Egy hónap múlva boríthatja a piacot a Chrome OS

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 15. 08:50

Akár teljesen felboríthatja az operációs rendszerek piacát a Google új rendszere, mely elérte az RC, vagyis kiadás előtti állapotot. Borulhat a Windows univerzum.

A Google egy teljesen új koncepcióval lép ki az operációs rendszerek piacára. Ezen a területen ugyan a Windows rendszerek az uralkodók, ám a rivális Apple OS vagy Linux megoldásoktól is sokban különbözik a Chrome OS. Először is nem csak szabad forráskódú, amit a nagyok közül a Linux tudhat csak magáénak, de lényéhez tartozik, hogy kisméretű, a háttérben meghúzódó keretrendszer akar lenni, és nem szeretné mindenben minden áron kiszolgálni a felhasználót. Ez is egy Linux alapú rendszer, ám teljesen más felfogásban, a külső alkalmazásokra és az internetre építve valósítaná meg az újfajta felhasználói élményt. Amit ezzel veszítünk, az például az operációs rendszerbe épített videovágó, de az ilyen alkalmazások helyett a többség úgyis inkább letölt egy lehetőleg ingyenes, fejlettebb szoftvert. Ez a logika uralja a Chrome OS világát, valóban nem nagyon szeretne más lenni, mint egy kisméretű, megbízható platform a saját magunk által összeválogatott programokhoz.

A fejlesztői oldalakról kiderül, hogy az utóbbi időben agyonhallgatott Chrome OS legfrissebb verziószáma 0.9.78.1, és ez már kiadásra jelölt (release candidate), közvetlenül megjelenés előtti programot takar. Ez a tapasztalatok szerint a kis gépektől az akár az asztali gépekig terjedő spektrumot átfogó, eredetileg a netbookok és iPad jellegű táblagépekre szánt, ARM processzortámogatással is rendelkező szoftver esetében azt valószínűsíti, hogy akár egy hónap múlva megjelenhet a végleges verzió. Ez egyébként egybe esik az eredeti 2010-es megjelenési tervekkel, valamint a legutóbbi késő őszi célperiódussal. Ha közepesre sikerül a Chrome OS, akkor is az megjelenésekor sokak által halálra ítélt Android sikerét követheti, de ha igazán beválik, akkor teljesen átírhatja a jelenlegi Windows univerzumot, és alapjaiban változtathatja meg a számítógép-használat játékszabályait.
 

Kulcsszavak: opsys Chrome Google

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már itthon is kapható az LG első OLED paneles monitora

Az LG Magyarországon is megkezdte az elsőként a 2021-es CES kiállítás keretében bemutatott UltraFine OLED Pro kijelzőjének forgalmazását. A 32EP950 típusjelű, 32 hüvelykes 4K monitor elsősorban a kreatív iparágban dolgozók számára jelent ideális megoldást. 

2021. október 17. 16:39

RAM-tippek a Kingstontól az ideális játékélményhez

A videojáték-ipar a 2000-es évek óta óriási fejlődésen ment át a digitális innovációknak köszönhetően. A gamerek ma már több mint 50 000 PC, konzol és egyéb más platform játékai közül válogathatnak (nem számítva a mobilos játékokat)*, ám a játékoknak nem csak a mennyisége, a minősége is egyre lenyűgözőbb. 

2021. október 17. 14:57

Messze nincsenek kihasználva az 5G lehetőségei

Messze nincsenek kihasználva az ötödik generációs hálózat adta lehetőségek, annak ellenére, hogy jelenleg a világon már 176 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyek több mint 500 millió előfizetőt szolgálnak ki – hangsúlyozta Ken Hu, a Huawei Technologies soros elnöke Dubaiban, a Huawei Global Mobile Broadband Forum 2021 konferencián. A vállalat vezetője szerint az 5G terjedését három fő terület, a virtuális és kiterjesztett valóság (VR, XR), az üzleti alkalmazások és a zöld fejlesztések emelhetik magasabb szintre.

2021. október 17. 13:05

Erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

Az államokhoz köthető összes kibertámadás több mint felét, 58 százalékát Oroszországból hajtották végre az elmúlt évben – ez derül ki a Microsoft legfrissebb, éves Digital Defense Report jelentéséből. A legtöbb kibertámadást azonban nem az államok, hanem a közönséges kiberbűnözők követik el, akik többnyire nem információt, hanem pénzt akarnak áldozataiktól, ezért leggyakrabban a kiskereskedelmi és a pénzügyi szektor szereplőit támadják. A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

2021. október 17. 10:08

Agresszív zsarolóvírus-taktikákról és tömeges jelszó-feltörő támadásokról számol be az ESET új vírusriportja

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit. Az ESET legújabb vírusriportja több aggasztó tendenciát is kiemel, köztük az egyre agresszívabb zsarolóvírus-taktikákat, az egyre intenzívebb brute-force támadásokat, valamint a gyakori, megtévesztő adathalász-kampányokat, melyek az otthonról dolgozókat célozzák.

2021. október 14. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20