Platformfüggetlen alkalmazások EU-támogatással

Milkovits Gábor, 2010. szeptember 23. 06:57

Az Európai Unió támogatásával a német Fraunhofer Intézet egy olyan terven dolgozik, amely webes környezetben futó, éppen ezért mindenféle készülékkel kompatibilis alkalmazásokat kínálna, legyen szó mobiltelefonról vagy akár internetkapcsolattal rendelkező tv-ről.

A Webinos elnevezésű projektet az EU nagy erőkkel támogatja, de odaállt mögé a Deutsche Telekom, a Telecom Italia, a Sony Ericsson, a Samsung, az internetes szabványokért felelős World Wide Web Consortium és még vagy 15 másik szervezet is. A munkát vezető Stephan Steglich szerint ma elég sok gondot okoz a szoftverfejlesztőknek az, hogy egyszerre több operációs rendszerhez kell igazítaniuk alkalmazásaikat – csak a mobilszférában ott van például az iOS, az Android, a Symbian és a Windows Mobile is. Ez nemcsak plusz munkát jelent, hanem azt is, hogy mindegyik platformhoz külön-külön fizetni kell a fejlesztői eszközökért. A felhasználók szempontjából pedig szintén negatívum, hogy mondjuk egy a telefonjukon megkedvelt alkalmazást nem tudnak PC-jükön, vagy más készüléken is futtatni. Steglich-ék ötlete ezeket a problémákat kívánja orvosolni, ráadásul elvben a gyártók sem blokkolhatják majd az alkalmazásokat, mivel azok nem az operációs rendszeren, hanem a böngészőben futnak majd.

A Webinos tervvel kapcsolatban azért felvetődnek kérdések is. A legkomolyabb talán az, hogy az a húsznál is több társaság és szervezet vajon mennyire támogatja teljes szívvel a projektet: számos hasonló szabványosítási kísérlet létezik ugyanis, például a világhálóval, a digitális tartalmakkal, vagy éppen a televíziózással kapcsolatban, amelyeket szintén elvben mindenki támogat, mégsem látunk eredményeket. A másik gond az, hogy a különféle szoftverplatformok gazdái szándékosan ellenzik a teljes kompatibilitást, hiszen ebben látják annak zálogát, hogy pénzt kérhessenek az alkalmazások fejlesztőitől. Emellett némi joggal hivatkoznak arra, hogy így mégiscsak legalább valamennyire szavatolva van a biztonság, illetve a szoftverek minősége is.

Kulcsszavak: szabvány EU

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okostelefonként és tabletként is használható a Mate Xs

A Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága bemutatta a vállalat legújabb összehajtható okoskészülékét, a Mate Xs-t. A gyártó a legfejlettebb technológiákkal szerelte fel az egyszerre okostelefonként és tabletként is használható, 8”-es FullView kijelzővel érkező eszközt, amelynek hajlékonyságáért folyékony fémből készített zsanérok és több mint száz finom alkatrész felel. A Mate Xs a Huawei legújabb 5G-képes chipjére épül, ezáltal az egyik legerősebb és leggyorsabb 5G-okostelefon lesz a kategóriájában, míg fotózás élményét négy kamera és számos egyéb innováció támogatja.

2020. február 24. 19:30

Ultraszéles gaming képernyő az AOC-tól

A képernyő-specialista AOC piacra dobja a 88,98 cm (35 hüvelyk) képátlójú AOC AGON AG353UCG modellt, amely a követező generációs AGON 3 sorozat tagja és a széles körben elismert AG352UCG6 ultraszéles monitor továbbfejlesztett változata. 

2020. február 24. 15:01

Újabb termékek a Dell Technologies kínálatában

A Dell Technologies új peremhálózati megoldásokat jelentett be, melyek segítenek a vállalatoknak feldolgozni és értékes információvá alakítani a legváltozatosabb helyekről származó, több milliárd eszközben rejlő adathalmazt. A bővített portfólió olyan innovációkat tartalmaz mint a kompakt edge szerver, egy kisméretű moduláris adatközpont, továbbfejlesztett telemetriafelügyelet és egy streamelemző platform.

2020. február 24. 09:24

A Cisco megjósolta mi várható 2023-ra

A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat. Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket. 

2020. február 23. 10:51

Rangos díjat kapott az Epson két nyomtatója

A Seiko Epson Corporation bejelentette, hogy a Surecolor SC-P7500 és a Surecolor SC-P9500 nagy formátumú nyomtatói nyertek az iF Design Award 2020 versenyen, amelyet a hannoveri iF International Forum Design GmbH rendez.

2020. február 22. 11:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás