Kiemelt tanúsítvány az Invitelnek

Kovács Attila, 2010. szeptember 16. 14:15

A számítógépes adatközpontok között is van különbség aszerint, hogy milyenek a védelmi-, biztonsági-, irányítási rendszerek, a működési-, hűtési-, áramellátási körülmények, vagy a rendelkezésre állási kapacitások. Röviden, hogy milyen minőségű az információbiztonsági irányítási rendszer (IBIR). Az ehhez kapcsolódó nemzetközi szabvány szerinti tanúsítvány az ISO 27001:2005, amelyet nemrégen az Invitel legnagyobb adatközpontjai megkaptak. Az auditálást és a tanúsítási folyamatot a világ vezető minőségellenőrző, vizsgáló és tanúsító szervezetének, a genfi székhelyű SGS Csoportnak a hazai leányvállalata az SGS Hungária Kft. végezte el.

A jövő az adatközpontoké a céges informatikában
A biztonság, az informatikai eszközök fizikai és logikai védelme, a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása, valamint az egyszerűség és a kényelem mind-mind olyan tényezők, amelyek megléte elengedhetetlen feltétele egy szervezet működésének. A vállalatok többsége azonban általában nem rendelkezik megfelelő szakemberekkel, IT-stratégiával, speciális módszertannal, valamint tanúsítványokkal az informatikai infrastruktúra biztonsági rendszereinek üzemeltetésére. Az Invitel szerint éppen ezért valószínű, hogy a jövő informatikai megoldásai a külsős szakértők bevonását, az informatikai kompetencia bérlését még inkább előtérbe helyezik. Például azt, hogy egy cég ne vásárolja meg a drága szervereket és azokat még magasabb költségekkel vállalaton belül üzemeltesse, hanem havi fix díjért bérelje, virtulizálja, lényegében előfizessen arra, hogy szervereit szakértők rendkívül biztonságosan és költséghatékonyan üzemeltessék. Ebben pedig rendkívül nagy szerepe van a folyamatos minőségirányítás mellett az információbiztonsági irányítási rendszernek, amit az ISO 27001:2005 szabvány megkövetel a szolgáltatóktól. Ez jelenthet garanciát az ügyfelek számára, hogy valóban megbízható, szakmailag kompetens és professzionális vállalatra bízzák az informatikai adatbázisukat.
„A világpiaci trendek azt mutatják, hogy a jövő vállalati informatikája az adatközponti megoldásokra épül majd, de ma még csak néhány olyan professzionális szolgáltató van Magyarországon, amely rendelkezik ISO 27001:2005 szabvány szerinti minősítéssel” – mondta Zsembery György az Invitel üzleti működéséért felelős vezérigazgató-helyettese. „Az Invitel az egyik legjelentősebb hazai infokommunikációs vállalat, amely közel 10 éve üzemeltet adatközpontokat. Mivel eddig is kiemelt figyelmet fordítottunk a biztonságra, ezért úgy döntöttünk, hogy irányítási rendszerünket és adatközpontjainkat alávetjük az információbiztonsági auditnak. Az ISO 27001:2005 tanúsítvány megszerzésével a legmagasabb minőségi elvárásoknak és ügyfeleink biztonsággal szemben támasztott igényeinek kívánunk megfelelni” – tette hozzá Zsembery György.

Az Invitel adatközpontjaiban nem lehet hibázni
Az Invitel értékei közt a szakértelem, a partnerség, a megoldó készség és a rugalmasság mellett, kiemelt helyen a biztonság és a megbízhatóság szerepel. A vállalat legnagyobb üzleti partnerei egészségügyi intézmények, pénzintézetek, légitársaságok, amelyek teljes szerverállományukat az Invitel adatközpontjaiban helyezték el. Ők nem engedhetik meg maguknak, hogy hibázzanak, mert, életekről, pénzről, biztonságról van szó. Nem lehet indok egy szerver meghibásodás, vagy áramszünet arra, ha valaki nem tud repülőjegyet, autópálya matricát vásárolni, vagy nem fér hozzá a banki alkalmazáshoz, illetve ami még rosszabb, ha nem működik az egészségügyi osztályok, vagy telephelyek közötti kommunikáció. Az Invitel éppen ezért szerződésben vállalja a 99,999-es rendelkezésre állást, ami azt jelenti, hogy egy évben maximum 5 percet állhat ügyfelei szervere.

Az MSZ EN ISO 27001:2005-ről
Az információ-biztonsági irányítási rendszer MSZ EN ISO 27001:2005 nemzetközileg elismert, európai uniós szabványnak megfelelő tanúsítása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megmutassák elkötelezettségüket az információbiztonság iránt. Az ISO 27001:2005 tizenkét szakaszból áll, a következőket vizsgálják: biztonsági irányelvek, az információbiztonság megszervezése, az eszközök kezelése, az emberi erőforrások biztonsága, fizikai és környezeti biztonság, kommunikáció és működtetés, menedzsment, a hozzáférés kezelése, az informatikai rendszerek beszerzése, fejlesztése és karbantartása, az információbiztonsági események kezelése, az üzletvitel folytonosságának biztosítása, megfelelőség.

További információ: www.invitel.hu
 

Kulcsszavak: security ISO Invitel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021. március legveszélyesebb kártékony programjai

A Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 márciusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint az IcedID banki trójai első alkalommal jelent meg a listán, melyen egyből a második helyre került, míg a már jól ismert Dridex trójai volt a legelterjedtebb kártékony program a hónap során (februárban a hetedik helyen volt).

2021. április 22. 10:03

Új innovációkat mutatott be a Cisco

„A bejelentések reflektálnak az aktuális IT trendekre, amelyek a pandémia és a gazdaság helyreállítása kapcsán kerültek előtérbe” - mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. 

2021. április 21. 10:05

Szinte minden szervezet tapasztalt mobil eszközzel kapcsolatos támadást 2020-ban

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat bemutatta mobil biztonsági jelentésének 2021-es kiadását

2021. április 20. 09:53

Az Alienware és a Dell ismét AMD-alapú laptoppal jelentkezik

A Dell Technologies két AMD-alapú gamer laptopot mutatott be, a Dell G15 Ryzen Editiont és az Alienware m15 Ryzen Edition R5-öt. Az Alienware 14 év után először jelentkezett olyan modellel, amelyben AMD processzor dolgozik. Mindkét laptop NVIDIA GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyával rendelkezik, és a velük egyidejűleg bemutatott Dell monitorokkal kiegészülve tökéletes gamer állomást alkotnak.

2021. április 19. 19:49

Az Oracle felhőtechnológiája segíti a SailGP versenyzőit

Az Oracle és a SailGP, a vitorlázás első számú versenyligája kibővítette sikeres adatelemző platformját a SailGP második évadára. A SailGP az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) felhőszolgáltatását használja arra, hogy valós idejű adatokkal lássa el a liga nyolc csapatát, valamint a partnereket és rajongókat világszerte. A második szezonban az új funkciók javítják a csapatok teljesítményét és a rajongók számára izgalmas, fedélzeti betekintést nyújtanak az eseményekről.

2021. április 19. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05