Drágább lesz, és tovább késik az európai műholdas navigációs rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 8. 12:36

Az Európai Bizottság azzal számol, hogy a tervezetthez képest még később fogja megkezdeni működését a Galileo műholdas navigációs rendszer, s kiépítése a vártnál 1,5-1,7 milliárd euróval drágább lesz.

Ilyen értelmű értesülést szellőztetett meg csütörtökön a Financial Times Deutschland, a berlini kormány jelentésére hivatkozva. A német gazdasági és üzleti napilap szerint ezzel első ízben kerültek nyilvánosságra kozmetikázatlan számok és valódi költségadatok arról a projektről, amely a Pentagon ellenőrzése alatt álló amerikai GPS rendszernek kíván konkurenciát támasztani.

 "A jelenlegi becslések szerint abból kell kiindulni, hogy az üzemeltetési költségek hosszú távon is meg fogják haladni a közvetlen bevételeket" - idézett a FTD a kormányjelentésből. Eszerint a 100 millió euróra taksált bevételek levonása után még mindig évi 750 millió euróba fog kerülni a Galileo fenntartása. Eddig évi 250 millió euróban adták meg a rendszer üzemeltetési költségeit.

 A Galileo-rendszer első két műholdját a legújabb változat szerint 2011 harmadik negyedévében fogják felbocsátani, a rendszer teljes kiépítése 2017/18-ban várható. Ezzel pontosan tíz évet fog késni az eredetileg tervezett időponthoz képest.

 Az amerikai és a tervezett európai navigációs rendszer mellett Kína is nekilátott saját műholdas rendszer kiépítésének, s ehhez részben a Galileo frekvenciáit veszi igénybe. Ezen felbőszülve az EU kizárta a kínai technológiát a Galileo projekt beszállítói közül, ami késedelmet okozott a terv megvalósításában. Ráadásul Francia-Guyanából olyan hírek érkeznek, hogy az európai műholdat Föld körüli pályára állító orosz Szojuz rakéta még mindig nincs startra kész állapotban.

 A hírhez fűzött epés kommentárjában a FTD rámutat: a Galileo ötlete jó volt, ám amit az európai politika malmai csináltak belőle, az maga a csőd. Megmutatkozott, mennyire balul üthet ki, ha túl sok érintett akar érvényt szerezni saját érdekeinek - és ez sikerül is nekik. Több mint 30 állam szállt be a projektbe - és mindegyik beleszól, amikor megrendelésekről és telephelyekről van szó.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2 in 1 alkalmazással tehetik könnyebbé a parkolást az autósok

Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás – az autótulajdonosoknak egyre több kifizetést és adminisztrációt kell fejben tartania. Nekik lehet nagy segítség egy mobilapp, amin egyszerre több ügyet is elintézhetnek.

2023. december 7. 11:28

Egy új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűsödik a parkolás a Yettelesek számára

Számos előnye miatt máig növekvő népszerűségnek örvend a mobilszámlára történő "vedd meg most, fizesd később" típusú kisértékű vásárlás, mint a mobilparkolás, az autópályamatrica, a lottó vagy a közösségi közlekedési jegy vásárlása. A Yettel alkalmazásban megjelent új fejlesztés most a mobilparkolás területén hoz el egy sokak számára jelentős kényelmet nyújtó új megoldást.

2023. december 5. 19:13

A QNAP frissíti a Qfile Pro mobilalkalmazást

A QNAP Systems, Inc. kiadta az új Qfile Pro mobilalkalmazást, amely integrálja a Qsync Pro fájlszinkronizálását. Ez az integráció biztosítja a felhasználóknak a teljes NAS-fájl hozzáférést, szinkronizálást, és mobil fotó-/videómentési élményt egyetlen mobilalkalmazás használatával.

2023. december 5. 17:45

Hazaérni csak oda lehet, ahol megértenek

Egymás megértését, az odafigyelés fontosságát, a szeretet és az empátia jelentőségét hangosítja ki a Telekom idei karácsonyi kampánya, melynek központi eleme egy nemzetközi alkotói koprodukcióban elkészült reklámfilm. Karácsonykor a szeretteink társaságára vágyunk, akikhez akkor igazán jó megérkezni, ha tudjuk, hogy körükben valódi figyelmet kapunk. A Telekom a kampány kísérőzenéjeként némi humorral fűszerezve újraértelmezte az „Ó szép fenyő” kezdetű népszerű karácsonyi dalt.

2023. december 1. 13:00

Megjelent a legfrissebb, immár 25. Ericsson Mobility Report

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából

2023. november 30. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27