Egy hónap múlva boríthatja a piacot a Chrome OS

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 15. 08:50

Akár teljesen felboríthatja az operációs rendszerek piacát a Google új rendszere, mely elérte az RC, vagyis kiadás előtti állapotot. Borulhat a Windows univerzum.

A Google egy teljesen új koncepcióval lép ki az operációs rendszerek piacára. Ezen a területen ugyan a Windows rendszerek az uralkodók, ám a rivális Apple OS vagy Linux megoldásoktól is sokban különbözik a Chrome OS. Először is nem csak szabad forráskódú, amit a nagyok közül a Linux tudhat csak magáénak, de lényéhez tartozik, hogy kisméretű, a háttérben meghúzódó keretrendszer akar lenni, és nem szeretné mindenben minden áron kiszolgálni a felhasználót. Ez is egy Linux alapú rendszer, ám teljesen más felfogásban, a külső alkalmazásokra és az internetre építve valósítaná meg az újfajta felhasználói élményt. Amit ezzel veszítünk, az például az operációs rendszerbe épített videovágó, de az ilyen alkalmazások helyett a többség úgyis inkább letölt egy lehetőleg ingyenes, fejlettebb szoftvert. Ez a logika uralja a Chrome OS világát, valóban nem nagyon szeretne más lenni, mint egy kisméretű, megbízható platform a saját magunk által összeválogatott programokhoz.

A fejlesztői oldalakról kiderül, hogy az utóbbi időben agyonhallgatott Chrome OS legfrissebb verziószáma 0.9.78.1, és ez már kiadásra jelölt (release candidate), közvetlenül megjelenés előtti programot takar. Ez a tapasztalatok szerint a kis gépektől az akár az asztali gépekig terjedő spektrumot átfogó, eredetileg a netbookok és iPad jellegű táblagépekre szánt, ARM processzortámogatással is rendelkező szoftver esetében azt valószínűsíti, hogy akár egy hónap múlva megjelenhet a végleges verzió. Ez egyébként egybe esik az eredeti 2010-es megjelenési tervekkel, valamint a legutóbbi késő őszi célperiódussal. Ha közepesre sikerül a Chrome OS, akkor is az megjelenésekor sokak által halálra ítélt Android sikerét követheti, de ha igazán beválik, akkor teljesen átírhatja a jelenlegi Windows univerzumot, és alapjaiban változtathatja meg a számítógép-használat játékszabályait.
 

Kulcsszavak: opsys Chrome Google

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38