Vírusok Androidra

forrás Prim Online, 2010. október 4. 18:48

A Panda Security harmadik negyedéves szakértői jelentéséből kiderül: már a hallatlan népszerűségnek örvendő Android platformon is megjelentek az első kártevők.

Megjelentek az első kártevők a Google népszerű mobil operációs rendszerére, az Androidra is: habár nem a szó klasszikus értelmében vett „vírusok”, ugyanúgy malware-ként, vagyis kártevőként kategorizálhatók, mint azok.

– Két, kifejezetten erre a platformra készített alkalmazást tart már számon a szakma – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – Az egyik a FakePlayer, amely egy sima videolejátszónak tűnik, valójában azonban a háttérből sms-eket küldözget mindenfelé. Olyan ez, mint egy trójai program, ami csendben spameket küld; csakhogy itt ez elég nagy költségekkel járhat. A másik, a TapSnake pedig a készülék GPS-vevőjét használja fel arra, hogy a felhasználó pozícióját mintegy negyedóránként jelentse egy távoli szerver felé.

A Panda Security szakértői ennek kapcsán figyelmeztetnek: a hirtelen fejlődésnek ára van.
– Mindkét kártevő ismert nagyjából másfél hónapja, mégis a hazai sajtóban alig volt visszhangja az esetnek – tette hozzá Sándor Zsolt. – Az alapvető probléma az, hogy a mobileszközök népszerűbbé válásával most már nem csak a „kockák” előjoga az operációs rendszeres telefon: olyan rétegek is hozzáférnek, akik járatlanok az operációs rendszerek, vírusok világában, ezért nincsenek felkészülve ilyen trükkökre.

Kulcsszavak: vírus security Android

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjeső a HONOR-nak Kínában

A HONOR innovációs díjat nyert az okoseszközök kategóriájában a Kantar BrandZ China gálaeseményen.

2023. szeptember 28. 12:53

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38