Irán megerősíti: számítógépes támadás érte a Stuxnet vírus révén

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 27. 09:09

Irán szombaton elismerte, hogy ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal. Szakemberek szerint a támadás a számítógépes hadviselés korszakának nyitányát jelenti. Összesen mintegy 30 ezer számítógépről van szó - mondta el az iráni Mehr hírügynökségnek egy szakértő.

 Iráni médiumok - köztük a félhivatalos ISNA hírügynökség - közben arról számoltak be, hogy a héten összehívták az ország nukleáris szakértőit annak megvitatására, miképp távolíthatnák el az érintett számítógépekről a különleges rosszindulatú programot, amely - a Symantec biztonsági cég közlése szerint - ipari létesítmények irányításának átvételére és adataik külföldre továbbítására is alkalmas.

 Az iráni nukleáris ügynökség által szervezett tanácskozás az első olyan jel, amely megerősíteni látszik azokat a külföldi jelentéseket, amelyek szerint a támadás valójában Irán nukleáris programja ellen irányulhatott.

 Az Iránban alkalmazott automatikus ipari irányítási rendszerek közül számos a német Siemens cégtől származik, és a Stuxnet vírust éppen ezeknek a rendszereknek a megtámadására dolgozták ki. Németországi szakértők júliusban bukkantak rá először erre a számítógépes kártevőre, de azóta nagy-britanniai, indonéziai, indiai és egyesült államokbeli kibertámadásokban is azonosították.

 Egy pénteki híradásban ugyanakkor az szerepelt, hogy a Stuxnettel megfertőzött számítógépek 60 százaléka Iránban van, ami azt sejteti, hogy nagyszabású támadás érte a közép-keleti országot. Egyes jelentések azt is tudni vélték hogy Irán első atomerőművét, az orosz segítséggel megépült busehri erőművet próbálták tönkretenni vele, amelyet két hónappal beindítása után, októberben készülnek rákapcsolni az ország elektromos hálózatára. Ezt a feltételezést azonban eddig semmi sem támasztja alá. A feltevésre reagálva a Siemens egyik szóvivője elmondta, hogy nem adtak el üzem-automatizáló szoftvereket a busheri erőműnek.

 Eugene Kaspersky, a világszerte ismert Kaspersky Lab számítógép-biztonsági cég alapítója és vezetője az ügy kapcsán kijelentette: "Azt hiszem, hogy egy új korszak: a kiberterrorizmus, a kiberfegyverek és a kiberháború korának nyitányáról van szó."

 Kaspersky hangsúlyozta, hogy itt nem pénzlopásra, levélszemét terjesztésére vagy személyes adatok megszerzésére kifejlesztett vírusról van szó, hanem egy a maga nemében páratlan és kifinomult kártevő programról, amelyet csak az ipari irányítási rendszerek terén elvégzett alapkutatások birtokában lehetett megalkotni.

 A Kaspersky Lab abból indul ki - tette hozzá -, hogy a Stuxnet a jövő kiberfegyverének prototípusa, amely alkalmas lehet arra, hogy az ellenség átvegye akár olajvezetékek, erőművek, nagy távközlési rendszerek, repülőterek, hajók vagy katonai létesítmények irányítását.
 

Kulcsszavak: security hacker vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A konténer a leggyengébb láncszem a biztonságban

A konténerek hatékonyabbá teszik a vállalatok szoftverfejlesztési és működési folyamatait, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Biztonság szempontjából ugyanakkor kihívást jelentenek, egy friss felmérés szerint ugyanis az IT-döntéshozók ezeket a megoldásokat tartják a leggyengébb láncszemnek a céges informatikai infrastruktúra védelménél. A SUSE szakértői szerint a megfelelő konténerfelügyeleti platform segítséget nyújt a biztonság fenntartásában.

2019. augusztus 14. 13:19

Nincs több türelem GDPR ügyekben

Egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a NAIH – mondta Péterfalvi Attila hatósági elnök a Deloitte MeetingRequest podcastjében. A 2018. május 25-én élesedett jogszabály miatt minden vállalatnak érdemes kiemelten figyelnie arra, hogy teljesítse a jogalkotók elvárásait. 

2019. augusztus 13. 09:12

A Barion felkészült a PSD2 erős ügyfélhitelesítésre Magyarországon

Szeptember 14-én hazánkban is életbe lép a PSD2 EU direktíva részeként az erős ügyfélhitelesítésre (SCA) vonatkozó szabályozás, mely alapjaiban változtatja meg az online bankkártyás fizetések menetét. A Barion az online fizetési szolgáltatók közül Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként kapta meg a két nagy nemzetközi kártyatársaság megfelelőségi tanúsítványát. Ezzel biztosítva online fizetési rendszerének zavartalan működését az erős ügyfélhitelesítési szabályozás bevezetését követően is.

2019. augusztus 12. 17:38

Néhány éven belül mindenkinek lehet digitális identitása?

Virtuális “énünkkel” szinte minden olyan ügyet elintézhetnénk - akár egy okostelefonon is - , amelyhez eddig ügyfélszolgálatra kellett menni. Ez nem utópia vagy túlzás, a jogi és a technológiai keretek is adottak ahhoz, hogy az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést áttereljük a digitális térbe.

2019. augusztus 12. 12:27

Felkészültek az egyetemek: új IT rendszerrel várják a tanév indulását

Új informatikai rendszert vezetett be 15 hazai egyetem. A csaknem 4 milliárd forintos EU-projektnek köszönhetően a felsőoktatási intézmények hatékonyabban tudnak működni.

2019. augusztus 9. 16:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás