Egyiptomban új szabályozást dolgoztak ki az SMS-küldésre a választások előtt

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 14. 09:11

Egyiptomban a hatóságok új szabályozást dolgoztak ki az SMS-küldésre a parlamenti választások előtt, aktivisták szerint a lépés megnehezíti a szavazók mozgósítását.

Egyiptomban és a térség több más országában - például Iránban - is a reformer csoportok többnyire az interneten, illetve mobiltelefon mozgósítják támogatóikat. Mahmúd el-Gveini, az egyiptomi távközlési miniszter tanácsadója arról számolt be, hogy az SMS-szolgáltatóknak ezentúl hatósági engedélyt kell beszerezniük. Szerinte ezzel nem a politikai aktivitás korlátozása a cél, inkább aggódnak amiatt, hogy olyan kéretlen üzeneteket kapnak az előfizetők, amelyek vallási feszültséget keltenek, vagy esetleg befolyásolják a tőzsdét.

 Egyiptomban hatvan millióan használnak mobiltelefont. Nagyon egyszerű beszerezni, de könnyen vissza is lehet élni vele - mondta a tanácsadó. Hozzátette, hogy a tartalomszolgáltatóknak vagy pártoknak is engedélyt kell szerezniük az illetékes hatóságoktól. A mintegy 15 szolgáltató cégnek 88 ezer amerikai dollárnak megfelelő összeget kell fizetnie a jövő héten azért, hogy bejegyezzék, illetve ugyanekkora összegű biztosítékot is kell vállalnia.

 Politikai aktivisták azt állítják, hogy a lépés a cenzúra leplezett változata, egy újabb eszköz a független vélemény korlátozására a november végi parlamenti választások előtt. Gamal Eid emberjogi képviselő arra panaszkodott, ők sohasem kapnak majd engedélyt a hatóságoktól ahhoz, hogy a jogsértésekről beszámolhassanak. Musztafa el-Nagar, a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei reformmozgalmának tagja pedig úgy vélekedett, hogy a hatóságok az engedélyeztetéssel az ellenzéket akarják megfosztani eszközeitől. Hangoztatta ugyanakkor, hogy új megoldásokat találnak a helyzet kezelésére.
 

Kulcsszavak: mobilszolg politika SMS jog

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a lombhullató szezon fotózásához és videózásához

Vége a nyaralásnak, hűl az idő, és fokozatosan veszi fel a természet is őszi színeit. Az új évszak remek lehetőségeket biztosít arra, hogy kiránduljunk vagy utazzunk, ott pedig egyedi felvételeket készíthessünk. Akár bakancsot húzunk, akár autóba ülünk, akár csak az otthon melegéből szemlélünk, okostelefonunkkal príma fotókat és videókat alkothatunk.

2022. szeptember 30. 18:47

Vadonatúj kameratechnológiával jön a Mate 50 Pro

Bemutatta Magyarországon új zászlóshajó okostelefonját a Huawei. A HUAWEI Mate 50 Pro-t vadonatúj kameratechnológiával szerelték fel, amely a világon elsőként tíz fokozatú, változtatható rekeszértékű kamerával rendelkezik

2022. szeptember 30. 13:59

A Telekom bemutatja saját márkás okostelefonjait

A Google-lal közösen fejlesztett készülékek nem csak nagy felbontású kamerájukkal, premium dizájnjukkal, vagy hosszú üzemidejükkel hódíthatják meg a mobilpiacot, hanem az árukkal is. A T Phone 5G-vel és a T Phone Pro 5G-vel már sokkal több mindenki számára válhat kézzelfoghatóvá és elérhetővé az 5G-s felhasználói élmény*.

2022. szeptember 30. 12:40

Magyarországra is megérkezett a HUAWEI nova 10 okostelefon

Új készülékkel bővült a HUAWEI nova sorozat: a nova 10 okostelefon úttörő, 60 MP felbontású előlapi kamerával, valamint fotós- és videós funkciók széles választékával új szintre emeli a szelfizést és a vlogolást. A készülék a 66W-os HUAWEI SuperCharge gyorstöltéssel akár már 35 perc alatt teljesen feltölthető.

2022. szeptember 30. 11:21

Redmi A1: az eddigi legmegfizethetőbb Redmi

A Xiaomi bejelentette, hogy megkezdi a Redmi A1 sorozat értékesítését. Az új, belépő szintű Redmi termékcsaládot elegáns design és sokrétű funkcionalitás jellemzi, kiváló felhasználói élményt biztosítva már a 50.000 forint alatti árkategóriában is. 

2022. szeptember 28. 20:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38