Magyarország sikeréhez elengedhetetlen az infokommunikáció erősítése

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 19. 21:04

Lezárult az Informatikai Vállalkozások Szövetségének menedzsertalálkozója, a MENTA. A két napos konferencián az informatikai, távközlési és elektronikai vállalkozások vezetői, valamint a kormányzat képviselői elemezték annak lehetőségeit, hogyan járulhat hozzá Magyarország sikeréhez az IKT szektor.

Minden eddiginél nagyobb létszámmal, több mint 300 résztvevővel tartotta meg szeptember 16-17-én szokásos éves menedzsertalálkozóját az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A Sikeres infokommunikáció – Sikeres Magyarország címmel megrendezett konferenciát Dr. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára nyitotta meg, és ismertette a készülő infokommunikációs stratégia pilléreit.

 

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke megnyitó beszédében az elmúlt időszak eredményei közül kiemelte a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal történt megállapodás főbb elemeit. Eszerint az IVSZ a jövőben a többek között részt vesz a kiemelt termékek meghatározásában, az elektronikus közbeszerzési stratégia meghatározásában. Tárgyalások kezdődtek az IVSZ védjegy alkalmazásáról a szállítói minősítések alkalmazásában a központi közbeszerzések során.

 

A szövetség elnöke az IVSZ előtt álló fontos feladatként jelölte ki a kockázati tőke társaságokkal történő szorosabb együttműködést, ennek érdekében egy munkacsoportot hoznak létre az IVSZ-n belül, hogy a hazai vállalkozások is hasonló eszközökkel és forrásokkal rendelkezhessenek, mint versenytársaik a nemzetközi piacon.

 

Laufer Tamás a kormányprogram egyik kulcsfontosságú pontját kiemelve elmondta, az egymillió új munkahely megteremtésében az informatikai készségek létrehozásának és növelésének kiemelkedő jelentősége van. Ezen készség és tudás birtokában lehet tartósan és támogatások nélkül növelni a munkavállalók táborát.

 

Az IVSZ aktívan részt vesz a kormányzat készülő infokommunikációs stratégiájának kialakításában. Ezt erősítette meg előadásában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két vezetője, Vasváriné Dr. Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár és Vályi Nagy Vilmos kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár is. A MENTA résztvevői a kormányzati előadóktól megtudhatták, hogy szeptember végéig kerül társadalmi egyeztetésre az infokommunikációs stratégia tervezete, amelyhez az IVSZ és más szakmai szervezetek észrevételeit várják.

 

Dr. Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a közigazgatás reformjának fő irányait ismertette, amelyben a korszerű informatikai alkalmazásoknak is kulcsszerepe lesz.

 

A Sikeres infokommunikáció – Sikeres Magyarország címmel megrendezett MENTA konferencián az újszerű szemlélet kialakításához szolgált kreatív ötletekkel a MENTA 2010 vendégelőadója. Dr. Jonas Ridderstrale a 2000-ben megjelent Funky Business könyvével vált elismertté, azóta a nemzetközileg elismert „Thinkers 50” csoport tagjai között tartják számon. 

Kulcsszavak: trend IT MENTA IVSZ

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38