Távközlés: a fejlesztések halasztásához vezethet az új adó

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 14. 09:41

A technológiai fejlődés ütemét csökkentené a távközlési cégekre kiróni tervezett válságadó, a nemzetközi példák pedig azt mutatják, hogy az Európai Unió nem támogatja a távközlés különadóját - közölte az IFUA Horváth and Partners tanácsadó cég Orbán Viktor miniszterelnök válságadókat bejelentő szerdai beszédét követően.

Általános tendencia, hogy az államok - amennyiben tehetik - inkább mérséklik a kapcsolódó adók mértékét azért, hogy segítsék a gazdasági fejlődést. Az európai szabályozás nem híve a távközlési szektor speciális adóztatásának. Brüsszel szerint csak a szabályozással kapcsolatos költségeket lehet megtéríttetni a szolgáltatókkal, ezért nemrégiben felszólította Franciaországot és Spanyolországot, hogy a korábban kivetett különadót törölje el - emlékeztet a közlemény.

 Az új adót a felhasználók is megérzik, mert a verseny ma már kevésbé látványos, a szolgáltatások fogyasztói árának csökkenő tendenciája megtorpanni látszik. "A tarifák rövid távú alakulásán túl közép- és hosszabb távú társadalmi hatásokkal is szükséges számolni az adó kivetésekor" - hívja fel a figyelmet az IFUA ügyvezető partnere, Radó István. "A telekommunikáció és ezen belül főként az internet-hozzáférési lehetőségek jelentősen befolyásolják a társadalmi, gazdasági fejlődést."

 Az MTI-hez eljuttatott közleményben a tanácsadó cég rámutat, hogy évente átlagosan mintegy 180-200 milliárd forint beruházás valósul meg a magyarországi informatikai és távközlési szektorban.

 Radó István megjegyzi, hogy "a távközlési különadó - függően a mértékétől és a kivetés alapjától - biztosan hatással lesz a telekom szektor beruházási intenzitásra, amelynek alapját a meglévő hálózatokon képződő jövedelem képezi. A beruházások megtartása érdekében érdemes lenne megfontolni, hogy a távközlési szolgáltatók a beruházásaikkal csökkenthessék az adó alapját" - véli Radó István.

 A távközlési ágazatot ma Magyarországon mintegy 80-100 vállalat alkotja. A szektor teljes árbevétele mintegy 1.300 milliárd forint évente, ugyanakkor a három nagy szolgáltatónál - Magyar Telekom, Telenor és Vodafone - jelentkezik az árbevétel több mint háromnegyede, megközelítőleg 1.000 milliárd forint.

 Amennyiben csak a "közismert" távközlési tevékenységekre vonatkozna a különadó, az erősítené azt az amúgy is meglévő iparági tendenciát, hogy a hagyományos távközlési szolgáltatások részesedése csökken - beleértve már a mobilszolgáltatásokat is. Így az informatikai alapú megoldások kerülnek előtérbe, és az interneten keresztül lebonyolított szolgáltatások felé terelődik a forgalom" - hangsúlyozta Radó István.
 

Kulcsszavak: trend jog távközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

A Rakuten Viber jelentős fejlesztésekkel lépte túl a szuper alkalmazások státuszát

A Rakuten Viber, az üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális vezetője két jelentős újítást jelentett be világszerte, amely az alkalmazáson belüli márka és felhasználó közötti interakció fejlődésének új szakaszát vetíti előre. Az új funkciók közé tartozik ezentúl a Business Inbox és a kereshető Commercial Account (Kereskedelmi Fiók), amely a Viber hosszú távú szuperapp-stratégiájának következő lépését jelenti.

2023. január 23. 20:24

Januártól a MediaMarkt áruházakban is megvásárolhatóak a Vodafone mobil előfizetései

A tavaly év végén indult próbaüzem sikerét követően, január 18-tól már az összes magyarországi MediaMarkt áruházban megvásárolhatóak a Vodafone előfizetései mobilkészülékekhez. Magyarországon ez az első és egyetlen ilyen komplex, vásárlóbarát megoldás, melyben egy kiskereskedelmi egység a teljes mobiltelefon-választékát szolgáltatói támogatással, előfizetéssel kínálja vásárlói felé. 

2023. január 22. 14:25

Öt hasznos app síeléshez és snowboardozáshoz

A múlt év ugyan leköszönt, de még sokan vágynak a havas terepekre, ahol átadhatják magukat a téli sportok örömének. Bár a síelés vagy a snowboard önmagában is nagyon élvezetes, a megfelelő appok segítségével még többet hozhatsz ki az élményből. Ezúttal öt olyan alkalmazást mutatunk be, amelyek jól jöhetnek a hegyekben.

2023. január 20. 11:30

A Samsung új szoftverfrissítései magasabb szintre emelik a Galaxy Kamera élményt

A Samsung bejelentette a Galaxy Buds2 Pro és a Galaxy Watch sorozat új szoftverfrissítéseit, amelyek magasabb szintre emelik a Galaxy felhasználók számára a tartalomkészítést. A Samsung Galaxy okostelefonok már régóta kiemelkedő fotózási és videózási élményt nyújtanak, lehetővé téve, hogy a felhasználók létrehozzák, megörökítsék és megosszák pillanataikat. 

2023. január 19. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46