Ausztriát és más európai országokat is értek hackertámadások

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 4. 09:28

Nemcsak Iránt érték számítógépes támadások, az elmúlt évben Ausztria és más európai országok kormányzati számítógépes rendszerei is célpontot jelentettek.

Szeptember elején az osztrák külügyminisztérium több számítógépét sikeres informatikai támadás érte. Azt nem tudni, hogy sikerült-e adatokat ellopniuk a támadóknak és ha igen, milyeneket - írta Die Presse című osztrák napilap. Az újság értesülését hivatalosan is megerősítette a külügyminisztérium.

Belbiztonsági források szerint a támadást minden valószínűség szerint Kínából hajtották végre, bizonyíték azonban nincs.

Az elmúlt évben több európai külügyminisztérium számítógépes biztonsági rendszerének feltörésére is történtek kísérletek, mindenekelőtt Svájcban. Az osztrák Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorizmus-ellenes Hivatal ezért szorosan együttműködik az ügyben a svájci hatóságokkal.

Az elmúlt években úgynevezett trójai vírusokat fedeztek fel a német külügyminisztérium és a kancellári hivatal számítógépein is. A német belbiztonsági szervek szintén Kínáig követték a támadók nyomát.

A lapnak nyilatkozó, neve elhallgatása mellett idézett szakértő szerint Ausztriában meglehetősen komolyan kezelik a kérdést. Egyrészt nem akarnak olyan kijelentéseket tenni, amelyekből a támadók megtudhatnák, mennyire volt sikeres az akciójuk. Másrészt, mivel egy másik állam is érintett, igyekeznek kerülni a nyilvánosság bevonását.

A lap értesülése szerint a szeptember elejei hackertámadás volt eddig a legkomolyabb, ami osztrák kormányszervet ért.

Ausztria nem különösen jól védett az informatikai támadásokkal szemben - nyilatkozta ugyancsak a Die Pressének Alexander Klimburg szakértő. Néhány éve még egyáltalán nem rendelkeztek védelemmel a kibernetikai támadásokkal szemben. "Hosszú út áll még előttünk" - mondja Klimburg, a bécsi kancellária számítástechnikai biztonsági tanácsadója, az Osztrák Külpolitikai Intézet munkatársa.

Klimburg ennek ellenére csekélynek tartja annak veszélyét, hogy Ausztria közvetlenül ilyen támadás célpontja legyen, annál inkább valószínűnek tartja azt, hogy "kereszttűzbe kerül" az ország.

Előnyt jelent, hogy az ország "hatalmas" mozgósítható erőforrásokkal rendelkezik egy kibertámadás esetére, az állami és a magánszférában is - vélekedett. Példaként említette, hogy amikor 2009-ben a karintiai tartományi kormány és a karintiai kórházak számítógépes rendszerét tönkretette egy Conficker nevű vírus, a számítástechnikai személyzet példátlan mozgósításával sikerült a négyezer megtámadott számítógépet újra üzembe állítani. "Olyan országoknak, mint Irán, Törökország, India, vagy akár Kína, nincsenek ekkora erőforrásaik és ezért veszélyeztetettebbek" - vélte a szakértő.

Klimburg szerint az elsősorban iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet vírus bonyolultsága arra utal, hogy a végrehajtó vagy a megbízó csakis valamely állam titkosszolgálata lehetett. Júniusi felbukkanása óta a Stuxnet szakértők szerint megjelent Indiában, Indonéziában, Pakisztánban és az ottani média jelentése szerint Kínában is. Ez a vírus ipari létesítményeket fertőz meg és kifejezetten a német Siemens vállalat egy programja után kutat a kiszemelt számítógépekben.

Az első ismert kiberháborúként számon tartott támadás Észtországot érte, 2007 áprilisában. A kormányzati és banki portálok ellen intézett túlterheléses támadások két hónapig tartottak, elkövetőjükként később egy kormánybarát orosz ifjúsági szervezet jelentkezett.

Kulcsszavak: security hacker

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alienware megacélozza gamereknek szánt gépeit

Az Alienware 2021-től együttműködik az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy még gyorsabb és nagyobb teljesítményű megoldásokat kínáljon a játékosoknak és a tervezőknek. Emellett a vállalat az év elején bemutatta legújabb játékosoknak szánt modelljeit.

2021. január 23. 10:21

Új Dell monitorok a hatékony munkakörnyezetért

Ahogy egyre több vállalat tér át a hibrid munkavégzési modellre, úgy lesznek fontosabbak az olyan technológiák, amelyek munkahelytől és munkakörtől függetlenül segítik az alkalmazottak együttműködését. A dolgozók a tartalomkészítőktől és mérnököktől kezdve az adatelemzőkig és marketingszakemberekig mindannyian azt a tökéletes munkakörnyezetet keresik, amelyben a leghatékonyabban tudnak dolgozni. A Dell a legújabb üzleti monitoraival pont ezt a célt tűzte ki: magasabb szintre emelik a munkavégzést és az alkalmazottak hatékonyságát.

2021. január 22. 13:11

Keskeny és elegáns Philips monitor

Az új 288E2UAE Philips monitor (28 hüvelyk / 71,1 cm) 4K felbontásával, 10-bites IPS paneljével, USB 3.2 SuperSpeed adatátvitelével és vékony, vonzó dizájnjával tökéletes választás azon vevők számára, akik stílusos megjelenésű és professzionális szintű teljesítményt keresnek munkához és szórakozáshoz. Igen nagy 4K felbontásának és hihetetlen 157 ppi pixelsűrűségének köszönhetően a képe extrém éles, míg az 1,07 milliárd szín, a 119% sRGB lefedettség és a 2 alatti DeltaE színhelyesség gondoskodik a képek ragyogó és természetes megjelenítéséről. 

2021. január 21. 20:17

A Dell Technologies a legújabb eszközeivel alkotja újra a munkakörnyezetet

A Dell Technologies újonnan bemutatott termékei és szoftverei átformálják a munkavégzés módjait a legjobb teljesítmény érdekében. Intelligens és kollaboratív eszközeinek új porfóliójával alakítja át a munkakörnyezetet, hogy elősegítse a rugalmas, nem helyhez kötött munkavégzést és tanulást.

2021. január 21. 16:59

7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

2021. január 21. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás