Smsben törölhetőek az adatok az elhagyott mobilokról

Megjelent az ESET Mobile Security

forrás Prim Online, 2010. október 7. 13:56

Okostelefonokra tervezett biztonsági csomagot jelentett be a NOD32 vírusirtót gyártó ESET. A Windows Mobile és Symbian operációs rendszereken futó ESET Mobile Security nem csupán a vírusok, de az adatlopás ellen is védelmet nyújt: az elvesztett okostelefonokról egy sms segítségével, távolról törölhetőek az adatok.

A Gartner adatai szerint 2010 első negyedévében 54 millió okostelefont adtak el világszerte, melyeknek több mint felén Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszer fut. Ezeken a felhasználók jellemzően már nem csupán ismerőseik telefonszámát tárolják, de naptárbejegyzéseiket, feljegyzéseiket is szinkronizálják a készülékekkel, melyek alapértelmezett beállításaik szerint még a meglátogatott weboldalak - így például a facebook - belépő adatait is megjegyzik.

A telefon elvesztéséhez kapcsolódó kockázatok mellett folyamatosan növekszik a veszélye annak is, hogy a készüléket vírustámadás éri. „Az elmúlt hónapokban számos olyan csaló alkalmazás jelent meg, mely megtévesztéssel veszi rá a felhasználókat arra, hogy hozzáférést biztosítsanak az okostelefonjukhoz. Amennyiben ez sikeres, az alkalmazás a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokat hív fel, vagy sms üzeneteket küld ezekre. Emellett szaporodnak az okostelefonokra írt kémprogramok is” - emeli ki Kiss Zoltán, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact biztonsági szakértője, aki szerint az ESET Mobile Security segítségével kezelhetővé válnak ezek a biztonsági kockázatok.

A most megjelent mobil biztonsági programcsomag az ESET más védelmi termékeihez hasonlóan tartalmaz vírusdefiníciós adatbázison alapú vírusvédelmet és heurisztikus keresést is. A vírus- és kémprogramvédelem egyaránt kiterjed a készülék beépített memóriájára, valamint a cserélhető memóriakártyák beolvasására és megtisztítására. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és az ESET Mobile Security ellenőriz minden vezetéknélküli kapcsolatot, beleértve a wifi és a bluetooth kapcsolatokon keresztül érkező fájlokat is. A biztonsági csomag tűzfala arra is képes, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor roamingolunk.

Adatok törlése távolról

A vírusvédelem mellett az ESET Mobile Security legérdekesebb tulajdonsága a távoli törlés (remote wipe) funkció. Ennek segítségével a jogosult felhasználó elvesztett vagy ellopott telefonjáról távolról tudja törölni az összes adatot egy speciális sms üzenet segítségével. A szoftvercsomag ezenkívül tájékoztat a biztonsági résekről, kiszűri a kéretlen sms üzeneteket, és beépített tűzfal segítségével monitorozza a kimenő és a bejövő kommunikációs kísérleteket. 
Az ESET Mobile Security angol nyelvű változata már elérhető az ESET honlapján (www.eset.hu). A szoftvercsomag 1 készülékre vonatkozó végfelhasználói ára bruttó 7990 forint. Várhatóan az év végén jelenik meg a vállalatoknak szánt, központi menedzsmentet is tartalmazó ESET Mobile Security Business Edition, melyet a cég vállalati ügyfelei 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak meg.
Az ESET Mobile Security felváltja az ESET Mobile Antivirust, az ESET korábbi okostelefonokra írt vírusirtóját, mely csak Windows Mobile operációs rendszeren működött. Az ESET Mobile Antivirus jelenlegi felhasználói ingyenesen térhetnek át az új, kibővített funkcionalitással bíró szoftvercsomagra.

Az ESET Mobile Security funkciói

Távoli törlés: Vészhelyzet esetén egy speciális sms parancssal törölni lehet az összes adatot (névjegyzék, üzenetek és a cserélhető memóriakártya adatai) a készülékről.
SIM ellenőrzés: Lehetővé teszi, hogy meghatározott SIM kártyák értesítést kapjanak abban az esetben, ha illetéktelen SIM kártya kerül beillesztésre, beleértve a kártya telefonszámát, valamint IMSI és IMEI számát.
Jelszavas önvédelem: Megakadályozza az ESET Mobile Security eltávolítását a készülékről.
Biztonsági audit: Kényelmes és egyszerű módon jelzi a felhasználóknak az eszköz aktuális biztonsági állapotát, és tájékoztat az esetleges biztonsági résekről.
Sms és mms szűrés: Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testre szabható fekete- és  fehérlisták segítségével meghatározzák, hogy milyen feladóktól fogadnak sms és mms üzeneteket.
Tűzfal: Előre definiált, vagy a felhasználó által létrehozott szabályok alapján ellenőrzi az összes bejövő és kimenő kommunikációt. A tűzfal ezenkívül képes arra, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor a készülék roaming üzemmódban van. 
Vírus- és kémprogramvédelem: Az ESET keresőmotorjának optimalizált heurisztikái biztosítják a már ismert és a még ismeretlen fenyegetések elleni védelmet. A kártevőket a szoftver törli, vagy karanténba helyezi, ahonnan a későbbiekben visszaállíthatóak. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és a vírusadatbázis frissítések ütemezésének beállítása (napi, heti vagy havi rendszerességre).
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09