Smsben törölhetőek az adatok az elhagyott mobilokról

Megjelent az ESET Mobile Security

forrás Prim Online, 2010. október 7. 13:56

Okostelefonokra tervezett biztonsági csomagot jelentett be a NOD32 vírusirtót gyártó ESET. A Windows Mobile és Symbian operációs rendszereken futó ESET Mobile Security nem csupán a vírusok, de az adatlopás ellen is védelmet nyújt: az elvesztett okostelefonokról egy sms segítségével, távolról törölhetőek az adatok.

A Gartner adatai szerint 2010 első negyedévében 54 millió okostelefont adtak el világszerte, melyeknek több mint felén Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszer fut. Ezeken a felhasználók jellemzően már nem csupán ismerőseik telefonszámát tárolják, de naptárbejegyzéseiket, feljegyzéseiket is szinkronizálják a készülékekkel, melyek alapértelmezett beállításaik szerint még a meglátogatott weboldalak - így például a facebook - belépő adatait is megjegyzik.

A telefon elvesztéséhez kapcsolódó kockázatok mellett folyamatosan növekszik a veszélye annak is, hogy a készüléket vírustámadás éri. „Az elmúlt hónapokban számos olyan csaló alkalmazás jelent meg, mely megtévesztéssel veszi rá a felhasználókat arra, hogy hozzáférést biztosítsanak az okostelefonjukhoz. Amennyiben ez sikeres, az alkalmazás a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokat hív fel, vagy sms üzeneteket küld ezekre. Emellett szaporodnak az okostelefonokra írt kémprogramok is” - emeli ki Kiss Zoltán, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact biztonsági szakértője, aki szerint az ESET Mobile Security segítségével kezelhetővé válnak ezek a biztonsági kockázatok.

A most megjelent mobil biztonsági programcsomag az ESET más védelmi termékeihez hasonlóan tartalmaz vírusdefiníciós adatbázison alapú vírusvédelmet és heurisztikus keresést is. A vírus- és kémprogramvédelem egyaránt kiterjed a készülék beépített memóriájára, valamint a cserélhető memóriakártyák beolvasására és megtisztítására. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és az ESET Mobile Security ellenőriz minden vezetéknélküli kapcsolatot, beleértve a wifi és a bluetooth kapcsolatokon keresztül érkező fájlokat is. A biztonsági csomag tűzfala arra is képes, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor roamingolunk.

Adatok törlése távolról

A vírusvédelem mellett az ESET Mobile Security legérdekesebb tulajdonsága a távoli törlés (remote wipe) funkció. Ennek segítségével a jogosult felhasználó elvesztett vagy ellopott telefonjáról távolról tudja törölni az összes adatot egy speciális sms üzenet segítségével. A szoftvercsomag ezenkívül tájékoztat a biztonsági résekről, kiszűri a kéretlen sms üzeneteket, és beépített tűzfal segítségével monitorozza a kimenő és a bejövő kommunikációs kísérleteket. 
Az ESET Mobile Security angol nyelvű változata már elérhető az ESET honlapján (www.eset.hu). A szoftvercsomag 1 készülékre vonatkozó végfelhasználói ára bruttó 7990 forint. Várhatóan az év végén jelenik meg a vállalatoknak szánt, központi menedzsmentet is tartalmazó ESET Mobile Security Business Edition, melyet a cég vállalati ügyfelei 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak meg.
Az ESET Mobile Security felváltja az ESET Mobile Antivirust, az ESET korábbi okostelefonokra írt vírusirtóját, mely csak Windows Mobile operációs rendszeren működött. Az ESET Mobile Antivirus jelenlegi felhasználói ingyenesen térhetnek át az új, kibővített funkcionalitással bíró szoftvercsomagra.

