Svájci kitüntetés a Wikipédia alapítójának a tudáshoz való hozzáférés demokratizálásáért

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 11. 12:46

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója a "tudáshoz való hozzáférés demokratizálásáért" 100 ezer svájci frankkal (20,5 millió forinttal) járó kitüntetést kapott egy svájci szervezettől.

A díjat odaítélő Im Grüene Alapítvány pénteki közleménye szerint a Wikipédia, azaz a szabad internetes enciklopédia alapítója a tudáshoz való hozzáférést azzal forradalmasította, hogy a felhasználók is részesei lehetnek a lexikon fejlesztésének.

A Gottlieb Duttweiler Díjat, amelyet egy svájci üzletemberről, a Migros áruházlánc alapítójáról elneveztek el, nem rendszeres gyakorisággal ítélik oda. A kitüntetést legutóbb 2008-ban Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár vehette át.

A Wikipédia a világ egyik legnézettebb weboldala, amelyen a hárommilliót is meghaladja az angol nyelvű szócikkek száma. A hagyományos, papíralapú enciklopédiáknál terjedelmesebb online lexikonban több mint 260 nyelven, tizenötmillió szócikk olvasható.

Kulcsszavak: Wikipedia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2020 legújabb technológiai trendjei

Az utóbbi években olyan sebességgel fejlődött, változott a technológia, hogy mire kijön egy blog vagy poszt már szinte dobhatjuk is a kukába. Ez nyilvánvalóan elcsépelt, évek óta szajkózott mantra. Napjainkban azonban az embernek két lehetősége van: figyelmen kívül hagyja a körülötte rohanó, egyre sebesebben vágtató, világot vagy megpróbálja tartani a lépést.

2020. október 27. 08:19

Újraindítás helyett újragondolás

A koronavírus újraírta a játékszabályokat az üzleti életben is: megváltoztak a működési körülmények, kiélezettebb lett az ügyfelekért folytatott versengés, miközben sok területen a hirtelen gazdasági visszaesés miatt szűkülnek a források. A pandémia megmutatta, hogy ebben az új helyzetben a digitalizáció már nem cél, hanem sokaknak az egyetlen eszköz lehet a túlélésre. Az IBM szerint a vállalatoknak nem újraindítani kell magukat, hanem újragondolni a működésüket. Ehhez ad támpontokat október 27-én az IBM a Think Digital Summit online konferencia, amelyen ingyenesen lehet részt venni.

2020. október 27. 06:09

Az ABB harmadik negyedéves eredményei

Erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítményről számol be az ABB 2020. harmadik negyedéves pénzügyi jelentése.

2020. október 26. 18:35

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

A Samsung a legjobb öt között szerepel az Interbrand 2020-as rangsorában

A Samsung egy helyet előre lépett, és az ötödik helyezést érte el az Interbrand tanácsadócég által készített Best Global Brands 2020 listán. A vállalat története legmagasabb márkaértékével szerepel a listán, a 62,3 milliárd dolláros értékelés az először 2000-ben közétett érték több mint tizenkétszerese.   

2020. október 26. 10:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás