok vezetői által kapott kifizetéseket igazoló bizonyítékot. A jelentésben semmi sem utal arra, hogy a társaság jelenlegi felső vezetői vagy igazgatósági tagjai bármilyen szabályt megszegtek volna. Az említett ügyekben több hatósági vizsgálat most is folyamatban van.

 A társaság külső jogi tanácsadóján keresztül a közelmúltban megbeszéléseket kezdett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) a vizsgálataik egyezség útján történő lezárásának lehetőségével kapcsolatban, de még nem jutottak megállapodásra.

 A Magyar Telekom legutóbb, a 2010 első félévi gyorsjelentésében azt közölte, hogy az ügyek büntető vagy polgári jogi szankciókhoz vezethetnek. Ezen túlmenően nem tudja azt sem megbecsülni, hogy mikor zárulnak le a vizsgálatok, s hogy mi lesz következményük.

 A Magyar Telekom 2010 első félévében 1,4 milliárd forintot fordított a vizsgálatokra, de az összes költség már 20 milliárd forint közelében van.
 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HR-ben is jönnek a robotok

Az elmúlt időszak – főként a koronavírus-járvány hatásai miatt – évekkel gyorsította fel a digitalizációt. A HR terület is érintett, ahol a digitális asszisztensek, az automatizált erőforrás-kezelő programok, az algoritmuson alapuló projektmenedzsment eszközök használata már nem csak a jövő megoldásait jelentik. Az egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltató vállalat, a WHC Csoport is újabb lépést tett a digitalizáció útján: a vállalat mesterséges intelligencián alapuló chatbotja a külföldről érkező munkavállalók koordinálását és a velük való mindennapi kommunikációt könnyíti meg.

2022. november 27. 12:03

Friss kutatással jelentkezik a Dell

A Dell Technologies új felmérése szerint, két évnyi gyors digitális átalakulás tapasztalatai alapján, az informatikai vezetők fele úgy gondolja, a cége tisztában van azzal, hogy mire van szükség a munkaerő digitális átalakításához. Azonban sok alkalmazottnak nehezére esik lépést tartani a gyors változással. A kutatás több mint 40 országban zajlott 10 500 válaszadó bevonásával. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a cégek az átalakulásra irányuló projektek megtervezésekor nem vonják be kellően az alkalmazottakat. 

2022. november 26. 15:29

A Schneider Electric megoldásaival takarékoskodik a CLAAS

A Schneider Electric által szállított hálózatfelügyeleti rendszerrel tette hatékonyabbá energiafelhasználását a CLAAS Hungária Kft. A megoldás a költségek csökkentése mellett a karbantartást is támogatja, és a vártnál jóval gyorsabb megtérülést hozott: egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlés például mindössze egy szezon alatt.

2022. november 26. 10:12

Elindult a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új présüzemében

Megkezdődött a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár mintegy 23 ezer négyzetméteres új présüzemében, amely helyben készült alkatrészekkel látja el mind a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, mind pedig a vállalat globális termelési hálózatának gyárait.

2022. november 25. 13:58

Világszabadalom is lehet a Széchenyi István Egyetem tudósainak díjnyertes kutatásából

Közép- és Kelet-Európa legfontosabb ipari elektronikai és mozgásvezérlési konferenciáján nyert különdíjat a győri Széchenyi István Egyetem három kutatója-oktatója. A nemzetközi elismerést kiváltó kutatás a villamos motorok érzékelő nélküli szabályozása témájában kínál újszerű, gazdaságilag is nagy jelentőséggel bíró megoldást.

2022. november 25. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20