Bolti forgalomban a Leonar3Do virtuális valóság termék

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 24. 11:07

Bolti forgalomba került csütörtökön a Leonar3Do elnevezésű magyar találmány, amely a világ első, úgynevezett komplett 3D virtuális valóság terméke, és a közönséges személyi számítógépet egy interaktív háromdimenziós munkakörnyezetté egészíti ki - mondta Kárpáti Zoltán, a Leonar3Dót termékké fejlesztő 3D for All Kft. pénzügyi igazgatója az MTI-nek.

A terméket több nemzetközi díjjal tüntették ki, így például 2008 szeptemberében San Joséban a Tech Museum of Innovation a Leonar3Do-projektjet a világ öt legjelentősebb innovációja közé sorolta oktatási kategóriában. Tech Award díjat sem korábban, sem később még soha magyar jelölt nem kapott.

A Magyar Rektori Konferencia 2009 decemberében vállalt védnökséget a Leonar3Do projekt felett.

A pénzügyi igazgató elmondta: a Dunavarsányban gyártott termék most először került a boltokba. A termék ára bruttó 250 000 forint lesz. Arra vonatkozóan, hogy a cég mekkora bevétellel számol az eladásokból, nem mondott becslést, és hangsúlyozta: ezt nehéz előre látni, mivel világújdonságról van szó.

A gyártás generálkivitelezője - vállalkozóként - a dunavarsányi CARO Kft.

Elmondta: a termék bármely személyi számítógépet kiegészíthet. Van egy úgynevezett központi egység - ezt kell a számítógéphez csatlakoztatni egy USB-kábellel -, a dobozba csatlakozik be az egér szerepét ellátó, de térben mozgatható madár, a szenzorok, valamint egy 3D szemüveg.

A pénzügyi igazgató beszélt arról is, hogy keresnek külföldi forgalmazó partnereket, a licencet nem árulják, ugyanakkor nem zárkóznak el teljesen annak eladásától.

Kárpáti Zoltán ismertette: a 3D for All Kft. fejlesztői tevékenységének elindítását az állami forrásokból nyert támogatások tették lehetővé, így 300 millió forintot nyertek el az Irinyi és a Jedlik Ányos program keretében. A szükséges infrastruktúra kialakítása és a fejlesztői alapstáb megszervezése után az érdemi fejlesztői munka 2006 májusában kezdődött.

A kutatás-fejlesztési szakasz akkor vett igazán markáns fordulatot, amikor a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Intézetével és a Femtonics Kft.-vel közösen benyújtott projektjavaslat alapján a 3D for All Kft., mint konzorciumvezető, megkapta a támogatást, amely a 28 hónapos munka költségeit 75 százalékban fedezte vissza nem térítendő támogatással - mondta Kárpáti Zoltán.

A 2007. október 1-én indult, három munkaszakaszra bontott projekt 2010. január 31-én lezárult, a beszámoló elfogadása megtörtént - fűzte hozzá. Elmondta: az ötlettől a megvalósításig, cégük további 100 millió forint saját forrást is felhasznált.

Kárpáti Zoltán hangsúlyozta: eddig is léteztek ugyan úgynevezett virtuális valóság-berendezések, azonban a legolcsóbb is körülbelül 10 millió forintba kerül, ráadásul ezeket nem termékként árulják, hanem szolgáltatásként lehet hozzájuk jutni. Így csak a nagyobb
cégek - például gépjármű-, vagy repülőgépgyártók - számára elérhető.

A Leonar3Dót nemcsak cégeknek, hanem otthoni felhasználóknak is szánják, valamint különböző szakmákban és az oktatásban is jól használható - emelte ki a pénzügyi igazgató. A gyakorlati alkalmazásra példaként említette, hogy a termék megkönnyíti és meggyorsítja például a tervezést, mivel létre lehet hozni térbeli formákat.

Kulcsszavak: oktatás 3D

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Cyber Signals: egyre több kibertámadás éri a sporteseményeket és helyszíneiket

A sport– és szórakoztató rendezvények gördülékenyebb és kényelmesebb lebonyolításához egyre több digitális szolgáltatást vesznek igénybe a helyszínt biztosító intézmények és a szervezők. Emiatt megnőtt a háttérinfrastruktúrák sérülékenysége, kedvező célpontot kínálva a kiberbűnözőknek. A Cyber Signals ötödik kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen sokrétű kiberbiztonsági előkészületekre van szükség ahhoz, hogy a rendezést vállaló intézmények infrastruktúrája mellett a sportolók, sportszövetségek és szponzorok, valamint a rendezvényeket látogató közönség adatai védve legyenek a kibertámadásoktól.

2023. szeptember 25. 20:48

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Az informatika az életünk alapvető eszköze, amely a mindennapjainkban és az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. Ennek tudatában azt gondolhatnánk, hogy az IT menedzsment jelenleg minden vállalkozás életében az egyik legfontosabb prioritás. Ennek ellenére a legtöbb hazai cégvezető még 2023-ban is figyelmen kívül hagyja azt, hogy cége milyen informatikai megoldásokat használ. 

2023. szeptember 25. 15:51

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59