Az ESET Mobile Security funkciói

Távoli törlés: Vészhelyzet esetén egy speciális sms parancssal törölni lehet az összes adatot (névjegyzék, üzenetek és a cserélhető memóriakártya adatai) a készülékről.
SIM ellenőrzés: Lehetővé teszi, hogy meghatározott SIM kártyák értesítést kapjanak abban az esetben, ha illetéktelen SIM kártya kerül beillesztésre, beleértve a kártya telefonszámát, valamint IMSI és IMEI számát.
Jelszavas önvédelem: Megakadályozza az ESET Mobile Security eltávolítását a készülékről.
Biztonsági audit: Kényelmes és egyszerű módon jelzi a felhasználóknak az eszköz aktuális biztonsági állapotát, és tájékoztat az esetleges biztonsági résekről.
Sms és mms szűrés: Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testre szabható fekete- és  fehérlisták segítségével meghatározzák, hogy milyen feladóktól fogadnak sms és mms üzeneteket.
Tűzfal: Előre definiált, vagy a felhasználó által létrehozott szabályok alapján ellenőrzi az összes bejövő és kimenő kommunikációt. A tűzfal ezenkívül képes arra, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor a készülék roaming üzemmódban van. 
Vírus- és kémprogramvédelem: Az ESET keresőmotorjának optimalizált heurisztikái biztosítják a már ismert és a még ismeretlen fenyegetések elleni védelmet. A kártevőket a szoftver törli, vagy karanténba helyezi, ahonnan a későbbiekben visszaállíthatóak. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és a vírusadatbázis frissítések ütemezésének beállítása (napi, heti vagy havi rendszerességre).
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Széllessáv Világfórumon debütál a Zyxel MPro Mesh megoldása

A tajvani Zyxel ma bejelentette, hogy a WiFi 6 portfolióját egy teljesen új menedzselt vezeték nélküli megoldással bővíti ki. Az MPro Mesh-re keresztelt jellemző mellett a 10G PON is megjelenik az eszközökben, így a szolgáltatók kiaknázhatják a hálózatukban rejlő teljes potenciált, és multi-gigabites kapcsolatot nyújthatnak ügyfeleiknek. A megoldást a ma induló amszterdami Szélessáv Világfórumon (BBWF) mutatják be.

2019. október 15. 14:09

VMware Ready tanúsítást szereztek a Kingston nagyvállalati SSD-i

A Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette, hogy nagyvállalati kategóriájú, DC500 sorozatú SSD-i VMware Ready tanúsítást szereztek. Eszerint alapos validálási eljárást követően a VMware szoftvercég a legmagasabb szintű támogatásban részesíti a Kingston DC500R és DC500M meghajtóit, és kifejezetten javasolja használatukat a VMware vSAN és vSphere környezetekben.

2019. október 15. 10:33

A kvantumfölény IT biztonsági és GDPR kockázatai

Az összeesküvés elméletek rajongói már biztosra veszik, hogy a ma használt technológiát a kvantumszámítógépekkel már vissza tudják fejteni, ha nekünk „pór” népnek már elkotyogták, hogy a Google és az NSA 3,5 perc alatt oldott meg egy feladatot kvantumszámítógéppel amire a mai szuperszámítógépeknek még 10 000 évre lenne szükségük.

2019. október 14. 09:04

Az egyik legnagyobb ománi cégcsoporttal kötött együttműködési megállapodást a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft.

Exkluzív stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft. az egyik legnagyobb ománi cégcsoporttal, a Zubair Corporationnel. A megállapodás keretében a Zubair a QUADRON kizárólagos ománi partnereként értékesíti majd a magyar vállalkozás kibervédelmi szolgáltatásait Ománban. A felek a megállapodástól a következő egy év során közel 300 millió forint (egymillió dollár) értékű üzleti potenciál felderítését várják. 

2019. október 13. 12:55

Új biztonságos csatlakozási technológiát mutatott be a Fujitsu

A Fujitsu által bemutatott DigitalSuite EnterpriseConnect a nagy produktivitású workflow-automatizációs és webfolyamat-innovációs felhőplatformokat szállító Fujitsu RunMyProcess üzletág legújabb nagyvállalati kategóriájú biztonságos csatlakozási megoldása. 

2019. október 10. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás