Bibliai utalást tartalmazhat az Irán ellen bevetett Stuxnet kódja

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 1. 08:41

Az Ótestamentumra, pontosabban Eszter könyvére utalhat a feltehetően az iráni atomprogram lelassítására megalkotott Stuxnet számítógépes vírus - állította csütörtöki lapszámában a The New York Times.

Eszter könyve azt meséli el, hogyan menekültek meg a zsidók egy megelőző csapás segítségével attól, hogy a perzsák kiirtsák őket. A vírus kódjának egyik részlete a Myrtus (mirtusz) nevet viseli, ami egyértelmű utalás lehet az Ábrahám népét megmentő nőre.

 Az izraeli kormány nem kommentálta, hogy titkosszolgálata kiberháborúra szakosodott részlegének van-e köze a Stuxnethez, ami a lap szerint nem meglepő. Ugyanakkor több ország számítástechnikai szakemberei is úgy vélekedtek, hogy a vírus eredetét talán sohasem sikerül majd kideríteni. A The New York Times olyan véleményekre is hivatkozik, melyek szerint a mirtusz név használata - a virág több közel-keleti kultúrának is alkotóeleme - csupán szándékos félrevezetés, amelynek célja, hogy a gyanút az izraeliekre terelje.

 A lap rámutat, hogy a Stuxnet eredetével kapcsolatban hallgat az Obama-kormány is, amely nemrégiben felgyorsított egy, az előző elnök csapatától örökölt titkos számítástechnikai projektet, amelynek célja az iráni atomprogram aláaknázása.

 Noha a vírus több országban, többek között Kínában, Indiában és Indonéziában is felütötte fejét, a jelek azt mutatják, hogy a fő célpont éppen az iráni nukleáris program volt. Az egyik legfontosabb utalás az, hogy a Stuxnetet valószínűleg egy meghatározott, a Siemens által tervezett ipari számítógép ellen hozhatták létre. A Simatic S-7 típusú komputereket olajvezetékek, villamosenergia-hálózatok és atomerőművek működtetéséhez alkalmazzák.

 Irán még sohasem engedett be nemzetközi ellenőröket a natanzi urándúsító üzemének vezérlőtermébe, mert nem kívánta felfedni, hogy milyen berendezéseket használ. Ugyanakkor Dubajban tavaly lefoglaltak egy S-7-es szállítmányt, amelynek célországa Irán volt. Ez arra utal, hogy az ilyen eszközök használata elterjedt lehet az iszlám köztársaságban.

 Ralph Langner német komputerbiztonsági szakember, aki a független szakértők között elsőként állapította meg, hogy a Stuxnet Irán ellen irányul, úgy vélekedett, hogy a vírust feltehetően az iszlám köztársaság nukleáris erőművének építésében részvevő orosz szakemberek hurcolhatták be - némi titkosszolgálati rásegítéssel - az országba.

 Az Egyesült Államok és Izrael sohasem rejtette véka alá, hogy céljai között előkelő helyen szerepel az iráni urándúsítás központja, a natanzi urándúsító vezérlő számítógép-rendszereinek megrongálása. Noha a vírus szerepe ezen a téren még nem bizonyított, a lap rámutat, hogy az üzemképes urándúsító centrifugák száma a 2009 májusi 4920-ról idén augusztusra 3772-re csökkent.

 Josszi Melham, az izraeli Hárec című lap hírszerzési szakírója egyébként úgy véli, hogy a Moszadnak és az annak kötelékében működő 8200-as Egységnek köze van a Stuxnethez. Mint mondta, nem véletlen, hogy tavaly meghosszabbították az izraeli hírszerzés főnöke, Meir Dagan megbízását, mert egy hosszú távú feladat megoldásán dolgozik.

 Izraeli becslések szerint Irán 2014-re lesz képes atomfegyver előállítására. A Stuxnet vírus első változata a The New York Times szerint 2009 elején jelent meg.

 Egyébként szakértők emlékeztetnek, hogy Eszter eredeti héber neve - mint ahogy azt története is elbeszéli - Hadassza, azaz mirtuszvirág volt, közismert perzsa nevét - amelynek jelentése csillag - csak később, a perzsa király (Ahasvérus, azaz I. Xerxész) feleségeként vette fel. A talmudi forrás szerint azonban Eszter neve héber eredetű: sokáig titkolta zsidó származását férje előtt. Eszter, az árva zsidó lány Perzsiában nőtt fel. Nemcsak népét mentette meg az ármánykodástól és a végső pusztulástól, de egy, a férje ellen tervezett merényletet is megakadályozott.
 

Kulcsszavak: security hacker vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alienware megacélozza gamereknek szánt gépeit

Az Alienware 2021-től együttműködik az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy még gyorsabb és nagyobb teljesítményű megoldásokat kínáljon a játékosoknak és a tervezőknek. Emellett a vállalat az év elején bemutatta legújabb játékosoknak szánt modelljeit.

2021. január 23. 10:21

Új Dell monitorok a hatékony munkakörnyezetért

Ahogy egyre több vállalat tér át a hibrid munkavégzési modellre, úgy lesznek fontosabbak az olyan technológiák, amelyek munkahelytől és munkakörtől függetlenül segítik az alkalmazottak együttműködését. A dolgozók a tartalomkészítőktől és mérnököktől kezdve az adatelemzőkig és marketingszakemberekig mindannyian azt a tökéletes munkakörnyezetet keresik, amelyben a leghatékonyabban tudnak dolgozni. A Dell a legújabb üzleti monitoraival pont ezt a célt tűzte ki: magasabb szintre emelik a munkavégzést és az alkalmazottak hatékonyságát.

2021. január 22. 13:11

Keskeny és elegáns Philips monitor

Az új 288E2UAE Philips monitor (28 hüvelyk / 71,1 cm) 4K felbontásával, 10-bites IPS paneljével, USB 3.2 SuperSpeed adatátvitelével és vékony, vonzó dizájnjával tökéletes választás azon vevők számára, akik stílusos megjelenésű és professzionális szintű teljesítményt keresnek munkához és szórakozáshoz. Igen nagy 4K felbontásának és hihetetlen 157 ppi pixelsűrűségének köszönhetően a képe extrém éles, míg az 1,07 milliárd szín, a 119% sRGB lefedettség és a 2 alatti DeltaE színhelyesség gondoskodik a képek ragyogó és természetes megjelenítéséről. 

2021. január 21. 20:17

A Dell Technologies a legújabb eszközeivel alkotja újra a munkakörnyezetet

A Dell Technologies újonnan bemutatott termékei és szoftverei átformálják a munkavégzés módjait a legjobb teljesítmény érdekében. Intelligens és kollaboratív eszközeinek új porfóliójával alakítja át a munkakörnyezetet, hogy elősegítse a rugalmas, nem helyhez kötött munkavégzést és tanulást.

2021. január 21. 16:59

7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

2021. január 21. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás